Egy jól sikerült paradicsomsalátát nem lehet rossz napszakban tálalni. Kísérhet villásreggelit, ehetjük köretként és salátaként is húsokhoz, grillezett ételekhez, vagy akár melegszendvics mellé. Hibát azzal véthetünk, ha vízízű, nem elég lédús vagy nem friss, feszes, hanem kásás állagú a paradicsomunk. Minden más már csak extra, amivel feldobhatjuk a salátánkat.
1. Kulcskérdés az alapanyag. Jamie Oliver salátájában jól látszik (lejjebb mutatjuk), hogy legalább négyféle paradicsomot használt hozzá. A piacokon, igényesebb zöldségeseknél, valamint nagyobb élelmiszerüzletekben van választék belőlük, ízlés szerint választhatunk kisebbet, nagyobbat, datolyaparadicsomot és cherryt.
Annál mutatósabb lesz a salátánk, minél többféle színt is használunk, de az ízük, a édússáguk mértéke, a magok és a paradicsomhús arányainak eltérése teheti izgalmassá az összképet.
Néhány itthon is elérhető fajta, amivel színesebbé tehetjük:
- Amazon Chocolate paradicsom
- OSU Blue P2 feketeparadicsom
- Körte alakú sárga koktélparadicsom
- African Beefsteak paradicsom
- Ananas Noire belga paradicsom
- Wow Cherry paradicsom
- Mangó (narancssárga színű) paradicsom
- Amish Paste paradicsom
- Amish fürtös paradicsom
- Wildthyme GWR (csíkos) paradicsom
Jamie a korábbi paradicsomsaláta-receptjeivel ellenétben most nem cikkekre vágta a paradicsomokat, hanem a tányérra fektethető szeletekre. A mini koktélparadicsomokat csak félbevágta.
2. Paradicsomsaláta-készítéskor mindig hangsúlyozza, hogy bátran sózzuk a felszeletelt paradicsomokat tengeri sóval. Szükséges, hogy megdolgozza a só, és egy kis levet eresszen.
3. A savak. Két módot szokott megadni a séf, egy könnyedebb ecettel (nem a zöld műanyagflakonossal), vagy frissen facsart citromlével is vihetünk egy kis savasságot a salátába, ízlés szerinti mennyiségben.
4. Extraszűz olívaolaj. Minél aromásabb és jobb minőségű az olaj, annál többet ad hozzá a salátához.
5. Hajszálvékonyra szeletelt, friss fokhagyma. Ebből a kevesebb több, a nagyobb darabok elviszik az ízét nagyon fokhagymásba.
6. Friss bazsalikom. Sokszor elmondta már, hogy a nagyobb levelekkel érdemesebb főzni, a kisebb, ráncos és aromásabb levelek illenek a salátákba.
7. Friss chilipaprikát karikázott a tetejére. Ő eltávolította belőle a magokat, de ízlés kérdése, hogy magozzuk-e.
+1 És egy kis truváj Jamie-től. Valószínűleg nem sok konyhában kerül elő ez a magféle a paradicsomsalátára:
pirított egész édesköménymaggal hintette meg a végén.
Az édesköménymagból lágy, enyhén édeskés, ánizsos aromák szabadulnak fel. Nem összetévesztendő a szárított köménymaggal (ami egy másik köményféle), és ízükben sem hasonlítanak. A magokat csak közepes lángon forgassuk meg a serpenyőben pár percre, pirítsuk, és vigyázzunk, hogy ne égessük oda.
https://www.instagram.com/p/CDydny4DntB/?utm_source=ig_embed
Olvassa el korábbi írásunkat is!
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.