Hirdetés
Hirdetés

Piemont királynője Franciaországba költözött - Először sikerült isztriai szarvasgombát termeszteni

SZERZŐ: Király Márton
2022. augusztus 23.
Évtizedek sorozatos kudarcai és várakozása után francia tudósok nemrég megerősítették a hírt, sikerült isztriai szarvasgombát termeszteniük. Az isztriai szarvasgomba (Tuber magnatum) a legkeresetteb és legdrágább faj a szarvasgombafélék családjában, és mindedig nem sikerült mesterséges körülmények között létrehozni, termeszthetetlennek gondolták.
Hirdetés

Az egyetlen beszerzési forrást a szarvasgombavadászok által a természetből begyűjtött, leginkább Piemontból származó készletek jelentették. Ritkaságának köszönhetően az isztriai szarvasgomba ára gyakran szökött igen magasra. Nagy, egészséges példányokat árveréseken értékesítettek, ahol az akár tízezer eurós ár sem volt elképzelhetetlen. Ha a francia kísérlet kezdeti sikerei megismételhetők, és sikerül a fehér színű szarvasgombát értékesíthető mennyiségben megtermelni, az alaposan át fogja rendezni a piacot, sokkal többen és sokkal olcsóbban juthatnak majd isztriai példányokhoz. 

A kísérletekre egy titkos, nyugat-franciaországi helyszínen, Új-Aquitania régióban került sor, az eredményekről pedig a Francia Szarvasgombatermesztők Szövetségének hivatalos lapja, a Le Trufficulteur számolt be. Dr Claude Murat projektvezető mikológus a következőképpen nyilatkozott: „A tény, hogy sikerült, és hogy a megtermelt mennyiség egyre inkább növekszik nagyon biztató. Annak a jele, hogy a szarvasgomba jól érzi magát, belehelyezkedett a környezetébe. A fekete francia szarvasgomba esetében hasonló megfigyeléseket végeztünk, először pár darab jelenik meg, majd a mennyiség hirtelen növekedésnek indul. Úgy fest, hogy az isztriai szarvasgomba esetében is ez a helyzet, ez pedig nagyon jót jelent a jövőbeli termesztési tervekre nézve.”  

A francia szarvasgombát a hetvenes évek óta Európa-szerte sikerrel termesztik, a piacra kerülő készletek kilencven százaléka ültetvényekről származik. Mostanáig azonban fehér színű rokonát nem sikerült előállítani.

E mostani, sikereket felmutató kísérlet 1999-ben kezdődött. Az Institut national de la recherche agronomique, azaz a francia mezőgazdasági kutatóintézet és a Pépinières Robin faiskola olyan tölgyfacsemetéket tenyészettek ki, amelyek genetikai profilja megegyezett azoknak az Olaszországból származó fáknak a profiljával, amelyek gyökerén az isztriai szarvasgomba bizonyítottan megterem. A fákat 2008-ban ültették el a titkos helyen található ligetben, idén pedig az elültetett ötvenhat fa közül tizenkettő alatt összesen 900 kg szarvasgombát szüreteltek.

A hírt világszerte örömmel fogadhatják a rajongók, hiszen ez nem csak a termék árcsökkenését jelenti. Az új, fenntartható termelési a jövőre nézve is biztosíthatja a folyamatos ellátást, ami az utóbbi években veszélybe került az erdőirtás és az egyre hosszabbodó aszályos időszakok miatt.

Kevésbé teszi boldoggá azonban a hagyományos módszerekkel dolgozó szarvasgombavadászokat, akik a megélhetésüket féltik. A csak általuk ismert, jól titkolt területekről kutyáik segítségével szüretelő gombászok egy-egy erős idényben többezer eurós bevételre számíthattak, most féltik hivatásuk jövőjét. 

Hiába fehér az isztriai szarvasgomba színe, megvan a maga sötét oldala is. Az óriási kereslet és a csillagászati összegek az évek alatt kitermelték a szarvasgomba-kereskedelem feketepiacát. Itt gyorsan, ellenőrizetlenül adják-veszik az isztriai, vagy annak vélt szarvasgombákat, hiszen gyakran előfordul, hogy nyerészkedő gombászok a fehér szarvasgomba (Choiromyces meandriformis) fiatal, értéktelen példányait adják el olyan áron, amit csak a valódi isztriai szarvasgomba ér, hiszen első ránézésre a csak a hozzáértő szem tudja megkülönböztetni. Az új termelési módszer a remények szerint le fog számolni a feketekereskedelemmel is.

Forrás:

1

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram