Pillantson be luxusszállodák Michelin-csillagos éttermeibe! Az 5 csillag találkozása a Michelin-csillagokkal

SZERZŐ: DiningGuide
2021. június 7.
a Lounge rovat
támogatója a
Vacsora a Copacabana Beach-re néző palotában: Copacabana Palace, Rio de Janeiro A washingtoni Fehér Ház is eszünkbe juthat a Belmond Copacabana Palace-ról, de a riói épület még impzánsabb nála. Az 1923-ban megnyitott Copacabana Palota nem csak Rio de Janeiro és nem csupán Brazília, hanem a teljes dél-amerikai kontinens első luxusszállodája volt. Homlokzata a fehérhomokos óceánpartra […]
Hirdetés
Vacsora a Copacabana Beach-re néző palotában: Copacabana Palace, Rio de Janeiro

A washingtoni Fehér Ház is eszünkbe juthat a Belmond Copacabana Palace-ról, de a riói épület még impzánsabb nála. Az 1923-ban megnyitott Copacabana Palota nem csak Rio de Janeiro és nem csupán Brazília, hanem a teljes dél-amerikai kontinens első luxusszállodája volt. Homlokzata a fehérhomokos óceánpartra néz, és ezt a partszakaszt az egész világ ismeri, ez a Copacabana Beach. Külön érdekesség, hogy maga a Copacabana Beach is a szálloda miatt vált híressége. A legkevésbé sem lepődünk meg rajta, hogy olyan legendák szálltak már meg a falai között, mint Walt Disney, Marilyn Monroe, Madonna és a Rolling Stones tagjai.

Fotó: Belmond Copacabana Palace
Fotó: Belmond Copacabana Palace

A Copacabana a Belmond-hotellánchoz tartozik, melynek tagja a világhírű velencei Cipriani vagy a firenzei Villa San Michele is. A hotel több étterme közül a legizgalmasabb a Mee, melynek executive séfje Ken Hom. Innen már sejthető, hogy a Mee nem a helyi ízeket mutatja meg nemzetközi vendégeinek. Ken Hom egy kínai származású, de az Amerikai Egyesült Államokban született séfcelebritás, aki az 1980-as évek óta a BBC arca a kínai kulinária egyfajta nagyköveteként. A riói Mee volt az első olyan étterem a hatalmas országban, amely a pán-ázsiai címke alatt az ázsiai kontinens ízeinek szentelte magát Brazíliában.

Mee / Fotó: Belmond Copacabana Palace

Ez annyit tesz, hogy Ken Hom szakmai felügyelete alatt Koreától Japánig, Thaiföldtől Vietnámig számos konyha képviselteti magát a Mee-ben, és azon kívül is, ugyanis a Copacabana Palace hotel sushibárjában kóstolható szintén Ken Hom tíz ikonikus halétele. 2016-ban jelent meg először a Rio de Janeiro és São Paulo éttermeit értékelő Michelin-kalauz, amelyben azonnal csillaggal debütált a Mee. Az étterem arculatát meghatározzák Christian Develter belga képzőművész munkái, a képeket a mianmari (volt Burma) Chin törzsben élő, tetovált arcú nők ihlették.

Mee / Fotó: Belmond Copacabana Palace

Körülnézek a riói Copacabana Palace-ban.

Francia és kínai nagyágyúk: L'Envol** és Rùn* a hongkongi St. Regis-ben

A Marriott kötelékébe tartozó hongkongi St. Regis Hotel összesen immár három Michelin-csillag tulajdonosa. Mondani szokás, hogy aki a legfényűzőbb európai pompát akarja látni, annak ma már nem Londonba vagy a francia Riviérára kell utaznia, hanem a Távol-Keletre. Hongkong és Makaó a Kínai Népköztársaság különleges jogi státuszú városállama, és míg Makaó pici, Hongkong összesen 263 szigeten terül el.

A "kínai kapitalizmus" fellegváraiban immár több mint tíz kiadást megélt a Michelin Guide Hong Kong Macau kiadvány. 2021-ben a 7,5 milliós lakosságú Hongkong már 69 (!) Michelin-csillagos étteremmel büszkélkedhetett, a mindössze 28 négyzetkilométeren elterülő Makaó pedig 18 csillagossal, és hűen jelzi a két városállam életszínvonalűt és progresszivitását, hogy több tucat 2 és 3 Michelin-csillagos étterem működik itt (összehasonlításképp az egész középkelet-európai régióban összesen csak két 2 Michelin-csillagos éttermet találunk).

L'Envol / Fotó: L'Envol Hong Kong Facebook
A L'Envol látványkonyhája / Fotó: guide.michelin.com

A régióban a csúcsot a kortárs francia, illetve a francia-ázsiai fúziós konyhák jelentik. A Rùn élén kínai séfet, Hung Chi-Kwongot találjuk, a 2019-ben a második Michelin-csillagot is kiérdemelt L'Envol séfje a neves francia szakember, Olivier Elzer. Ő francia nemzetiségűként Németországban született, Északkelet-Franciországban nőtt fel, és a modern francia konyha képviselőjeként teljesedett ki. 2019-ben immár összesen 19 Michelin-csillaggal értékelte a piros kalauz franciaországi és hongkongi tevékenységét (van közöttük étterem, amely azóta bezárt. A Michelin Guide ítészei rendre kiemelik fantasztikus precezitását az alapanyagkezelésben, valamint az artisztikus tálalásait.

Hokkaidói tengeri sün / Fotó: L'Envol Hong Kong Facebook
Tajvani Aiwen mangókompót fűszeres rizspudingban, egzotikus gyümölcs szorbéval / Fotó: L'Envol Hong Kong Facebook

Hung Chi-Kwong a Rùnban a gazdag kínai konyha nyolc nagy ága közül a klasszikus kantonit képviseli, mégpedig luxusalapanyagokból. Wagyu-marhából készített húslevese, "kétszer főtt" Abalone-kagyló levese moszattal, valamint az egészben párolt kék homár savanyított chilivel az étterem ikonikus fogásainak számítanak. Kezia Chan, a Rùn étteremmenedzsere egyben teamester is, és elképesztő jártassága a teák világában szintén emel a vendégélményen, az étkezések minden pontjához ajánl teákat is.

Rùn, teapavilon / Fotó: www.petriepr.com
Egy francia hölgy névjegye Londonban: Hélène Darroze at the The Connaught

Hélène Darroze szerzői étterme a londoni The Connaught szállodában felkereshető. 2021 januárja után pedig garantáltan még többen keresik fel, mint korábban, a séf vezetésével ugyanis az étterem elnyerte harmadik Michelin-csillagát is, amivel a
A szálloda London elitnegyedében, Mayfairben található, és az az ír-katari tulajdonban lévő Maybourne-szállodacsoport működteti, amelyről a közelmúltban adtuk hírül, hogy a világ legjobbjának választott (The World's 50 Best Restaurants, 2019) francia Mirazur séfjével nyit éppen új luxuséttermet a francia Riviérán Mauro Colagreco séffel együttműködésben.

Hercegi lakosztály a Cannaughtban / Fotó: www.the-connaught.co.uk
Séfasztal, Hélène Darroze at the Connaught / Fotó: www.the-connaught.co.uk

Anglia, azon belül is London bővelkedik a kulináris úticélokban a street foodtól a csúcséttermekig, 3 Michelin-csillagosból pedig összesen hét éttermet tud felmutatni, melyek közül immáron kettő élén áll női séf, Hélène Darroze és Clare Smyth a Core-ban. A Connaught Hotelben nem kevesebb, mint 12-féle gasztronómiai szolgáltatás közül választhatunk, legyen az falatozás a Jean-Georges teraszon vagy a Connaught grill helyiségben, saját cukrászdával, afternoon tea helyiséggel, két önálló koktélbárral és champagne szobával várnak, a séfasztal koncepció mellett pedig Sommelier's table is rendelkezésre áll. Hélène Darroze éttermében a degusztációs menü borpárosítások nélkül 165 fontba (~66 ezer forintba) kerül. A Chef's Table helyiséget Pierre Yovanovitch francia sztár-belsőépítész tervezte meg.

Hélène Darroze at the Connaught / Fotó: www.the-connaught.co.uk
Hélène Darroze at the Connaught / Fotó: www.the-connaught.co.uk

Körülnézek a londoni The Connaught Hotelben.

2+1 Michelin-csillag éteri környezetben: Park Hotel Vitznau, Svájc

Luzern kantonban, a Luzerni-tó partján magasodik a Park Hotel Vitznau, ahol a vendégek legnagyobb problémája eldönteni, hogy a kristálytiszta hegyi tóra nyíljon kilátásuk, avagy a hegyekre. Az ötcsillagos luxus saját tóparti stranddal, valamint kültéri-beltéri medencékkel egészül ki, és összesen hat fantasztikusan látványos borospincében kínálnak borprogramokat. Kedvelt úticélja a síelőknek is, a tópartra kihelyezett sífelvonóban romantikus vacsorát is kérhetnek a vendégek. A két világszínvonalú étterem mellett privát étkezőhelyiség várja a többi vendégtől elkülönülni vágyókat, a Kitchen Table helyiségben pedig séfasztal koncepcióval várnak látványvacsorákkal.

Fotó: Park Hotel Vitznau
Fotó: Park Hotel Vitznau
Sífelvonóromatnika / Fotó: Park Hotel Vitznau

A kastélyszálloda összesen három Michelin-csillaggal büszkélkedhet. A 2 Michelin-csillaggal és 18 Gault&Millau ponttal kitüntetett a focus ATELIER Patrick Mahler irányítása alatt érdemelte ki a kiemelkedő minősítést. Exkluzivitását jelzi, hogy a szállóvendégek számára sincsen minden nap nyitva, heti öt nap estéjén lehet itt vacsorázni, a menü kötöttsége miatt egyetlen időpontban, és előzetes foglalás nélkül nem is érkezhetnek vendégek. Az étterem úgynevezett kreatív szüneteket is tart, mely időszakok alatt a konyha csapata új inspirációkkal töltődik, képzi magát.

Fotó: focus ATELIER

A Park Hotel Vitznau 1 Michelin-csillagos és 16 Gault&Millau pontos étterme a Prisma. A chef de cuisine poszton Philipp Heidet találjuk, aki az európai ízlést ázsiai behatásokkal rázza fel a "két kultúra egy tányéron" jelszóval. Az Omakase menü a divatos food sharing koncepció jegyében közös falatozást takar.

Az egyik borospince / Fotó: Park Hotel Vitznau

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram