Hirdetés
Hirdetés

Presztízsdinnye: ezért luxus a gyümölcs Japánban

2017. április 5.
Tudjuk jól, hogy Japánban méregdrága a gyümölcs, no de egy szem sárgadinnye majdnem 80 ezer forintért? 12 darab eper előkelő csomagolásban 25 ezer forintért? Bizony. Ma már meg sem lepődünk, ha csillagászati gyümölcsárakat hallunk Japánból. A Sembikiyaazon cégek egyike, amelyek kifejezetten presztízstárgyként kínálják a gyümölcsöket – ezen belül is a dinnye örvend a legnagyobb kultusznak. […]
Hirdetés

Tudjuk jól, hogy Japánban méregdrága a gyümölcs, no de egy szem sárgadinnye majdnem 80 ezer forintért? 12 darab eper előkelő csomagolásban 25 ezer forintért? Bizony.
Ma már meg sem lepődünk, ha csillagászati gyümölcsárakat hallunk Japánból. A Sembikiyaazon cégek egyike, amelyek kifejezetten presztízstárgyként kínálják a gyümölcsöket – ezen belül is a dinnye örvend a legnagyobb kultusznak. Maga az üzlet úgy néz ki, mint egy elegáns óra- vagy ékszerbolt, csak éppen romlandó a kínálat.
Míg Európában egy palack drága pezsgő vagy szivar jelenti a luxusajándékot az üzleti életben, addig Japánban ez lehet eper vagy dinnye, sőt még alma is. Nem csak tehetős üzletemberek, hanem orosz újgazdagok is vevők a szépen csomagolt gyümölcsökre.

Tíz évvel ezelőtt egy majdnem fekete színű, Densuke fajtájú görögdinnye mintegy egymillió forintnyi jenért kelt el, de a híres kocka vagy éppen piramis alakú dinnyék is forgalomban vannak.
Egy japán élelmiszercég, a Takasago tanulmánya szerint az okoz megütközést a nyugati emberek körében, hogy míg Európában a gyümölcs évezredek óta az egyik fő táplálékforrásunk, és számos fajtáját fogyasztjuk napi rendszerességgel, addig a szigetországban nincs valódi hagyománya a gyümölcsevésnek. Japánban az intenzív esőzések jó talajt jelentenek a zöldségtermesztésnek, amit tradicionálisan halászattal egészítenek ki. Elsősorban rizsre, zöldségekre, algákra és halakra építve sikerült kiegyensúlyozott táplálkozást kialakítaniuk. Ma már nyugati behatásra természetesen gyümölcsök is kaphatók, de a legtöbb japán számára ez mind a mai napig inkább különlegességet jelent, mintsem mindennapi táplálékot.
Forrás.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram