Hirdetés
Hirdetés

Pista bá' pastramija visszatért Pestre

2017. november 7.
Ugye mindenki emlékszik a felbuzdulásra, amikor a fővárosban egyre-másra kezdtek pastramit kínálni a kifejezetten erre szakosodott, no és a nem erre szakosodott helyek? A közepes vagy annál gyengébb próbálkozásokat nem sírjuk vissza, de volt olyan szereplője a műfajnak, akinek a hiányát azért megéreztük. A Pista bá' jelesül ilyen volt.  A Madách Imre téri kis egység […]
Hirdetés

Ugye mindenki emlékszik a felbuzdulásra, amikor a fővárosban egyre-másra kezdtek pastramit kínálni a kifejezetten erre szakosodott, no és a nem erre szakosodott helyek? A közepes vagy annál gyengébb próbálkozásokat nem sírjuk vissza, de volt olyan szereplője a műfajnak, akinek a hiányát azért megéreztük. A Pista bá' jelesül ilyen volt. 
A Madách Imre téri kis egység beugorhat az egykori bejárat felőli, "az ablakban egy asztal" megoldásáról (egy kis dobogón is állt egy asztal az ablakban). Aztán arról, hogy a helyén nyílt meg a pillanatok alatt nagy karriert befutott Beszálló, Huszár Krisztián alkotótere.
No de Pista bá'-t nem olyan fából faragták, hogy csak úgy felhagyjon a legendás New York-i étel készítésével. Viszont taktikát váltott: a tulajdonos nem egy saját vendéglátóhely működtetésében látja a jövőt, hanem két, már működő helyhez csatlakozott be. Néhány napja két pubban, a Váci utcai és a Bajcsy-Zsilinszky úti Pointer Pubokban fellelhetők újra Pista bá' pastramiszendvicsei.

Fotó: Pixeltaster

Az a bizonyos füstölt, főtt marhaszegy

És hogy miért méltatjuk Pista bá' pastramiját? Mert itt nem, nem és nem azt a finoman szólva is B-kategóriás, szanaszétpácolt és pépesre főzött nyesedékhúst kaptuk pastraminak bélyegezve, amitől egy igazi pastramimester az őshazából sírógörcsöt kapna, vagy húsvágó bárddal kergetné azt, aki ezt pastraminak nevezi.
Leeső húsdarabok helyett tehát korrekt marhaszegy, technika, tapasztalat és a húsbeszállító folyamatos monitorozása, hogy az egyszer megtalált jó minőség valóban állandónak bizonyuljon. (Ismerjük a jelenséget, amikor egy hely erősen indít, jó híre megy, de pár hónapon belül a kezdeti igényesség már közel sem tűnik olyan fontosnak.)

Fotó: Pista bá' Facebook


A Pista bá'-féle marhaszegy összesen tíz napig készül, eltöprengtek, hogy magyar tarka vagy Angus legyen – végül ez utóbbi mellett látszanak kikötni. Egy szendvicsbe 20 dekagramm hús kerül, és nagyon nem mindegy, hogy mi ágyaz be neki.
Emlékezetes a kiváló rozskenyér a Madách téri helyről. A rossz minőségű rozskenyér nyilván tönkrevágja a szendvicset. A Pointer Pubokban az ígéret szerint ugyanarra a kenyérre számíthatunk, mint anno: fatüzelésű kemencében sült, magyarán nem ipari rozskenyérre. Mustár, ecetes uborka – és más semmi. És még az sem kizárt, hogy Pista bá' egyszercsak önállóan is visszatér...
Minőségi pastramit a magyaroknak!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram