Hirdetés
Hirdetés

Pesti István és a Platán: Mi megyünk vendégségbe, de mégis mi látjuk vendégül a háziakat

SZERZŐ: DG
2020. december 18.
a TOP100 rovat
támogatója
Majdnem 50 ember dolgozik a cégcsoportnál, ami a tatai Platánt is üzemelteti. A Pesti István séf vezette konyha mellett street food bisztróval, butik hotellel, cukrászattal is foglalkoznak. 2020 nekik is az újratervezés éve, két koncepcióra bontják a Platánt: bisztróra és fine dining étteremre. Ez az étterem most is éppen készülődik a kulisszák mögött, miközben nem állt le a cukrászda, és forró italokkal és séta közben is elfogyasztható fogásokkal melengetik a tatai tó körül kirándulókat.
Hirdetés

Tata egy igazán kellemes kirándulóhely: a tavak, a Fényes Tanösvény, az angolkertek, a vár, a több mint 230 éves sokat látott platán — ami az étterem névadója — mind vonzó látványosságok. Pesti István séf 2015-ben, a budai Tanti étterem Michelin-csillag szerzése után igazolt Tatára, a Platán pedig a vidék egyik legkedveltebb étterme lett. A 2020-as Dining Guide étteremkalauz top20-as élvonalában van, 88 ponttal.

A tavaszi sosem látott helyzet után mozgalmas és forgalmas időszakot zártak: körülbelül 20%-kal nőtt a hotel és az étterem látogatóinak száma, sok új vendég tért be hozzájuk. Mindeközben készülődött már a helyiségek átalakulása, ugyanis 2021-ben a Platán már két egységet üdvözölhet majd: a korábbi megszokott étteremben egy bisztrókonyhát, az említett átalakult részekben pedig a fine dining koncepciót viszik majd. Ez teljesen új szervezeti egység lesz, melyre már idestova 2 éve készülnek. A tér megvalósításához Varró Zoltánt hívták segítségül.

Fotó: Platán Facebook

“Meg kellett ragadnunk ezt a lehetőséget, most teljesen rá tudunk fókuszálni az új étteremre. Lássuk be, a teljes gőzzel üzemelő egység mellett sokkal nehezebb ez. Próbálunk úgy hozzáállni, hogy az egész mostoha vírushelyzetnek számunkra ez a pozitív hozadéka. A héten 5/5 napot bent vagyunk, tervezünk, gyakorolunk, módosítunk, főzünk, kóstolunk. A beszerzési lehetőségek korlátozottak, tudomásul kell vennünk, hogy a megszokotthoz képest most minden más egy kicsit. Akár előnyünkre is fordíthatnánk, hogy csak hazai termékből dolgozunk, amilyen konyhát vinni szeretnénk, ahhoz minimálisan, de szükség van import alapanyagokra is. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy inkább nem használunk valamit, minthogy minőségben, elérhetőségben kompromisszumot kössünk. Keresünk és találunk is új termelőket, és elég inspiráló, hogy a kevésből kell olyat alkotni, amire eddig nem volt példa. Nem szaladhat el annyira a fantáziánk, de ezek a korlátok még előnyünkre válhatnak. Nem ijedünk meg, hatékonyan kezeljük a helyzetet.” — mesélte a Platán séfje a jelenlegi munkálatokról.

Fotó: Platán Facebook

A megújult Udvarház jelenleg csak üzleti céllal érkezőket fogadhat, csendesek a folyosók és a szobák, de a konyhában nem állt le az élet. Igaz, a napi 12-14 óra helyett most 6-8 órát dolgoznak, de megpróbálták a legtöbb szakemberüket átszervezni, új feladatokat találni. Például a cégcsoport Korzó nevű street food bisztrójába, a hozzá tartozó házhoz szállításhoz, vagy a Kioskhoz, ami a tóparton sétálókat szolgálja ki.

Fotó: Platán Facebook

Hétvégén ugyanúgy működik a cukrászati termékek elvitele, mint évközben, és a viszonteladást sem állították le, hiszen több környékbéli helyre szállítanak süteményeket. Az említett kioszkot talán ismerhetik a tataiak és azok, akik megfordultak a közelmúltban a tó körül. Itt fagylaltot mértek nyáron, de az újratervezés alkalmával téliesítették és most forralt bort, forró csokit, pogácsát, rétest, forró krémlevest, töltött burgonyákat árulnak. A tavaszi bezárások alkalmával volt, hogy a tópartot is le kellett zárni a sok látogató miatt, de most még kezelhető a helyzet.

Fotó: Platán Facebook

“Szerencsére a Kiosk túlszárnyalta a tervezettet, úgy fest, hogy szeretik, és látszik, hogy van igény az ilyen jellegű élményre. Redukált élmény, de legalább egy kis inger éri az embereket” — mondta Varga Vivien, a Platán ügyvezető igazgatója.

Decemberben már náluk is elindult a házhoz szállítás, ami a hazai top éttermekhez hasonlóan, az otthon befejezős iskolát követi. Vagyis a fogások nem teljesen készen érkeznek meg a tataiakhoz. Karácsonyra Platán gurmé csomagokkal is készül, melyeket akár a budapestiek is megrendelhetik, a fővárosban is át lehet venni a lekvárokkal, pástétomokkal, süteményekkel, borokkal megpakolt Platán-dobozokat.

Fotó: Platán Facebook

Pesti István pedig házhoz is megy. Nem újdonság se neki sem az étteremnek az ilyesféle külsős kitelepülés — habár otthonokban azért nem főztek olyan sűrűn, de ezt is meg tudták ugrani. 2-3 ember (köztük Pesti István is) érkezik a házhoz, friss Covid-19 gyorsteszt után, a korlátozásoknak megfelelően maximum 7 fős családok, társaságok vacsora élményét tudják biztosítani. Minden eset egyedi, egyeztetést, tervezést kíván. Van példa olyan vendégségre is, ahol 4 embernek 3-féle menüt főznek, eleget téve az allergén-mentes, vagy akár vegán igényeknek is. Körülbelül egy órával a főzés előtt érkezenek, minden eszközzel együtt. Megesik, hogy fényképet kérnek a konyháról és az étkezőről, hogy precízen tudjanak készülni az estére. Az edényeken kívül a tányérokra, poharakra, étkészletre és dekorációra is gondjuk van.

Fotó: Platán Facebook

“Először úgy volt, hogy nem én megyek, de aztán beadtam a derekam… nincs mese, nekem kell mennem, engem azonosítanak a Platánnal. Személyesebbé válik az egész vacsora, meglesz az az intim légkör, ami étteremben nehezen alakulhatna ki, a fizikai távolság és az intézményesített jelleg miatt. Két éve egy születésnapi kívánságot teljesítettünk, amikor házhoz mentünk főzni. Ők mai napig visszajárnak hozzánk, jó a kapcsolatunk, hiszen a vacsora után/közben nagyon jókat beszélgettünk. Fontos, hogy nagyon jót főzzünk, de a többi mozdulat is legalább annyira hangsúlyos: ez egy nagyon meghitt szeánsz, egy óriási élmény, minden beszélgetés közelibb. Végülis mi vagyunk vendégségben, mégis mi látunk vendégül. Érdekes dupla csavar ez.” 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram