Hirdetés
Hirdetés

Piacmustra: ínyencpiac Koppenhágában - északi konyha 3. rész

SZERZŐ: Molnár Kata
2012. október 30.
Tavaly ősszel nyitott meg Koppenhága új piaca, a Torvehallerne KBH. Alig egy év telt el és dán ínyencek kedvence lett a hely.
Hirdetés

Tavaly ősszel nyitott meg Koppenhága új piaca, a Torvehallerne KBH. Alig egy év telt el és dán ínyencek kedvence lett a hely.
A dán főváros egyik legforgalmasabb csomópontjától, a Nørreport metróállomástól egy sarokra, az Israels Plads-on található Koppenhága kedvenc piaca, a Torvehallerne KBH. A két, téglatest formájú, üvegfalú csarnokból álló épületegyüttes 2011 őszén nyílt meg, fél évszázaddal a korábban itt található Grønttorv bezárása után. Azóta a város kulináris epicentrumaként is emlegetett piac bizonyította, hogy Dániában is óriási az igény az itt kínált jó minőségű, jellemzően helyi termelőktől származó élelmiszerek és a termelőkkel való közvetlen kapcsolat lehetősége iránt.
Mi először nem is útikönyvekből vagy gasztromagazinokból szereztünk róla tudomást, hanem az idegenvezetőnkké szegődött dán lány ajánlotta, aki a város bohémabb arcát, nemcsak a híres dizájnklasszikusokat, hanem a kis kézműves üzleteket is megmutatta nekünk. Amint tudtunk, ellátogattunk a piacra, később már naponta visszatértünk ide, hogy aztán minden alkalommal más és más érdekességekre csodálkozzunk rá. Sajnos a kacsakonfitos szendvicsre már a második alkalommal rákaptunk és ezután minden nap újra és újra meg kellett kóstolnunk, képtelenség volt betelni vele…

fotó: A szerző felvétele

A hangulat, a koncepció és a választék lenyűgöző. A több mint 60 standon jellemzően különleges minőségű és friss élelmiszereket - zöldséget, gyümölcsöt, húst, hentesárut, halat, szendvicseket, péksüteményt, fűszereket, teákat, csokoládét, szörpöt, lekvárt, lisztet, de még csúcsminőségű konyhatechnikai eszközöket is - árusítanak. Sok helyen még a pizza és a fagylalt is jellegzetes dán színezetet kap – előbbi vékonyra szelt burgonyás feltéttel népszerű, utóbbiból pedig a rebarbarás változat a toplistás. Nem beszélve a smushi-ról, ami a dán smørrebrød – egy szelet rozskenyér gazdagon megpakolva változatos feltétekkel, hússal, felvágottal, hallal, kagylóval vagy sajtokkal – és a sushi művészien kivitelezett keveréke.
A piac minden nap nyitva van, az étkezőhelyek egy órával később zárnak, mint a többi stand. Szinte mindenhol lehetőség nyílik a kóstolásra, és sok helyen közvetlenül a termelőtől vásárolhatunk. A világhíres dán hús- és tejipar termékeit, szalámikat, sőt tepertőt, vagy az egészen kiváló sajtokat mindenképpen érdemes kipróbálni, de sokan állnak meg a mediterrán előételek, sajt- és zöldségkrémek tucatjait kínáló pultnál is – nem véletlenül: a választék hatalmas, a krémek és sajtok isteniek.
 

fotó: A szerző felvétele

Az itt található büfék büszkék a különféle lapok gasztronómiai rangsorában elért címeikre. Néhány standon jól látható tábla hirdeti, hogy pl. „itt találta meg a Politikken (dán napilap) a város legjobb szendvicsét” – ez az a bizonyos kacsakonfitos bagett a Ma poule standjánál. Tény, hogy az isteni szendvics miatt hétvégén és főleg ebédidő környékén egészen komoly sorok alakulnak ki a francia fiúk pultja előtt, akik szorgosan bontják a francia farmjukról származó kacsahúsos csomagokat, hogy aztán egy félbevágott bagettbe pakolják némi rukkolával és mustárral ízesítve. A szemtelenül egyszerű étel azonban valóban az egyik legnépszerűbb gyors ebéd a városban.
Ha nem találunk helyet a két csarnok közötti asztalok valamelyikénél, akkor a piac szomszédságában levő szebbnél szebb parkokban (az Ørstedsparken-ben vagy a királyi kastély - Rosenborg – kertjében) a tavak partján a sűrű zöld gyepen heverészve érdemes elfogyasztani a piacon beszerzett finomságokat.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram