Padlizsán
- 4db (kb 20-25cm) padlizsán
A padlizsánt megpucoljuk, majd párolóban, vagy bambusz párolóba puhára főzzük. A héját sütőben enyhén megégetjük, szárítjuk, majd mozsárban sóval összetörjük.
Mézes Glaze
- 3 gerezd fokhagyma
- 20g gyömbér
- 40g méz
- 60g világos szójaszósz
- 40g sötét szójaszósz
- 2dl víz
- só, egész római kömény, koreai chili
- 1 citrom leve és héja
- repceolaj
Repceolajon a fokhagymát és a gyömbért lepirítjuk, majd hozzáadjuk a római köményt. A mézzel picit tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel és belerakjuk a többi hozzávalót. 1-2 percig forraljuk, majd leszűrjük.
Petrezselyem olaj
- 100g petrezselyem
- 200g napraforgó olaj
- csipet só
Az olajat 60 fokig melegítjük, majd turmixgépbe öntjük a petrezselyemmel és a sóval. Intenzív turmixolás után jégen kihűtjük, majd papírszűrőn átszűrjük. Érdemes nagyobb adagot készíteni, sokáig eláll, a petrezselyem bármilyen zöld növényre cserélhető. A megmaradt zöld pépből lehet pestot, velutét készíteni.
Hajdina ropogós
A hajdinát serpenyőben pirítjuk, majd enyhén sós vízben blansírozzuk. Olajban kisütjük, majd papírral leitatjuk a felesleges olajat.
Miso vaj
- 200g vaj
- 50g világos miso
A szobahőmérsékletű vajat a misoval kihabosítjuk. (vajas kenyérhez is tökéletes)
Tálalás
A padlizsánt olajon serpenyőben lepirítjuk, alaposan lenyomva. Ha lepirult az egyik oldala, megfordítjuk és meglocsoljuk a glaze-zal. Tányérra rakjuk, meglocsoljuk a petrezselyem olajjal, megszórjuk az égetett padlizsán héjjal, hajdinával. A vajat mellé tesszük.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.