Hirdetés
Hirdetés

Párizsi templomban rendezte be Bottura új ingyenkonyháját

SZERZŐ: diningguide
2018. március 28.
Az olasz séf enyhén szólva sem rest. Alig pár hete számoltunk be arról, hogy az Osteria Francescana mellett most már Firenzében is ehetünk Botturától Gucci Osteria falai közt. Három Michelin-csillagot érő konyhaművészete mellett Bottura az ételpazarlás ellen vívott harcáról is ismert, és Milánó, Rio, Bronx és London után a napokban megnyitotta a soron következő Refettoriót is, ezúttal Párizsban.
Hirdetés

A Food for Soul projekt legújabb helyszíne a francia főváros nívós 8. kerületében, az Élysée-ben található Madeleine templom, ahová menekültek, hajléktalanok és viszontagságos körülmények közt élők térhetnek be hideg és meleg ételért. Bottura megkapó szenvedéllyel és energiával emeli egyre magasabb szintre az ingyenkonyha-hálózatot: az a célja, hogy összesen legalább 50 refettoriót nyisson világszerte, harcolva a globális szinten közel 1,3 milliárd tonna kukában landoló étel elpazarlása ellen.
A séf Camus A lázadó ember című művéből idézett a megnyitót követő március 22-i sajtótájékoztatón:

„A szépség nem gerjeszt forradalmat. De eljön a nap, amikor a forradalomnak szépségre lesz szüksége”

(a szerző fordítása). Bottura szerint ez a nap már el is érkezett.
Történt ugyanis, hogy a londoni ingyenkonyha megnyitóján egy 92 éves asszony spontán beszédbe kezdett a megnyitó okán összesereglett tömegnek, és elmondta, hogy soha életében nem látott még ennél szebb helyet, és hogy ő most már boldogan hal meg, mert tudja, hogy a helynek milyen közösségteremtő ereje lesz.

"Ha egy 92 éves ilyet mond, akkor az ember ráeszmél, hogy a szépség megváltoztathatja a világot. A szépség nem csupán a gazdag emberek jussa. A szépség segítségével visszadhatjuk az emberek méltóságát"

– mondta Párizsban Bottura.
Bottura hazatérte után Maxime Bonnabry-Duval, az Auparager nevű, ételpazarlás ellen küzdő francia start-up egyik alapítója veszi kézbe az ingyenkonyha irányítását.
Forrás.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram