Hirdetés
Hirdetés

A pokolba vezető út Carolina Reaperrel van kikövezve: A világ csúcs chilijei

2017. szeptember 29.
Csaknem harminc éve versengenek a paprikatermesztők: vajon ki tudja „megalkotni” a világ legerősebb paprikáját? Valószínűleg el sem tudjuk képzelni, milyen pokolian, elviselhetetlenül tüzes az a chili, amely most a ranglistát vezeti.
Hirdetés

Sokan rajonganak azért a forró, égő érzésért, amivel az erős paprika gyakran szó szerint jól megizzasztja a fogyasztóit. A paprikák a kapszaicinnek köszönhetik csípősségüket. Ez az anyag a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, különösen a nyálkahártyákon. Az erős paprikák besorolásához használt Scoville-féle csípősségi egység (Scoville Heat Unit=SHU) a kapszaicin relatív mennyiségét jelzi. A skála a kapszaicint egyáltalán nem tartalmazó édes paprikák 0-jától a félelmetesen erős Carolina Reaper 2,2 milliójáig mér. Ez utóbbi azt jelenti, hogy

a paprikából készült kivonatot több mint 2 milliószorosára kell hígítani ahhoz, hogy már ne érezzük csípősnek.

A kapszaicin hatékonyságát őrölt formában is megőrzi a paprika. Az általa okozott égő érzést, a közhiedelemmel ellentétben a víz nem enyhíti, hiszen a kapszaicin vízben nem oldódik.

Carolina Reaper (HP22B)

A világ jelenleg legerősebb, Carolina Reaper névre keresztelt paprikáját az USA-ban egy dél-karolinai gazdálkodó, Ed Currie termeli. Az időhatározónak itt most nagyon fontos szerepe van, hiszen a 2,2 milliós Scoville csípősségi egységet elért rekordert bármikor letaszíthatja a trónról egy jóval csípősebb társa. Ugyanis az erőspaprika-termesztés nagyon gyorsan fejlődik. A Guinness Rekordok Könyve szerint, a világ legerősebb paprikája a Naga Viper volt, amelynél 1,382 milliós Scoville-egységet mértek. Csak érdekességképpen érdemes megemlíteni, hogy a magyar paprikáké 2500 körül van a Scoville-skálán. Ez az érték körülbelül az a határ, amikor a kapszaicin „íze” mellett a paprika zamatát is lehet érezni.

Habár rekordként még nem jegyezték be, de az eddigi csúcstartó Ed Currie már meg is „alkotta” a Carolina Reaper trónfosztóját, amelyet HP56 Death Strainnek nevezett el. És hogy mit tud ez a világrekordgyanús, pokolian csípős paprika? A mérések szerint SHU értéke 2,5 és 3 millió közé tehető.

Mindaddig, amíg el nem kezdődött a paprikatermesztők közötti versengés, a 100 ezer és 350 ezer SHU-ra becsült Habanero volt a Föld egyik „legforróbb” paprikája. Főleg trópusi vidékeken terem, de Európában, azon belül Magyarországon is lehetséges a termesztése. A gyümölcsös ízű, lédús paprikát különböző csípős szószok alapjaként használják. A Habanero paprikának több fajtája is létezik, színük, csípősségük eltérő.

Egy tál habanero

Íme a világ számon tartott 12 legerősebb paprikája, a Scoville-skálán elért eredményük alapján rangsorolva:

1. Carolina Reaper (2,200,000 SHU)

2013 augusztusa óta a Guinness Rekordok Könyve is hivatalosan a világ legerősebb paprikájaként jegyzi, és a már említett dél-karolinai farmer, Ed Currie termeli az USA-ban. A Carolina Reaper a Pakisztáni Naga és a Red Habanero keresztezésének eredménye.

Maga Ed Currie / Forrás: Youtube.com

2. Trinidad Moruga Scorpion (2,000,000 SHU)

Az Új-Mexikói Állami Egyetem Chili Pepper Intézete a Trinidad Moruga Scorpiont a világ legújabb, legtüzesebb erős paprikájának választotta 2012-ben.

3. 7 Pot Douglah (1,853,936 SHU)

Ez a Trinidadból, vagyis a Karib-térségből származó paprika igen ritka és rendkívül tüzes chili. Bőre először zöld, majd ahogyan érik, sötétbarna vagy mélylila színűvé válik, és több pörsenés is megjelenik rajta. Nevét onnan kapta, hogy akár hét edénnyi ételt is képes egyetlen paprika „feltüzelni”.

4. 7 Pot Primo (1,473,480 SHU)

Ezt a paprikát egy louisianai kertésznő, Troy Primeaux hívta életre 2005-ben, és azóta nyolc generációt termesztett belőle. A 7 Pot Primo különösen formátlan külsővel rendelkezik, a bőre fodros, és még egy vékony kis farok is csúcsosodik a végén. Rendkívüli csípőssége mellett gyümölcsös vagy virágos íz jegyekkel rendelkezik. A piros mellett sárga fajtája is ismert.

Hirdetés

5. Trinidad Scorpion “Butch T” (1,463,700 SHU)

2011-ben a Trinidad Scorpion "Butch T" fajta volt a világ legerősebb paprikája, ám elsősége csak addig tartott, amíg 2012 februárjában a Trinidad Moruga Scorpion le nem taszította a dobogó legmagasabb fokáról.

Érik a Trinidad Scorpion

6. Komodo Dragon (1,400,000 SHU)

A 7 Pot, Naga, Jolokia és hasonló paprikák legújabb változata a Komodói Sárkány, ami az Egyesült Királyság legnagyobb chilitermelőjének, Salvatore Genovese-nek köszönhető. A neve nem ismeretlen az erős paprika kedvelői körében, ugyanis ő az, aki 2012-ben kifejlesztette a szintén extraerős Bedfordshire Super Nagát.

7. Naga Viper (1,382,118 SHU)

A Naga Vipert az angol Gerald Fowler „alkotta meg”. A kísérletezése olyan jól sikerült, hogy 2011-ben bekerült a Guinness világrekordok közé, mint a "világ legmenőbb chilije". A Naga Morich, a Bhut Jolokia és a Trinidad Scorpion hibridjeként született meg.

Naga Viper / Wikipedia.org

8. 7 Pot Brain Strain (1,350,000 SHU)

Ez a fajta nem egy hibrid (amelyet keresztező fajtákkal hoztak létre), hanem szelektív termesztés segítségével fejlesztették ki olyan növényekből, amelyek a kívánt tulajdonságokat produkálták. Az amerikai Karolina Állam (szó szerint) erős ezen a fronton, a csúcstartó chili délről származik, az észak-karolinai David Capiello pedig 2010-ben alkotta meg a 7 Pot-magot.

9. 7 Pot Barrackpore (1,300,000 SHU)

Ez a 7 Pot fajta szintén a Karib-szigeti Trinidadból, Barrackpore régióból származik. A nevét is innen kapta. Alakja valamivel nagyobb, bőre pedig ráncosabb, mint a többi 7 Pot paprikáé. Vannak, akik szerint ez a chili a hiányzó láncszem a 7 Pot és a Bhut Jolokia között. Hasonlóan a többi 7 Pothoz, íze gyümölcsös.

10. 7 Pot Jonah (1,200,000 SHU)

Ez az átlagnál külalakra nagyobb és kerekebb, ízre pedig gyümölcsösebb paprika jóval erősebb, mint a többi 7 Pot. Különlegessége, hogy a Jonah nagyobbra is megnőhet, mint egy golflabda. A paprika felszíne pörsenéses és fodros.

Forrás: ghostpepperstore.com

11. 7 Pot Infinity (1,176,182 SHU)

Az Infinity chili paprikát az angol Nick Woods termesztette először. A világ legerősebb paprikája címet csak igen kis ideig tudta megtartani 2011-ben, ugyanis rekordját két hét alatt megdöntötte a Naga Viper.

12. Bedfordshire Super Naga (1,120,000 SHU)

Ez Salvatore Genovese második paprikája a listán, hiszen a 6. helyen is ő szerepel a Komodói Sárkánnyal. 2012-ben indította hódító útjára a Super Nagát, amit érdekes módon kezdetben kizárólag a Tesco értékesített. Az angolok legnagyobb chilitermelője hetente 500 ezer chilipaprikát termeszt.

Természetesen ízlés – és edzettség – kérdése, hogy egy paprika mennyire csípős. Egy biztos, a hazai paprikák csak jóindulattal nevezhetők erősnek a világ legjeihez képest. Az itthon elterjedt (és minőséginek sajnos nem nevezhető) Erős Pista csípősségi értéke nagyjából 1000 SHU, de a legcsípősebb hegyes erőseink is alig haladják meg a 2500-as értéket, a macskapöcse (igen, létezik ilyen!) vagy cseresznyepaprika értéke is legfeljebb 10-20 ezer SHU. A dísznövényként is termesztett kalocsai vagy szentesi cseresznyepaprikát legtöbbször savanyúságként fogyasztjuk.

A „mi paprikánk”, vagyis a „hegyes erős” általában zöld színű, ritkábban sárgás színű, kenyér mellé vagy levesbe karikázva esszük. Nem kis meglepetést tud okozni a tévépaprikára megszólalásig hasonló bogyiszlói paprika, aminek Scoville-értéke a hegyes erőshöz hasonlóan 1500-2500 között van.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram