Hirdetés
Hirdetés

Pesti bázison bukkant fel a zamárdi kulthely, a Tiki Beach Bisztró

2021. november 23.
Balatoni kulthely cuccolt át a téli szezonra Pestre, a IX. kerületbe!
Hirdetés

2017-ben híre ment a déli parton egy vidám, hippi helynek, akik némi poénra vett trópusi életérzést csempésztek Zamárdiba. Konyhájukat azonban annál inkább komolyan gondolták, így a Tikisek immár négy éve főznek és töltik ütemesen az italokat a partmenti sétányon. Saját bemutatkozásuk is sugallja a stílt:

„Mi a Tiki? Egy érzés. Egy hangulat. Színes székek, tropikál ritmusok, egy új ízhullám. Szeretjük a Balatont, a finom koktélokat, a gyerekeket és nagymamákat. Jöhettek bringával, csónakkal, kis kedvenccel. A Tikiben mind elférünk!"

2018-ban a balatoni Év Strandétele versenyen Az Év Felfedezettje különdíjat vitték el bomba velős pirítósukkal, és évről évre egyre többen ismerték meg a balatoni Hawaii strandéletérzést. A fehér fából ácsolt teraszon színesre mázolt székekkel, rendszeres élő zenével várnak – gyermek-, kutya- és bringásgyűlölőknek nem ajánlott a hely látogatása.

Fotó: Tiki Beach Bisztró

A Tiki Beach Bisztró ajánlója a 2021-es Audi-Dining Guide Étteremkalauzban

A zamárdi szabadstrand sétányán fellelhető bisztró jócskán rácáfol az első benyomásokra. A bohém megjelenés, laza, hippis formajegyek komolyan vett konyhát takarnak. Működésük második évében, 2019-ben kovászosuborka-levesükkel elnyerték a balatoni Év Strandétele-díjat, de a tarhonyapudingjuk is befutó volt. Tavalyi versenynevezésük, a Tiki tokos töklasagne is sokat elárul stílusukról: a keszthelyi tokhallal készített kapros tök éppen olyan játékos, formabontó gourmet fogás, amely miatt megszerette őket a közönség. Idén batátából készített lángossal újítanak, szarvasnyakraguval és áfonyás tejfölhabbal. A koktél- és kézművessör-választékuk is kiemeli őket a balatoni strandbüfék választékából.

Pizza, majom, Távoli Galaxis szűretlen IPA, árpagyöngy, garnéla / Fotó: Tiki Beach Bisztró

A Tiki Pesten

Mint Orbán-Juhász Zsuzsától, a tulajdonos házaspár egyikétől megtudtuk, a Balatonon (és bárhol) aranyat érő munkaerő megtartása fő szempont volt, amikor a Tiki teamet átmentették a zamárdi bisztró zárvatartásának hónapjaira. Ugyanerről számoltak be nekünk az elmúlt hetekben a szigligeti Villa Kabala tulajdonosai is, akiknél épp úgy felülírta a matekot, azaz a gazdasági tényezőket az a céljuk, hogy egész évben egyben tartsák a csapatukat. Ha az ősszel szélnek eresztett kollégák ugyanis elcsábulnak (akár más szakmába is), a következő balatoni szezonban nulláról kezdhetik a toborzást. De míg a Villa Kabala látogatása és a szálláshely jóformán egész évben élményt nyújt, egy teraszos, kiülős, strandolókra épített tóparti koktélbár-étterem nem tartható nyitva a zimankós időszakban.

Fotó: Tiki Beach Bisztró

A Tikisek tehát itt vannak, de más arcukat mutatják, mint Zamárdiban. Persze Balatonunk sincsen Pesten – az óceánpartról eredő tiki-koktélkultúra és a közös lazulgatás is elmarad a cudar hónapokban. A Tiki Bisztró elvitelre és kiszállításra nyitott meg a Ferenc- és Józsefváros határán. Az Üllői út Klinikák és Nagyvárad tér közötti szakaszon, a SOTE és irodaházak vonzáskörzetében bukkantak fel, a VIII. és IX. kerületben vállalt kiszállítással. (Magasabb rendelési összeggel, egyedi megbeszélés szerint messzebbre is kivisznek ételt.)

Fotó: Tikitogo

A Tiki mindig is igazi konyhát vitt, kényelmi és gyorsmegoldások nélkül, így tesznek a pesti bázison is. Sütöttek már helyben kecskét, strandétel-versenyeztek hazai szarvashússal, és a gazdagon megpakolt borsodi húslevesüket is lehetett extrán kérni magyar csirke magyar lábával. Méltatnak hazai termelőket az Izsáki Házitésztától a magyar tokhalig, és a hazai kézműves itókák mély ismerői és pártfogói. Ugyanakkor sosem kötelezték el magukat a kizárólag lokális és szezonális alapanyagok mellett, nyáron is készítettek mangó chutney-t, garnélát és lazacot épp úgy, mint krokodil steaket (bizony!).

A Tiki konyha tehát megérkezett Pestre, a minőségre és sokszínűségre való törekvést hozták magukkal, és Tikitogo néven hétfőtől szombatig állnak rendelkezésre ebédidőtől délután 4 óráig.

A Tikitogo honlapja és Facebook-oldala

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram