Hirdetés
Hirdetés

Pesti István, a Platán séfje feltűnik a Balatonon is: high-end gasztrokoncepcióval jelentkezik Füreden

2022. március 22.
Chef consultant, hangzik az elegáns, francia kifejezés a Pesti István által elvállalt tanácsadói pozícióra. Még egy nyomós érv az elmúlt évtizedben a Balaton fővárosává fejlődött Balatonfüred mellett a hamarosan megnyíló LUA Resort, ahol a korábban Michelin-csillagot szerzett séf, Pesti István szaktanácsadóként felel a gasztronómiai koncepcióért. A séf bázisa továbbra is a tatai Platán és a Platán Gourmet, ezzel párhuzamosan az új kihívás a Balaton északi partján érte el. A LUA Resort nyitása májusra várható.
Hirdetés

Nem gyakran hangoztatott tény, de ettől még igaz: a hotelek vendéglátása gyakran nem üti meg azt a színvonalat, amit a helyszín, a panoráma vagy a szállás minősége megkövetelne. Tisztelet a kivételnek, de belénk ivódott reflex, hogy ha igazi kulináris élményre vágyunk, érdemes felkeresni a legközelebbi, valóban jó éttermet, míg a szálláshelyek étkeztetése inkább éhségcsillapításra elegendő.

Ma már a közönség egy meghatározó rétege számára elérhetők azok a metropoliszok vagy egzotikus desztinációk, ahol megtapasztalhatták, mit jelent a prémium vendéglátás egy szálláshelyen. Az igény tehát megszületett, a szektornak kell felzárkóznia a megváltozott elvárásokhoz: megfáradt, komfortmegoldásokkal teli büféreggelik helyett igazi bőségélménnyel és valós választékkal, olyan étteremmel, ahová ebédre és vacsorára is szívesen ül be az igényes vendég.

Hirdetés

Az évtizedes berögződést itthon világhírű szállodaláncok éttermei igyekeznek megtörni, ennek fényében mindig megkülönböztetett figyelmet érdemelnek a független kezdeményezések. Balatonfüred új vitorláskikötője mellett épült meg az ötcsillagos LUA Resort.

A luxusérzetet minimalizmussal, natúr érzettel és natúr anyagok használatával megteremtő LUÁ-ban minden a high-end kivitelezés felé mutat. A dizájnérzékeny vendégek számára beszédesek  a Good Design, Red Dot Design és Archiproducts Design díjas bútorok, és sokat elárul a hotel komfort- és minőségbeli hozzáállásáról, hogy saját programot, a LUA Sleeping Conceptet dolgoztak ki a vendégek minél nyugodtabb és kényelmesebb pihenése érdekében, ergonomikus matracokkal.

A 78 szobás hotelben a wellness-spa szolgáltatások és a szabadidős programok mellett a gasztronómia is legalább akkora hangsúlyt kap, mint minden más élményelem a szállodában. Pesti Istvánt kérdeztük.

Pesti István

Kötődsz bármilyen módon is Balatonfüredhez?

Pesti István: Ez egy nagyon érdekes kérdés. Füreden volt életem első munkahelye, és időről időre visszatérek ide, most is egy látszólagos véletlen során. A LUA valójában bárhol lehetne az országban, olyan nívót képvisel, amelynek a létrehozásában bárhol szívesen csatlakoznék, de ismét Balatonfüreden ért ez a lehetőség. Az itteni legelső munkahelyemen, a '80-as években gyakorlatilag azt tanultam meg, hogyan nem szabad csinálni a vendéglátást, de ez még a régi időkben volt.

Mit gondolsz, beszélhetünk-e balatoni gasztroforradalomról?

Sok kis szerethető kezdeményezést látok, de összességében azt gondolom, hogy a Balaton is megérett arra, megérdemelné már az igazán minőségi vendéglátást. A vendégköre jól láthatóan megvan már.

A Tantiban korábban Michelin-csillagot szereztél, a Platán az ország kétségkívül egyik legnívósabb fine dining műhelye. Mi jelenti a kihívást most Füreden?

A koncepció- és a rendszerépítés, hiszen én konzultáns séfként nem a mindennapi működésben veszek részt. Éppen emiatt is nagyon felelősségteljes ez a megbízás, hiszen felelős vagyok a gasztronómia minőségéért és egy kiváló csapat felállításáért és a vendéglátóipari egységek, vagy ahogyan a LUA-ban hívjuk, gasztroélménypontok folyamatos fejlődéséért.

A helyi vendéglátók kiemelt célja, hogy ne csak a főszezonban legyen célpont a Balaton, erről szól az Egész évben Balaton kezdeményezés is.  Bíztok az egész éves működésben?

Egyértelműen 12 hónapban gondolkodunk, az étterem működésének pedig fontos szegmense, hogy a nem szállodai vendégek is megismerjenek és keressenek minket. Nem csak Füred, hanem az egész északi part vendéglátásának szeretnénk a meghatározó részesei lenni.

Mivel tudtok kiemelkedni az átlagos szolgáltatók közül például a reggeliztetésben?

A balatoni szállodákkal kapcsolatos minden rossz élményt, régi berögzülést szeretnénk feledtetni a vendégeinkkel. Komoly szerepet kap a LUA-ban a tudatosság, legyen az környezettudatosság vagy egészségtudatos étkezés, életmód. Olyan technikai felszereltség áll rendelkezésünkre, amellyel a legjobb friss, lassú préselésű juice-ok, smoothie-k készíthetők.  Minden kényeztető fogás, az igazi dőzsölős ételek mellett gondolunk az ételallergiásokra és a diétázókra is. Szeretnénk megmutatni az egészséges ételek finom oldalát is. A baristák az évszakokat követő, egyedi pörkölésű OneEleven kávékkal  dolgoznak. A koncepciónk része, hogy a bőséges, buja reggelik kínálóasztalainak az utolsó fél órában is úgy kell kinéznie, mint a nyitáskor, és a reggelinek egy teljes étkezést biztosítania.

Nem tartasz attól, hogy a te neveddel a hazai közönség a fine diningot kapcsolja össze, és ez okozhat zavart?

Én ezt elismerésnek tartom, a fine dining továbbra is a Platán Gourmet falain belül jelenik meg az életemben, ez azonban nem jelenti azt, hogy más területen ne mutathatnám meg magam. Az étterem neve NOON Restaurant lesz, és a besorolását tekintve bisztrónak nevezzük, de jóval szofisztikáltabb konyhával. Azt már most megígérhetem, hogy nem egy átlagos bisztrókonyhával állunk elő. A NOON-on kívül lesznek a szállodában további olyan gasztroélménypontok, amelyeken a kínálat nem a tipikus hagyományos vonalat fogja hozni.

Mire gondolsz gasztroélménypontok alatt?

Lesz saját food truckunk például. Balatoni strandételeket gondolunk újra, és a szezonális alapanyagok fogják meghatározni a kínálatot. A Balaton vizére épített Sun Lounge és Champagne Terasz szintén teljes körű szervizzel várja a vendégeket. Budapesten május végén is ismerkedhet a közönség a LUA-val, két év után először kerül sor a Gourmet Fesztiválra, ahol bemutatkozik a NOON Restaurant is.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram