Hirdetés
Hirdetés

Pirított sütőtökös gnocchi, füstölt zempléni sajtszósszal és pácolt, zsályás, sült paprikával

2024. október 30.
Javában tart a sütőtök szezon a miskolci Michelin-ajánlott Végállomás Bistro & Wine-ban. Darab Ádám, az étterem séfje egy sütőtökös gnocchi receptjét osztotta meg, amihez zsályás sült paprikát, és füstölt sajtszószt készít.
Hirdetés


Hozzávalók (5 főre)

Sütőtökös gnocchi 

  • 200 g burgonya 
  • 200 g sütőtök 
  • 55 g liszt
  • 55 g rétesliszt 
  • 3 g só
  • 1 g cayenne bors 
  • 100 g érlelt sajt 

A burgonyát és a sütőtököt 180 C fokos sütőben megsütjük. Ha elkészült, összedolgozzuk az alapanyagokat, majd lisztezet deszkán rudakat formázunk belőlük. Két centiméteres darabokat vágunk belőlük, majd lobogó vízben addig főzzük őket, míg felszínre jönnek. A megfőtt gnocchit serpenyőben vajon lepirítjuk. 

Sajtszósz hozzávalók

  • 150 g szárnyas alaplé
  • 150 ml 3,5% tej
  • 50 g hideg vaj
  • 60 g zempléni füstölt sajt

Az alaplevet és a tejet felforraljuk, majd hozzáadjuk a lereszelt füstölt sajtot, és a hideg vajat. Az elkészült sajtszószt összeforgatjuk a pirított gnocchival. 

 Sült paprika

  • 125 g háromszínű kaliforniai paprika 
  • ½ csokor petrezselyem
  • 50 ml olivaolaj
  • 17 ml csipkebogyóból készült balzsamecet
  • 1 ág zsálya
  • 2 g füstölt maldon só

A paprikákat hosszában vágjuk ketté őket, a szárat és a magházat pedig távolítsuk el. 220 C fokos sütőben 30 percig süssük őket. Ha elkészült, húzzuk le a paprikák héját, majd keverjük össze őket a többi hozzávalóval.

Tálalás

Halmozzuk a gnocchit a tányérra, maj tegyük rá a sült paprikát. Kísérjük érlelt sajt forgáccsal, hónapos retekkel, rózsaborssal, szezámolajjal. Jól illik hozzá a lillafüredi füstölt pisztráng is. 

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram