Hirdetés
Hirdetés

Pezsgőt reggelire! Vasárnap VinCE Champagne a Holdon

SZERZŐ: DiningGuide
2017. november 23.
Kivételes és izgalmas esemény vár november utolsó vasárnapján a kifinomult gasztronómia rajongóira. Reggeli champagne szeánsz készül Budapest urbánus gasztroszentélyében, a Hold utcában található Belvárosi Piacon. Egyedülálló eseménynek ígérkezik a VinCE rendezvénye. Nagyon ritka alkalom, hogy a legnagyobb Champagne házak egy csokorba gyűjtve, a magyar topgasztronómia képviselőivel karöltve, valami egészen rendkívüli koncepció keretében lépjenek a nagyközönség […]
Hirdetés

Kivételes és izgalmas esemény vár november utolsó vasárnapján a kifinomult gasztronómia rajongóira. Reggeli champagne szeánsz készül Budapest urbánus gasztroszentélyében, a Hold utcában található Belvárosi Piacon.
Egyedülálló eseménynek ígérkezik a VinCE rendezvénye. Nagyon ritka alkalom, hogy a legnagyobb Champagne házak egy csokorba gyűjtve, a magyar topgasztronómia képviselőivel karöltve, valami egészen rendkívüli koncepció keretében lépjenek a nagyközönség elé. A szervezők megtalálták azt a helyszínt, ami úgy teremt közeget a buborékos borok csúcsképviselőinek, hogy becsempészi a lazaságot, a kalandot – és mégis stílusos marad. A rendezvény célja, hogy az ünnepi szezon elején vendégül lássa mindazokat, akik reggel kilenctől kezdődően szívesen csatlakoznak egy egészen délutánba nyúló sikkes gasztrobulihoz.

Lakatos műhely

A földszinti közösségi piac Champagne-korzóvá alakul, ahol a champagne-házak kínálatából válogathatunk kedvünkre. Nemcsak az ízek, hanem a sztorik miatt is érdemes ismerkedni az egyes márkákkal.

Pezsgős sztorik

Dom Perignon mellett talán az egyik legismertebb márkanév a Veuve Clicquot sikere az Özvegynek, a Grande Dame-nak köszönhető. Philippe Clicquot, a fia feleségül vette Reims polgármesterének lányát, Barbe-Nicole Ponsardint, de az asszony két év múlva megözvegyült, és a kor elvárásaira fittyet hányva nemcsak átvette a cég irányítását, hanem igazi vezéralakká lett. Kiváló üzleti vénája, merész tengerentúli vállalkozásai és találékonysága megalapozták egész Champagne hírnevét. A legenda szerint neki és pincemesterének köszönhető a rázóállvány feltalálása, amely akkoriban forradalmian, a seprő végleges eltávolításával kristálytiszta italt eredményezett.
A kölni Mumm család leghíresebb termékét, a Cordon Rouge-t 1875 óta készíti, a francia becsületrend vörös szalagjával, s egyértelműen a győztesek italának számít. A dinamizmus nevében a G.H. Mumm és a Forma 1-es nagydíjak világa egybeforrt. Ezt a pezsgőt locsolják szét a verseny érmesei Jeroboam (3 literes) palackból a díjátadón, ezt kínálják a VIP dokkokban és exkluzív partikon.
A Krug a pezsgők Rolls-Royce-a. Alapítója egy új, egyedibb, letisztultabb ízvilágot alkotott, ezért is számít manapság az egyik legkiemelkedőbb és legelegánsabb pezsgőnek, s e márka tartja a legmagasabb áron elkelt pezsgők világrekordját. A híres 1928-as évjárat hongkongi aukcióra bocsátott palackjáért több mint 4 millió forintot adott egy gyűjtő 2009-ben.
A James Bond filmekben a főhős összesen több mint 40 pohár pezsgőt fogyaszt el. Legendás márkahűsége is, hiszen az 1980-as évektől a 007-es szinte mindig Bollinger-t iszik. Marilyn Monroe pedig egyszer 350 üveg pezsgőben fürdött meg...

Osztriga a Vörös homártól – mióta a champagne létezik, azóta párosítják is osztrigához.

De vissza a Hold utcába!

A champagne-ok mellé különleges fogásokkal készülnek a piaci vendéglátók legjobbjai. Minden falatot a partner Champagne ház pezsgőihez megálmodva készítenek el a séfek. Tizenkét étterem várja a látogatókat, és kifejezetten erre az alkalomra érkezik a piacra a balatonszemesi Kistücsök és az Arany Kaviár is. A pezsgők mellé vásárolhatunk osztrigákat és kaviárokat, de akár Bresse-i csirke, korhely hallé, garnélás pelmenyi, fűszeres csiga, káposztás tokhal, vagy kacsakolbász is rendelhető. A Stand25 Bisztró kétszemélyes reggeli ajánlattal is készül, s bemutatkozik a hamarosan nyíló Société.demo.

Osztriga, kaviár és a francia szárnyas

Az osztriga esetében is a származási hely határozza meg a karaktert. A víz sótartalma és az ott megtalálható növényzet alakítja ki. Európa legjelentősebb osztrigatenyésztője Franciaország, Bretagne-ból és Normandiából származik a legtöbb. Leggyakoribbak a Belon vagy Fine de claire fajták, de legjobbnak a Utah Beach osztrigát tartják. A kagylókat méret szerint is kategorizálják, fajtától függően általában 5-től 0-ig. A hagyomány szerint csak olyankor szabad fogyasztani, ha a hónap nevében „r” betű szerepel és annyi biztos, hogy október és február között (ekkor hidegebb a tenger) a legjobb minőségű. Nyersen fogyasztják leginkább, de számos elkészítési módja ismert, például a „Rockefeller módra”, amikor parmezános-spenótos tejszínmártással sütik be.

A Séf utcája: Bresse-i bébicsirke kaviárral


A kaviár nemes halak ikrájából készült különlegesség. Számos fajtája közül ma is a leghíresebb a tokhalból nyert fekete kaviár. Legdrágább változatai a beluga, a sevruga és az osetra. Az osetra aranylóbb, sárgásabb, „halasabb” ízű, a sevruga majdnem fekete és még „malosol” (kissé sós) kivitelben is a tenger ízeit hozza. Minden változatban kiváló a Champagne-nyal kísérve.
Bresse-i csirke az egyetlen baromfi, amely megkapta az A.O.C. (Appellation d’Origine Contrôlée) francia eredetvédelmi tanúsítványt. Csak a Bresse-ben, speciális élelmen nevelt baromfi viselheti a „Volaille de Bresse” jelzést. Egy termelő 499 egyedet nevelhet egyszerre és a baromfiudvar sem kicsi, minimum 10 négyzetméternyi hely jut egy csirkének. A madarak a francia zászlót idézik: a tarajuk piros, a tolluk fehér a lábuk pedig kék. A húsuk sokkal zsírosabb, mint egy hagyományos baromfinak, nem vizes így az íze is markánsabb. Bármilyen recepthez tökéletes, de a hozzáértők szerint legjobb, ha önmagában, rántás vagy markáns fűszerezés nélkül fogyasztjuk.

Steamboo


A kulináris izgalmakon túl a tudásra éhes látogatók a VinCE -CEWI kurzus keretében nemcsak az egyes házakról, hanem a pezsgőkészítésről is hallhatnak majd a két ingyenes előadáson, Mit tud a dosage? és A szőlőfajta titkai címmel. Különlegesnek ígérkezik az Arany Kaviár kaviárkóstolója is. Kóstolhatunk szibériai tokhal kaviárt, imperial kaviárt osztrigával és lazacikrát, de Bíró Lajosék marhasültes és langusztás smørrebrødjai is kísértik majd az étvágyat. A kulináris holdutazást a Max&Kata gitárduó és a Swing á la Django formáció kíséri reggeltől egészen délutánig.
Akár érezhetnénk magunkat Párizsban vagy Lyonban is, de november 26-án - Marylin Monroe után szabadon - Budapest egyik legtrendibb vásárcsarnoka „fürdik” majd champagne-ban.
Információk

Champagne választék a Belvárosi Piacon

MUMM • Dom Pérignon • Duval Leroy • Gosset • Paul Bara • Pol Roger • Bollinger • Drappier • Louis Roederer • Taittinger • Billecart-Salmon • Moët&Chandon • Veuve Clicquot • Ruinart • Krug • Piper-Heidsieck • Laurent-Perrier • Charles Heidsieck

Éttermek a champagne mellé

Arany Kaviár • Kistücsök • Stand25 bisztró • A Séf utcája • Buja Disznó-k • Lakatos Műhely • Haxen Market • MoszkvaTér • Steamboo • Kandalló Market • Vörös Homár • Gusto Delicate Budapest
A VinCE Champagne a Holdon
Helyszín: Belvárosi Piac – 1054 Budapest, Hold utca 13.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram