Hirdetés
Hirdetés

Pawpaw – Észak-Amerika legnagyobb őshonos gyümölcse

2025. március 14.
A pawpaw Észak-Amerika legnagyobb ehető gyümölcse, amely megjelenésével és ízével egy trópusi gyümölcsfajtára emlékeztet. Mangóhoz hasonló alakja van, héja halványzöldből mély sárgává vagy narancssárgává érik. Belsejében puha, pudingszerű hús található, amely krémszínű, napsárga vagy halvány narancssárga lehet, valamint nagy, bab alakú fekete magokkal van tele. A pawpaw-kat számos néven ismerik, például Hoosier banán, hegyi mangó vagy banango.
Hirdetés

A pawpaw latin neve Asimina triloba, és a trópusi gyümölcsöket magába foglaló Annonaceae család tagja. Ide tartozik például a Mexikóban népszerű guanábana, vagy tüskés annóna és a cherimoya, vagyis csirimojó, amely Peru egyik legkedveltebb gyümölcse.

A pawpaw fontos szerepet játszott az amerikai történelemben. Az őslakos amerikaiak és az első telepesek rendszeresen fogyasztották. Hernando de Soto 1540-es floridai expedícióját kísérő író szerint a pawpaw „nagyon jó illatú és kiváló ízű”. Lewis és Clark a pawpaw segítségével kerülte el az éhhalált, George Washington pedig hűtött pawpaw-desszerteket kedvelt. Thomas Jefferson pawpaw-fákat ültetett, és Daniel Boone is szívesen fogyasztotta. A gyümölcs az amerikai irodalom és művészetek része is: megjelenik John-James Audubon festményein, valamint Walt Whitman és William Faulkner írásaiban.

Illinoisban, Michiganben és Nyugat-Virginiában olyan települések is találhatók, amelyek nevüket a pawpaw-ról kapták. Ma az Egyesült Államokban közel 20 pawpaw-fesztivált rendeznek évente, Új-Angliától a Középnyugaton át a mély délvidékig.

Termesztése

A pawpaw több mint 25 amerikai államban nő, a Nagy-tavaktól Floridáig és a Nagy Síkságokig. A fák gyakran folyók mentén, nedves talajban találhatók, és 4,5–6 méter magasra nőnek, csoportokban.

A gyümölcsök augusztus közepétől érnek, és szeptember-októberben van a csúcsszezonjuk, amely az első fagyig tart. A pawpaw-k kettesével-ötösével csoportosulva nőnek a fákon, akár 15 cm hosszúak és 700 gramm súlyúak is lehetnek. Érettségük jelei közé tartozik a fekete pöttyökkel tarkított héj, amely zöldből sárgás-narancsos árnyalatúvá válik. Illatuk intenzíven édes, gyümölcsös, virágos jegyekkel, és tapintásuk lágy, mint egy érett avokádó.

Íze

Bár Észak-Amerikában nő, ízvilága meglepően trópusi. A leggyakrabban mangó és banán keverékeként írják le, de különböző változatai lehetnek vanília, körte, tök, ananász, sárgadinnye vagy citrus aromájúak is. Mindegyik változatra jellemző a pudingszerű, krémes állag, amelyet az avokádó habos textúrájához hasonlítanak.

Hogyan használjuk a pawpaw-t a konyhában?

A pawpaw-t óvatosan kell kezelni, mert érzékeny, és sérülései gyorsan rontják az ízét. Ha három napon belül felhasználjuk, tárolhatjuk szobahőmérsékleten; hűtőben egy hétig is eláll. A pudingszerű hús népszerű alapanyag, de a héját és magjait el kell távolítani, mivel ezek mérgezőek. A gyümölcsöt hámozhatjuk késsel, vagy félbevágva kanalazhatjuk ki a húsát. Ezután egy szűrőn átnyomva készíthetünk belőle pépet.

A pawpaw nyersen is ízletes, trópusi jellegű ízt ad az ételeknek. Reggelire joghurttal vagy desszertként fagylaltra kanalazva kiváló. A mangóhoz hasonlóan salsákban és salátákban is jól használható. Az illékony ízanyagai miatt érdemes alacsony hőmérsékleten használni: például fagylaltokban, pudingokban vagy panna cottában. Kivételt képeznek a sütemények, például a banánkenyér, ahol a pawpaw kellemes, visszafogott ízt ad.

Forrás: finedininglovers.com

Fotók: Unsplash

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram