Fürj, kacsamáj és pisztráng lesznek a hús- és haltálak húzóalapanyagai, ABC-sorrendben pedig Csik Gábor, Haraszti Zsolt, Huszár Tibor, Kelemen Roland, Palágyi Eszter és Veres István mérkőzik meg egymással holnap a Hungexpón, a 2020-as Sirha Budapest rendezvény keretein belül.
A Bocuse d’Ort támogató S. Pellegrino idén először Fenntartható Gasztronómia-különdíjat is kioszt a versenyzők között. Bár
már jó deje számít a fenntarthatóság a világhíres szakácsverseny pontozása során,
a különdíjjal az ügy jelentőségét kívánják kiemelni. Ennek során olyan szempontok alapján díjaz a zsűri ezen kategóriában, mint a felhasznált alapanyagok mennyisége, a kidobott hozzávalók mennyisége, számítani fog a tisztítószerek minősége azok ökológiailag elbomló mivolta alapján, nézni fogják a szelektív hulladék gyűjtését, de még olyan tényezők is számítanak, hogy egy-egy csapat mennyi törlőpapírt használ el a versenyfőzés során.
A díjazott séf az ikonikus olasz márka jóvoltából elutazhat a március 28-30. között Ljubljanában zajló European Food Summitra, amelyen a világhírű szlovén séf, Ana Roš is részt vesz. A rendezvény a fenntartható élelmiszerhasználatról szóló diskurzus egyik legfontosabb platformja.
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke így nyilatkozott a kérdésben: „A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetése már hazánkban is egyre népszerűbb, köszönhetően az előző évek magyar sikereinek. Számunkra fontos, hogy olyan partnerekkel dolgozzunk együtt, akik hozzánk hasonlóan szem előtt tartják az előremutató kezdeményezéseket és a fiatal tehetségek felkutatását. A S.Pellegrino köztudottan elkötelezett támogatója a konyhaművészetnek, megtiszteltetés, hogy díjukkal tovább növelik az esemény színvonalát.”
„A korábbi sikeres együttműködések után idén a Bocuse d’Or versenyzőinek szerettünk volna kedvezni: a hazai fordulóban különdíjat adunk át annak a séfnek, aki a fenntarthatóságot képviseli az alapanyagok felhasználásával és a főzés során keletkező hulladék csökkentésével. Fontos számunkra, hogy a társadalmi felelősségvállalás iránt elkötelezett versenyzők megfelelő elismerésben részesüljenek, ezért már a tavalyi évben létrehoztunk erre a célra egy különdíjat a S.Pellegrino Young Chef versenyen. Reméljük, hogy ezekkel a díjakkal a konyhaművészet iránt érdeklődők figyelmét is felhívjuk a társadalmilag felelős gasztronómia jelentőségére” – mondta a díjat átadó Stefania Cugerone, a S.Pellegrino Észak- és Közép-Európáért felelős területi menedzsere.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.