Hirdetés

Vacsora a francia nagybácsinál: vive la Petrus! Az étterem, amely nélkül unalmasabb volna a pesti vendéglátás

2021. október 26.
a Szerethető éttermek rovat
támogatója a
A francia étterem, amely nélkül unalmasabb volna a pesti vendéglátás.
Hirdetés

A Petrus egy igazi különutas hely Budapest éttermi életében. Ahogy mondani szokás: egyedi színfolt. Nem koslat a trendek után sem megjelenésében, sem kínálatában. Tulajdonosa, Feke Zoltán egyben a séf is, az étterem szíve és lelke. Úgy és annyit követel magától is a konyhán, mint mindenkitől, aki valaha oda betette oda a lábát, de ő maga egy szenvedélyesen szabálytalan személyiség. Mint egy igazi régi vágású vendéglős, akitől azon sem lepődnénk meg, ha a ferencvárosi környezetben egy feketelábú francia csirkével a kezében jelenne meg a konyha felé tartva.

Petrus-pult / Fotó: Dining Guide

A Petrust a közhelyes turistaútvonalakat kerülve, Pest egyik hangulatos, új energiákkal (és lakókkal) teli pontján, a IX. kerületi Ferenc téren találjuk. Eltéveszteni nem fogjuk, ez itt nem az egymás mintájára nyíló dizájnéttermek egyike: a berebdezés minden tárgya otthonos, a vendéglátás, a konyha és az ételek szeretetéről tanúskodik. Tulajdonképpen egy vintázs gyűjtemény a Petrus enteriőr: kredenccel és stelázsival, piros retró mérleggel és az elmaradhatatlan kis piros lábasokkal és a stílusos rézedényekkel. A falra úgy van kitéve a korszakos, nagy séf, Paul Bocuse képe, akár egy szépemlékű családtagé, é ha nem volna egyértelmű a több tucat attribútumból a francia vendéglátás és életérzés iránti rajongás: bent, a vendégtérben egy Citroën "Kacsa", az ikonikus francia kisautó áll.

Fotó: Petrus Restaurant

Többféleképpen ejti ki a vendégkör a Petrus nevet. A legtöbben, akár a petrezselyem becézését, petrusnak ejtik; többek azonban petrusznak, talán épp Gordon Ramsay Michelin-csillagos étterme, a Pétrus nyomán. Ramsay modern francia konyhával érdemelte ki a Pétrus csillagát – ahogyan Feke Zoltán, a budapesti Petrus tulajdonosa is a francia konyha szellemében főz. Még egy kicsit időzve a párhuzamnál: míg a londoni Pétrus egy feszessebb, letisztult, stílusú, fehérabroszos fine dining étterem, a pesti Petrus világa inkább egy szeretnivalóan zsúfolt, meleg színekkel teli brasserie, ahol az étlapon szereplő csiga és libamáj, a fekete kagyló és pezsgő nem az eltartott kisujjú flancolás kellékei, hanem a kulináris élvezetek iránti rajongás kötelező, francia elemei.

Petrus

Nyári kiülősben / Fotó: Dining Guide

Ritka az olyan étterem, ahol ilyen keresetlen közvetlenséggel lépne elő a séf: Feke Zoltán séf-tulajdonos elválaszthatatlan a Petrustól, az étterem honlapján pedig ilyen menüpont is szerepel: A Séf Álma. Habár több ponton is kiderül, hogy nem friss a szöveg, nem gyakori ez a vallomásszerű bemutatkozás manapság:

„A Petrus nem egy fellengzős dolog. A petrezselyem egy nagyon mai alapanyag, de mégis egyszerű, és mindenki tudja értelmezni. Nem akartam volna franciás nevet adni, vagy valami bonyolult élelmiszert választani.

A petrezselyem egy megbízható, sokat használt cucc. Ezt fejezi ki a név. És hát igen. Gordon Ramsay legendás éttermét is így hívják egy legendás ital után. Összecsengenek ezek a dolgok."

Feke Zoltán / Fotó: Petrus Restaurant

Aki ismeri is személyesen „Monsieur Petrust", szinte hallja is a hangját az étlap kommentárjához: „az étlapon található ételek a szortimentünk gerincét adják, melyek nyitás óta állandó és kedvelt tételei a Petrusnak. Emellett a szezonalitás és a piacon fellelhető tételek képezik a szortimentünk másik felét, amelyeket folyamatosan frissítünk, ahogy a kedvünk tartja.

Remélem legalább annyi örömüket lelik az ételekben, amekkora örömöm van nekem abban, hogy elkészíthetem Önöknek."

Nem szép idők jártak a város francia éttermeire 2020 óta. Mégis ki kérne libamájat és csigát, frissen sült halat és Charolais borjúból rib-eye staket elvitelre vagy kiszállításra? Ezek az idők szerencsére már lejártak, szinte meg is kopott az emlékük, és ma már újra ugyanolyan önfeledtséggel élvezzük az éttermek vendégszeretetét, mintha nem szorultunk volna jó időre a négy fal közé.

Petrus 2021 ősz / Fotó: Petrus Restaurant

Az étlapon is hivatkozott Petrus-klasszikusok közül az Angus-marhából készített tatár, az elmaradhatatlan Boeuf Bourguignon és a francia csokitorta maga az étterem tányéron szervírozott ars poeticája, de azt sem bántuk meg, amikor ottjártunkkor a Fledermaus húsrészből készített, kiváló rántott húst kértük ki (a kötelező, vajban gazdag francia burgonyapürével).

A "mi rántott húsunk": Fledermaus / Fotó: Dining Guide

Míg a pandémia előtt több napon tartottak nyitva, kínáltak ebédmenüt is, és hétféle csigafogást találtunk az étlapon, jelenleg heti négy napon várnak, kizárólag vacsoraidőben, és a klasszikus módon készített csiga szerepel a kínálatban. Azonban ha egy francia(konyhá)ul jól értő séftől kóstolnánk meg a francia hagymalevest, a polipot chorizo paprikával vagy a piaci klasszikus véres hurka gourmet átiratát, irány Ferencváros újjászülető negyede.

Az állandó étlap és a folyamatosan változó, napi-heti ajánlat mellett francia-magyar borsorral kísért degusztációs menüvel, valamint vegetariánius kóstolómenüvel is fogadnak.

Árak: előételek 3790-4490 Ft; levesek 2190-2490 Ft; főételek 4790-7890 Ft; desszert 2190 Ft

4 fogásos degusztációs menü: 11.500 Ft; 6 fogásos degusztációs menü: 17.500 Ft; 5 fogásos vegetauriánus degusztációs menü: 9900 Ft

Petrus Étterem

Budapest IX. kerület, Ferenc tér 2-3.
Nyitvatartás: Sze-Cs-P-Szo 18:00-23:00
Az étterem weboldala és Facebook-oldala

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram