Hirdetés
Hirdetés

Ötvös Zsuzsi új süteményes könyve minden édességkedvelő kötelező olvasmánya

SZERZŐ: DG
2020. december 28.
Ötvös Zsuzsanna: Régi receptek, mai desszertek című, immár második süteményes könyvét forgatjuk a kezünkben. Mi több, ki is próbáltunk belőle két receptúrát. Islert és zserbót sütöttünk a Laurel Budapest cukrászséfjének segítségével.
Hirdetés

Az év végi, karácsonyt megelőző időszak igazi versenyfutás az idővel — a könyvkiadók világában is. Pár héttel ezelőtt került a boltok polcaira Ötvös Zsuzsanna új, szám szerint második kötete (az első könyv címe Kreatív desszertiskola), ami most egy ismerős, mégis sok újdonságot tartogató útra tereli olvasóját, az édesszájú alkalmi cukrászt, szárnyait bontogató hobbistát. A desszertezők színpompás, fényes, virtuóz francia süteményei, desszertjei helyett a klasszika-filológia szakos bölcsész doktorból lett cukrászséf most 30 klasszikust mutat meg.

A szeletelt sütemények, torták és desszertek között szerepel például a mézes krémes, a Sacher-torta, a mákosguba-torta (ezt a receptet idén januárban Zsuzsi megosztotta a Dining Guide olvasóival), a hókifli, az aranygaluska és kakukktojásként egyetlen sós aprósütemény, a sajtos roló is. A roló egyébként a Laurel Budapest üdvözlőfalatjaként is bemutatkozott már. A gouda sajtos, inverz leveles tésztás sósság már az étteremben is megmutatta, hogy mennyire felejthetetlen, most pedig végre otthon is elkészíthetjük — mi már néhány napja tervezzük a műveletet, de valószínűleg januárra marad a többórás munka.

Ötvös Zsuzsanna és a Laurel Budapest csapata

A könyv erősen személyes ihletésű, mert annak ellenére, hogy Zsuzsi eredetileg nem a cukrászséf hivatás felé indult elsőre, már korán elkezdte érdekelni a sütés. Édesanyja rengeteget forgatott, kézzel írott, patinás recepteskönyve több fotón is szerepel a kiadványban. Hasonló családi ereklyék sok konyha könyvespolcán megtalálhatóak, de végül csak maréknyi nagymama/anyuka receptgyűjteménye mondhatja el magáról, hogy valódi könyvvé adaptálják.

Mert a Régi receptek, mai desszertek egy modern adaptáció, benne a régmúlt időtálló praktikáival és az elismert cukrászséf összes tapasztalatával, a csokoládés-bonbonos alapoktól a fine dining étteremben készített komplex tányérdesszertekig.

Hókiflik és képviselőfánkok ölelésében azért fel-felsejlik a kamillás-gyömbéres tejberizs, de hasznos és különleges ötleteket kapunk a klasszikusokhoz is, például a szerző kedvenc ízkombinációival. Így történt, hogy az isler tésztáját mi is eleve dió-mandula-pisztácia trióval készítettük, és az étcsokoládés bevonó-bogyósgyümölcsös töltelék mellett fehércsokoládé-matcha-sárgabarack kombinációt is csináltunk. Harmonikus, szerethető változat lett, nem üvöltött belőle a matcha algás íze, hanem szépen kísérte a baracklekvárt és az édes fehércsokit.

Így készült az isler

A képviselő fánkot kávés-tonkababos variációban is megtaláljuk a könyvben, a zserbó is készülhet vörösboros fügelekvárral és dióval, Ötvös Zsuzsi áldásával. Az általunk is elkészített isler biztos siker, süteményes dobozban sokáig puha marad, igazi vendégváró (bár így az ünnepek alatt sajnos tökéletes reggeli is... egy kis tejjel, kávéval). Sajnáltuk, hogy a dermedéskor hamar bemattult a csokoládés felület, de ez a természetes. Elnézegettük volna még fényes formában.

A kész sütemények

A zserbó amellett, hogy abszolút békebeli ízélményt hozott, gyönyörű lett, jól szeletelhető, nem morzsáló süteményt kaptunk. Egy nagyon picit több lekvárt lehet, hogy elbírt volna, de ez abszolút ízlés kérdése.

A HVG könyvek gondozásában megjelent 30 süteményt tartalmazó könyv kezdőknek és haladóknak is ajánlott: előbbiek a hagyományos ízkombinációkra támaszkodjanak, és ne feltétlenül a sajtos rolóval kezdjék, utóbbiak pedig merüljenek el a különlegesebb hozzávalók és textúrák világában!

Ötvös Zsuzsanna: Régi Receptek, mai desszertek

Fotók: Kaunitz Tamás

Stylist: Milutinovits Panka

HVG könyvek, Budapest, 2020

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram