Hirdetés
Hirdetés

Palócleves, ahogyan a Bobo Restaurant konyháján készül

2025. március 4.
Kevés magyar étel mondhatja el magáról, hogy annyi történet és legenda övezi a születését, mint a palócleves. Egyesek szerint Mikszáth Kálmán kedvence volt, mások úgy tartják, hogy Gundel János egy különleges megrendelésre alkotta meg. Egy azonban biztos: ez a sűrű, tejfölös, fűszeres leves mára igazi klasszikussá vált, amely generációk óta ott van a magyar asztalokon. A Bobo Restaurant séfje, Szabó Zsolt pedig megosztotta velünk, hogy náluk hogyan készül ez a fogás.
Hirdetés

Hozzávalók 4 személyre:

  • 800 g borjúcomb
  • 200 g vöröshagyma
  • 100 g tv paprika
  • 100 g paradicsom
  • 800 g burgonya
  • 200 g zöldbab
  • 1-2 db babérlevél
  • 10 g friss tárkony
  • tárkonyecet ízlés szerint
  • 100 g tejföl
  • 5 g fűszerpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl étolaj
  • 1 db citrom leve 
  • só ízlés szerint 
  • fekete bors ízlés szerint

A húst megtisztítjuk, a hártyát (kötőszövetet) eltávolítjuk, majd 2x2cm-es kockákra vágjuk. Sóval, borssal fűszerezve hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a pörköltalapot. Ehhez az olajon indítjuk a finomra vágott vöröshagymát, miután lepirult, kevés vízzel felszedjük a pörzsanyagot az edény aljáról. Újra zsírjára pirítjuk, ezután hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és a felvágott fokhagymát, majd megismételjük a folyamatot. Ezután hozzáadjuk a szintén kis kockára vágott paradicsomot, ismét zsírjára pirítjuk és felhúzzuk kevés vízzel.

Mikor az alapban már kezd a paprika széthullni, elővesszük a húst és előmelegített, forró serpenyőben pici olajjal addig pirítjuk, amíg színt adunk neki. Ezt követően beletesszük a húst a kész alapunkba. Lassú lángon, folyamatos keverés mellett majdnem készre főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és alaposan kifőzzük, hogy ne maradjon nyers paprika íze. Miközben fő a pörkölt, előkészítjük a többi hozzávalót.

A megpucolt burgonyákat két részre osztjuk. 2/3 részét 1x1cm-es kockára vágjuk sós-babérleveles bő vízben megfőzzük, majd a vízből kiemelve lehűtjük.

A maradék burgonyát felvágjuk, a hagymát kevés olajon lepirítjuk, majd összeforgatjuk a burgonyával, és felöntjük kevés vízzel. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük, majd fűszerpaprikát adunk hozzá. Puhára főzzük, és kevés lével, botmixerrel pépesítjük, majd félretesszük. A tárkonyt megmossuk, apróra vágjuk, majd kevés tárkonyecetbe beleforrázzuk. A zöldbabot megmossuk, végeit eltávolítjuk majd 2,5-3 cm hosszú darabokra vágjuk. A kész pörkölthöz hozzáadjuk a burgonyapépet, a zöldbabot és a burgonyakockát, és kevés vízzel felhúzzuk. Felforraljuk a tejföllel, közben citromlével és tárkonyos ecettel ízesítjük.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram