Hirdetés

Otthoni komposztálás A Séf és a Kertésszel

2025. március 30.
„Végignézni és asszisztálni ahhoz a természetes folyamathoz, amelynek eredményeként a sokféle kerti és konyhai “hulladékból” egy termékeny közeg lesz, amelyből a zöldségeink nőnek majd – ez az, ami minket elsőként fogott meg.” Ahogy egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság, egyre többen érdeklődünk a komposztálás témája iránt. De hogyan vágjunk bele, mi kerüljön a komposztba, és mik a legfontosabb alapelvek, amiket érdemes követni? A Séf és a Kertész jó tanácsokkal, bevált praktikákkal kalauzol minket, amik mentén mi is profik lehetünk az otthoni komposztálásban.
Hirdetés

Milyen tanácsokat, tippeket adnátok azoknak, akik most fognak hozzá az otthoni komposztáláshoz? Miket érdemes beszerezni, mik az első lépések?

Először talán a saját élményünket osztanánk meg azzal kapcsolatban, hogy milyen csodálatos dolog volt az első alkalommal végigkövetni azt a folyamatot, amelynek eredményeként az ember egyszer csak FÖLDET tart a kezében; azt a földet, amit kint is lát a természetben, és közben bele sem gondol, hogy az hogyan került oda és valójában miből is lett. Végignézni és asszisztálni ahhoz a természetes folyamathoz, amelynek eredményeként a sokféle kerti és konyhai “hulladékból” egy termékeny közeg lesz, amelyből a zöldségeink nőnek majd – ez az, ami minket elsőként fogott meg, amikor a saját kertünket kezdtük gondozni jó néhány évvel ezelőtt.

Ami a beszerezni valókat illeti, mi a környezettudatosság jegyében mindig arra törekszünk és másokat is arra buzdítunk, hogy lehetőleg a környezetünkben fellelhető, természetes anyagból készült dolgokat használjuk fel, ha már ott vannak, ráadásul fizetni sem kell értük, és a műanyaggyártást sem támogatjuk az előkészületeinkkel. Ha van kertünk, bármilyen kicsi is, egy kieső sarkában raklapból bárki összeüthet magának egy kisebb komposztálót, amelynek a rácsos falai segítenek abban, hogy szellőzni is tudjon a benne lévő anyag. Ezen kívül másra nagyon nem lesz szükség, de a komposztálási folyamatok során azért némi víz és átforgatás időnként nem árt majd az érésben lévő anyag megfelelően nedvesen tartásához és a komposztálódás gyorsításához. Érdemes a komposztáló aljára egy réteg gallyat tenni, hogy a szellőzést ezzel is biztosítsuk.

Török Patrícia és Horváth Gábor

Mik a komposztálás alapelvei? Mi mehet és mi nem mehet a komposztba?

A legfontosabb, hogy a friss zöldhulladékot és a száraz, barna anyagokat igyekezzünk mindig rétegezni. Mivel sokaknál van a kertben nyírott fű, érdemes megjegyezni, hogy a füvet is mindig vékony rétegben tegyük a komposzthalomra, és – ahogy a többi friss zöldhulladékot is – váltogassuk száraz anyagokkal, hogy ne következzen be penészesedés, illetve mert a zöld anyagok nitrogént, a barna, szárazak pedig szenet adnak a lebontási folyamathoz. A kerti és konyhai zöldhulladék mellett mi sok kávézaccot és tojáshéjat is a komposztba dobunk, hiszen ezekből jócskán keletkezik a kerti vendéglátásunk során, és igen jó szolgálatot tesznek majd a kész komposzt összetételében. Főtt étel maradékát mi sosem dobjuk rá, mert ezzel akár patkányokat is a ház közelébe vonzhatunk. Fontosnak tartjuk, hiszen organikus kertet gondozunk, hogy a vegyszerrel kezelt citrusfélék és banán héját sem komposztáljuk. Beletesszük viszont a komposztálni valók közé Kormi cicánk kifésült szőrét is! Amiből pedig csak egy kevés kerül a komposztálókba, az a tűlevél, amiből a túl sok savasíthatja a komposztot, ráadásul nehezen is bomlik le.

A legfontosabb, hogy a friss zöldhulladékot és a száraz, barna anyagokat igyekezzünk mindig rétegezni.

Hogyan érdemes kiválasztani a megfelelő helyet az otthoni komposztáló számára?

Lényeges szempont, hogy – mivel azért némi szag óhatatlanul keletkezik a lebomlási folyamatok során – a lakástól, háztól viszonylag távolabb helyezzük el a komposztálót, de azért ne legyen túl messze sem, ha ki kellene szaladni a konyhából egy vödörnyi komposztálni valóval. Nálunk két megtermett fenyő félárnyékában vannak a komposztálók, mert nem szerencsés, ha egész nap tűz a forró nap az érés alatt lévő anyagra, amelyet könnyen ki is száríthat, illetve a lebontó szervezetek sem érzik jól magukat az átforrósodott közegben – ha egyáltalán életben maradnak.

Milyen alapanyagokkal érdemes elkezdeni a komposztálást egy háztartásban?

Minden fajta konyhai növényi hulladékot, a szoba- és balkonnövények elszáradt részeit, az elhervadt virágcsokrokat, a kávézaccot és a tojáshéjat is mind-mind érdemes felhasználni, hogy minél több értékes anyagot kapjunk. Nem is gondolná az ember, hogy egy háztartásban mennyi ilyesmi keletkezik nap mint nap, és egészen meglepően kevés kommunális hulladékot fogunk a kukába dobni, ha a műanyag és a papír külön gyűjtése mellett a komposztálásba is belefogunk.

Hirdetés

Milyen gyakran kell keverni a komposztot, és mi történik, ha túl ritkán mozgatjuk meg?

Ha nem fordítunk kellő gondot az anyagok rétegzésére és ezzel a megfelelő szén/nitrogén arányra, illetve a lebontáshoz szükséges oxigén biztosítására, hamar befülledhet, berothadhat a komposztálóban lévő anyag, különösen, ha zárt és tömör műanyag tárolóban van. Mi ezért is használunk raklapból épített komposztálókat, illetve ezért figyelünk oda a száraz és friss zöld rétegek váltogatására. Bár a szakmai tanácsok szerint érdemes időnként átforgatni a lebomlóban levő anyagot, mi egy szezonban csak egyszer szoktuk ezt megtenni, és eddig még nem adódott ebből problémánk.

Mikor kerül használható állapotba a komposzt?

A mi gyakorlatunk az, hogy évente egyszer, tél végén termeljük ki a kész anyagot a komposztálóink alsó harmadából, és ilyenkor a felette lévő rétegek fordított sorrendben kerülnek vissza a komposztáló keretekbe: ami addig fölül volt és még nagyjából egyben van, az kerül alulra. ennél egyébként gyorsabban is, akár 6-8 hónap után is felhasználható lehet a komposzt, különösen, ha alkalmazunk mikroorganizmusokat tartalmazó komposztgyorsítókat is, amelyek segítik a lebomlás természetes folyamatát. 

Mi nem találkoztunk még olyan növénnyel, ami ne örült volna ennek az életteli friss anyagnak!

Van olyan gyakori hiba, amit érdemes elkerülni a komposztálás során?

A száraz és zöld rétegek váltogatását különösen fontosnak tartjuk, de egyébként nem gondoljuk, hogy óriási hibákat lehet elkövetni. Amire még érdemes figyelni, az az, hogy minél kisebb darabokra vágjuk-aprítjuk a komposztra kerülő anyagokat, annál gyorsabb lesz a lebomlási folyamat. Ha a száraz ágakból, gallyakból, fűfélékből túl sok van egy helyen és túl ritkás az anyag, nagyon levegős és száraz lesz a komposztáló belseje, és így nem tud lebomlani az anyag. Mi az ilyen rétegeket némileg tömöríteni is szoktuk, illetve szükség esetén locsoljuk is. A kész komposztot érdemes átrostálni, hogy homogénebb anyagot kapjunk (erre egy kisebb műanyag zöldségesrekesz tökéletesen megfelel) és a nagyobb darabokat visszadobni a komposztálóba.

Sokan ódzkodnak a komposztálástól a szagok, vagy a rovarok megjelenése miatt – ezzel kapcsolatban mit tanácsoltok?

Valóban előfordul, hogy szagok keletkeznek a lebomlás során, erre az egyik megoldás, hogy a háztól, terasztól viszonylag távolabb helyezzük el a komposztálót, a másik pedig, hogy odafigyelünk arra, hogy a kupacunk tetején ne legyen friss zöldhulladék és gyümölcs-zöldség maradvány, ami rothadásnak indulhat: ezeket mindig érdemes valamilyen száraz növényi anyaggal betakarni.

Mit tanácsoltok azoknak, akiknek nincs kertjük és lakásban laknak? Érdemes erkélyen komposztálni?

Ha valaki mindenképp szeretné a saját maga készítette termőközeget használni az erkélyén nevelt növényekhez vagy sajnálja veszendőbe menni az értékes zöldhulladékot, ma már ez is szagmentesen kivitelezhető: elérhetők már praktikus, kis méretű, zárt rendszerű komposztálók, amelyek az erkélyen, de akár még a konyhában is tárolhatók.

Milyen növényeknek tesz jót a komposzt, és van-e olyan, amelynek nem ajánlott?

Mi nem találkoztunk még olyan növénnyel, ami ne örült volna ennek az életteli friss anyagnak!

Ha valakinek nincs kertje, hogyan tudja mégis hasznosítani a komposztot?

Az erkélyen, teraszon cserepekben, dézsákban nevelt növényekkel sem tehetünk jobbat, mint ha frissen készült, élettel teli komposztot adunk nekik.

Néha különböző növények is kinőnek a komposztból.

Számotokra mik voltak a fentieken kívül a legizgalmasabb felfedezések a komposztálással kapcsolatban?

A komposzt kitermelése során sokféle élőlénybe bele lehet botlani és közelebbről is megismerni. Ezek közül külön figyelmet érdemelnek a szarvasbogár- és rózsabogárpajorok, amelyek a gilisztákhoz és számos egyéb lényhez hasonlóan igen fontos szerepet játszanak a lebontási folyamatokban, és ami talán még fontosabb velük kapcsolatban, hogy nem szabad őket összekeverni a cserebogár pajorral, ami viszont komoly károkat tud okozni a veteményesben, sőt a fák gyökereiben is. Azok a pajorok, amelyeket a komposztban találunk, bizonyosan a jótékonyak közé tartoznak, ezek ugyanis korhadó növényi anyagokkal táplálkoznak, míg a cserebogár pajorokat a talajban találjuk meg, ahol az élő növények gyökereit pusztítják. Szóval ha rostálás közben pajorokra bukkanunk, mindenképp helyezzük őket vissza a komposztálóba, ahol nagyon jó szolgálatot fognak nekünk tenni! A cicák pedig egész évben szívesen lebzselnek és hegyezik a fülüket a komposztálók környékén, és olyan neszekre is felfigyelnek, amiket mi nem is hallunk, így nagy szerencsénkre a komposztban lakó rágcsálókat is kordában tudják tartani. És persze különösen nagy érdeklődést mutatnak a komposztálók szétbontásánál, amikor még meg is könnyítjük a dolgukat!

Fotók:  Kaunitz Tamás, Dancsecs Ferenc
Borító: Unsplash

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram