Hirdetés

Beleharapni a paradicsomba: Trattoria Pomo D’Oro

SZERZŐ: DiningGuide
2019. október 10.
Nem is olyan könnyű, ha nincs foglalásunk. Hiába van hétfő este, hiába gondoljuk, hogy ma talán beugorhatunk csak úgy spontán, hiszen mégiscsak elég méretes a hely, simán előfordul, hogy várni kell az asztalra. Sebaj, addig irány a szemközti Doc Vino egy pohár borra, aztán előbb-utóbb csak leülhetünk a Pomo D’Oro valamelyik szegletébe.
Hirdetés

Az Arany János utca és környéke még korántsem volt ennyire menő negyed tizenhét éve, amikor megnyitott Gianni Annoni étterme. A hely azonban rövid idő alatt népszerű lett, egyfajta igazodási pont az olasz konyha világában, és hiába nyílt rengeteg vendéglátóhely, köztük pizzériák, trattoriák sora a belvárosban, a Pomo D’oro semmit nem vesztett vonzerejéből. Ehhez persze kellett Gianni is, aki hiteles és szórakoztató médiaarcként az étterem egyszemélyes reklámkampánya, de nemcsak miatta szerethető ilyen régóta a hely.

Pomo D'Oro, Aperol Spritz

Először is jó megérkezni ide, mert az üzlet tágas, rusztikus, nyüzsgő, és valahogy nagyon olasz. Nem volt szükség arra, hogy felüljenek az aktuális trendeknek, nincs semmi modernkedés, túlgondolt dizájn, pont olyan, amilyennek elképzeljük „a” trattoriát. A felszolgálók, kedvesek, profik, s mindegy, hogy a ház melyik részén ülünk, biztos, hogy valaki figyel ránk. Giannit rengetegszer hallhattuk már beszélni az olasz gasztronómiáról, a Dining Guide oldalán is rendszeresen faggatjuk, s jó látni, hogy ugyanez a szenvedélyesség a csapat részéről is megvan, ha az ételekről és borokról kérdezünk. Érdeklődni pedig mindig van miről, mert bár az étlap csak egyes elemeiben változik, mindig van valami aktuálisan új, izgalmas fogás, amit megkóstolhatunk.

Fotó: Trattoria Pomo D'Oro

Persze ettől még nehéz változtatni a szokásainkon, hogy mégis inkább maradjon előételnek a vitello tonnato, és igen, ezúttal is a friss fekete kagyló legyen a fokhagymás fehérbormártásban. A lasagnét sem kellene kihagyni, ahogy a saltimboccát sem, elvégre hol együnk ilyen jót máshol Pesten. És persze, jöjjön ismét az örök kedvenc, a papfojtó tészta paradicsomos raguban, parmezán sajtban flambírozva. Teljesen mindegy, milyen szezon, milyen napszak, s milyen kedvünk van épp, az évek óta szeretett signature dish-ek kihagyhatatlanok, hiába tudjuk, hogy máskor is lesznek még. 

Papfojtó tészta @Trattoria Pomo D'Oro Facebook

Miközben várjuk az ételeinket, jó eséllyel biccenthetünk oda egy-egy ismerősnek valamelyik asztalnál, hiszen a Pomo D’oro manapság is sikkes társasági helyszín, ahol szeretünk összeköszönni másokkal, akárcsak egy gasztro-fesztiválon. Persze a külföldiek is imádják a helyet, és azok is, akiknek az olasz konyha elsősorban a pizzát jelenti. Itt ugyanis a pizzasütés is magas (hő)fokon zajlik, a pizzamester, Tommaso fatüzelésű kemencében készíti a remek, vékony tésztájú alkotásokat. Ugyanakkor az is biztos, hogy a Pomo D’Oro sikere a folyamatos ötleteléseknek, fejlesztéseknek köszönhető.

@Trattoria Pomo D'Oro Facebook

Itt ugyanis nem arról van szó, hogy kényszeres megújulás lenne a konyhában, vagy újraterveznék az enteriőrt, hanem inkább egy egész kis utcarész képviseli mára a szerethető, hétköznapi olasz gasztronómiát. Mindig történik valami Gianni körül errefelé, hol a főzőiskola, a Casa Pomo D’Oro szervez programot, vagy épp a delikát boltba szaladhatunk be vásárolni, sőt enni is, ha már nagyon nincs asztal a szomszédban. Aztán csendben a város egyik legjobb borbárja lett a Doc Vino, ami bármilyen kicsi, hatalmas életélés zajlik a falai között, és persze a Gelateriáról, vagyis a fagylaltozóról se feledkezzünk meg, hiszen a Via Italián vagyunk.

A Trattoria Pomo D'Oro

Azt érezhetjük az Arany János utca sarkán, hogy megérkeztünk Olaszországba, mert amit kapunk, és ahogy kiszolgálnak bennünket, az vágyakat ébreszt olyan élmények iránt, amiket talán még meg sem éltünk. És persze emlékeket, hogy most akkor üljünk be az autóba és meg se álljunk a tengerig, a hegyekig, az imádott kisvárosainkig, de közben tudjuk, hogy Toszkána, Szicília, Veneto vagy Marche itt van a tányérunkon, a poharainkban, s a hangulatban a teraszon vagy az épületek falai között. Ezért annyira szerethető a Pomo D’Oro, a mi pesti olasz paradicsomunk, ami aranyalmát is jelent ebben az írásmódban. Ez utóbbi pedig a lenyűgöző találkozások és a szenvedélyek szimbóluma, aminek megélésére jó esélyünk van az Arany János utcai mini édenkertben üldögélve is.            

Közönségkedvenc ételek: papfojtó tészta, házi készítésű tészták, pizzák, Osso Bucco Milanese, T-bone steak

Árak: előételek: 2390-4990 Ft; levesek: 1590-2150 Ft; főtelek: 2650-6990; tészták: 2850-5350 Ft; pizzák: 2350-3890 Ft; desszertek: 1150-2390 Ft

Trattoria Pomo D'Oro

Cím: Budapest V. kerület, Arany János utca 9.
Nyitvatartás: H-P 12:00-00:00; Szo-V:12:00-16:00 és 18:00-00:00
Az étterem weboldala
Az étterem Facebook-oldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram