Hozzávalók 4 személyre:
- 800 g borjúcomb
- 200 g vöröshagyma
- 100 g tv paprika
- 100 g paradicsom
- 800 g burgonya
- 200 g zöldbab
- 1-2 db babérlevél
- 10 g friss tárkony
- tárkonyecet ízlés szerint
- 100 g tejföl
- 5 g fűszerpaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl étolaj
- 1 db citrom leve
- só ízlés szerint
- fekete bors ízlés szerint
A húst megtisztítjuk, a hártyát (kötőszövetet) eltávolítjuk, majd 2x2cm-es kockákra vágjuk. Sóval, borssal fűszerezve hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a pörköltalapot. Ehhez az olajon indítjuk a finomra vágott vöröshagymát, miután lepirult, kevés vízzel felszedjük a pörzsanyagot az edény aljáról. Újra zsírjára pirítjuk, ezután hozzáadjuk az apró kockára vágott paprikát és a felvágott fokhagymát, majd megismételjük a folyamatot. Ezután hozzáadjuk a szintén kis kockára vágott paradicsomot, ismét zsírjára pirítjuk és felhúzzuk kevés vízzel.
Mikor az alapban már kezd a paprika széthullni, elővesszük a húst és előmelegített, forró serpenyőben pici olajjal addig pirítjuk, amíg színt adunk neki. Ezt követően beletesszük a húst a kész alapunkba. Lassú lángon, folyamatos keverés mellett majdnem készre főzzük, sóval, borssal ízesítjük. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a fűszerpaprikát és alaposan kifőzzük, hogy ne maradjon nyers paprika íze. Miközben fő a pörkölt, előkészítjük a többi hozzávalót.
A megpucolt burgonyákat két részre osztjuk. 2/3 részét 1x1cm-es kockára vágjuk sós-babérleveles bő vízben megfőzzük, majd a vízből kiemelve lehűtjük.
A maradék burgonyát felvágjuk, a hagymát kevés olajon lepirítjuk, majd összeforgatjuk a burgonyával, és felöntjük kevés vízzel. Sóval, borssal és babérlevéllel ízesítjük, majd fűszerpaprikát adunk hozzá. Puhára főzzük, és kevés lével, botmixerrel pépesítjük, majd félretesszük. A tárkonyt megmossuk, apróra vágjuk, majd kevés tárkonyecetbe beleforrázzuk. A zöldbabot megmossuk, végeit eltávolítjuk majd 2,5-3 cm hosszú darabokra vágjuk. A kész pörkölthöz hozzáadjuk a burgonyapépet, a zöldbabot és a burgonyakockát, és kevés vízzel felhúzzuk. Felforraljuk a tejföllel, közben citromlével és tárkonyos ecettel ízesítjük.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.