Hirdetés
Hirdetés

Paprika, paprika! Chili menni Afrika: piri piri

2018. január 4.
A paprika olyan mélyen beleitta magát számtalan nemzet kulináris tradíciójába, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni (hiába általános iskolai tananyag): ezt a növényt bő ötszáz éve kizárólag az amerikai kontinensen ismerték. Az egész világot keresztül-kasul behajózó spanyol és portugál felfedezők nélkül nem lenne chili sem az indiai curryben, sem a thai vagy a kínai ételekben, sem a […]
Hirdetés

A paprika olyan mélyen beleitta magát számtalan nemzet kulináris tradíciójába, hogy hajlamosak vagyunk elfelejteni (hiába általános iskolai tananyag): ezt a növényt bő ötszáz éve kizárólag az amerikai kontinensen ismerték. Az egész világot keresztül-kasul behajózó spanyol és portugál felfedezők nélkül nem lenne chili sem az indiai curryben, sem a thai vagy a kínai ételekben, sem a mi gulyáslevesünkben.
Kolumbuszhoz a jól ismert földrajzi tévedésen túl egy gasztrotörténeti baki is köthető: a nagy felfedező az európaiak számára

addig ismeretlen chilit az Óhazában akkoriban aranyáron mért borsnak hitte.

Nem véletlen, hogy több nyelvben is érezhető egyfajta kavarodás a két növény elnevezését illetően. Spanyolul például csak egy hajszálnyi eltérés van a két elnevezés között (pimienta = bors, pimiento = paprika), angolul a pepper szót pedig mindkét növényre használják.

Wikipedia.org

Piri-piri: az Afrikában kikötött chili

A piri-piri, ami szuahéli nyelven annyit tesz: paprika-paprika, szintén a portugáloknak köszönhetően jutott el Afrika keleti partjaira Amerikából. Bár a régió több országában is használják, mégis a volt portugál gyarmat, Mozambik konyhájának jellegzetességeként lett ismert.
Ha a csípősségét nézzük, a piri-piri a Scoville-skálán labdába sem rúghat az olyan nagyágyúk mellett, mint a Carolina Reaper vagy a Naga Jolokia, hiszen mint tudjuk, A pokolba vezető út Carolina Reaperrel van kikövezve.
 
Ez íz és konyhai használatóság szempontjából talán nem is baj. A maga 50 ezer és 175 ezer közötti Scoville-egységével a piri-piri a Habanero és a Scotch Bonnet alatt helyezkedik el. Jellegében inkább a Tabascóhoz, a Jalapeñóhoz és a Chipotléhoz hasonlít: íze is van, nem csak ereje.

Ossewa / Wikipedia.org

Mozambik híressége: piri piri csirke

A piri-piri (más írásmóddal peri-peri) csirkét a világ leginkább a Nando’s nevű gyorsétteremláncon keresztül ismeri (amivel Európában csak Nagy-Britanniában találkozhatunk). A mozambiki gyarmati rendszer összeomlása után Dél-Afrikába menekült portugál hangmérnök, Fernando Duarte gyorsétterem-tervének sikerére nem sokan fogadtak volna, a vállalkozás mégis befutott. A franchise-nak jelenleg több mint ezer étterme van világszerte.
Az eredeti, mozambiki piri-piri csirkéhez a húst pillangóalakban kiterítve helyezik a fatüzelésű grillre, majd fűszeres páccal sütés előtt és közben is alaposan meglocsolják. A savanykás, fűszeres pác alaptónusát az ecet adja, amihez frissen facsart citrom- és limelevet, fokhagymát, olívaolajat, valamint apróra vágott chilit kevernek.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram