Hirdetés
Hirdetés

Kinn a réten, zöld dombok között - Első benyomás: Pajta Bisztró

SZERZŐ: Nagy Márton
2014. május 13.
Kék ég, zöld dombok, az őrségi falvak csendje és nyugalma a környezet. Az étterem tágas, világos, felújított, minimál berendezésű épületegyüttes, őrségi minta alapján kialakítva. Nincsenek korlátok, merev kötelezettségek, csak a szabadságérzet. A felszolgálás kissé naiv, a konyha viszont pontos, sőt izgalmas. Mindig változó kínálat fogásonként néhány étellel, leginkább helyi, őstermelőktől származó alapanyagokból készítve. Felszabadulni és kiszakadni a legjobb választás, de pusztán a konyhát nézve is a több tucat kilométeres körben a vidék egyik gasztronómiai büszkesége.
Hirdetés

Kék ég, zöld dombok, az őrségi falvak csendje és nyugalma a környezet. Az étterem tágas, világos, felújított, minimál berendezésű épületegyüttes, őrségi minta alapján kialakítva. Nincsenek korlátok, merev kötelezettségek, csak a szabadságérzet. A felszolgálás kissé naiv, a konyha viszont pontos, sőt izgalmas. Mindig változó kínálat fogásonként néhány étellel, leginkább helyi, őstermelőktől származó alapanyagokból készítve. Felszabadulni és kiszakadni a legjobb választás, de pusztán a konyhát nézve is a több tucat kilométeres körben a vidék egyik gasztronómiai büszkesége.Hétvége, ebédidő. Hiába a tavaszi napsütés és meleg, mégis mi vagyunk az egyetlen vendégek a Pajta Bisztróban. Leülünk a teraszon, jobbra az egyszerű, mégis mutatós fa épületek, hogy beköltözni lenne kedvünk, balra a rét, a tavacska és a következő domb, melyek amúgy is egymást érik itt az Őrségben.
Fiatal pincér hölgy bukkan elő az egyik ház ajtajából, inkább bizonytalan és bizalmatlan, amit némi büszkeséggel takargat. Látszik, hogy igenis tisztában van azzal, nem a presszóban méri a kisfröccsöt a vendégeknek. Sőt! Van napi, táblás ajánlat, és mellé időszaki is, innen-onnan válogatunk, de mindenekelőtt kérünk egy tényleg házi szörpöt. (Tényleg az. És nagyon is jó.)
Kis csatos üvegben érkező, zöldséges üdvözlő falat után savanyított zöldségekkel kísért, savanyított harcsát kapunk. Örülünk a helyi alapanyagoknak, és mi, akik nem tudunk betelni a hollandok matjesével, elismeréssel adózunk. Lehelet finom a savanyú íz a zöldségben, már-már zavarba ejtően, éppen csak átlengi a halat, kiemeli a lényeget. A húsa puha, szétomlik a szájban, megőrizte frissességét és erejét. A mellé felszolgált savanyúság roppanós, belül puha, gondos számítások és próbálkozások előzhették meg a „befőzést”, hogy elérjék a kívánt végeredményt.
A hideg paprikakrémleves dizájnos pohár – dunsztos üvegben érkezik, kolbászcsipsszel a tetején. Megelőlegezzük vele a nyarat, krémes, lágy, szépen érvényesül benne a paprika, a fűszerezés visszafogott és lágy.
Báránnyal töltött cukkínivel folytatjuk, ami ilyen egyszerűen feltüntetve kissé talán érdemtelen a kiérkezett fogás tekintetében. Nem hússzeletet készítenek ugyanis számunkra a konyhán, hanem egy méretesebb cukkinit megskalpolva, s beletöltve az aprított bárányhúst. Körülötte elképesztően lágy, telt ízű tejföl. Elsőre kicsit össze is húzzuk a szemöldökünket, amiért a bárányt tényleg aprították, viszont vélhetően fiatal állatról volt szó, a faggyú és jellegzetes íze nagyon finoman, visszafogottan jelentkezik csak. Az összhatást citrusok frissítik fel, s ami első ránézésre főételnek kissé kevésnek tűnt, elfogyasztva már lelkiismeretfurdalásunk is van a kezdeti bizalmatlanságunk miatt.
Az étkezés végére lassan feloldódó pincérhölgyre bízzuk magunkat, kávés-mézes süteményt kérünk tonkababos csokiöntettel. Megjelenésében szerényebb, visszafogott öntettel, viszont omlós, puha arányos ízű süteményt kapunk. Sokáig nem tart ki a tányéron, és ha levesszük a kávét meg a tonkababot, ismerős süteményre figyelhetünk fel.
Mit ragozzuk? Négy fogással eljátszottunk két órát, húztuk az időt a desszertrendeléssel, mert nem akaródzott elindulni. Közben a tulajdonos is felbukkant egy kutyasétáltatás erejéig. Menjünk csak el a Pajta Bisztróba, ha kikapcsolódni szeretnénk, vagy valami egészen más gasztroélményt akarunk átélni, és megismerni az őrségi konyha újszerű, hiánypótló megközelítését. Ezekért mindenképpen. Meg az ételekért. A tájért. A teraszért. A csendért. A természet közepén.

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram