Hirdetés
Hirdetés

Padlizsán, hajdina ropogós, zöld olaj, miso vaj Piszkor Norbert konyhájából

2024. június 7.
Piszkor Norbert, a Madhouse Bistro séfje egy izgalmas vegetáriánus receptet osztott meg velünk. A zöldség alapú ételekben is bővelkedő bisztró egyik korábbi fogása volt az alábbi padlizsán recept, amihez miso vaj és hajdina ropogós is készül.
Hirdetés

Padlizsán

  • 4db (kb 20-25cm) padlizsán

A padlizsánt megpucoljuk, majd párolóban, vagy bambusz párolóba puhára főzzük. A héját sütőben enyhén megégetjük, szárítjuk, majd mozsárban sóval összetörjük. 

Mézes Glaze

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 20g gyömbér
  • 40g méz
  • 60g világos szójaszósz
  • 40g sötét szójaszósz
  • 2dl víz
  • só, egész római kömény, koreai chili 
  • 1 citrom leve és héja
  • repceolaj

Repceolajon a fokhagymát és a gyömbért lepirítjuk, majd hozzáadjuk a római köményt. A mézzel picit tovább pirítjuk, majd felöntjük vízzel és belerakjuk a többi hozzávalót. 1-2 percig forraljuk, majd leszűrjük.

Petrezselyem olaj

  • 100g petrezselyem
  • 200g napraforgó olaj 
  • csipet só

Az olajat 60 fokig melegítjük, majd turmixgépbe öntjük a petrezselyemmel és a sóval. Intenzív turmixolás után jégen kihűtjük, majd papírszűrőn átszűrjük. Érdemes nagyobb adagot készíteni, sokáig eláll, a petrezselyem bármilyen zöld növényre cserélhető. A megmaradt zöld pépből lehet pestot, velutét készíteni.

Hajdina ropogós

A hajdinát serpenyőben pirítjuk, majd enyhén sós vízben blansírozzuk. Olajban kisütjük, majd papírral leitatjuk a felesleges olajat.

Miso vaj

  • 200g vaj
  • 50g világos miso

A szobahőmérsékletű vajat a misoval kihabosítjuk. (vajas kenyérhez is tökéletes)

Tálalás

A padlizsánt olajon serpenyőben lepirítjuk, alaposan lenyomva. Ha lepirult az egyik oldala, megfordítjuk és meglocsoljuk a glaze-zal. Tányérra rakjuk, meglocsoljuk a petrezselyem olajjal, megszórjuk az égetett padlizsán héjjal, hajdinával. A vajat mellé tesszük.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram