"Ki lesz az? Nagy név a gasztronómiából!" – hirdették meg még decemberben az ötalkalmas GastroArt workshopot. Januárban kiderült aztán ez a bizonyos nagy név is: Széll Tamás februárban új szerepben debütál. Az ország méltán legnevesebb séfje először vállalt el oktatói feladatot.
A budapesti bulinegyedben, a Central Passage-on található Electrolux Élménykonyhában sajátíthatják el az érdeklődők Széll Tamástól az új magyar klasszikusok készítését. Az öt vasárnapon át zajló oktatássorozatot átfogó tematika a séf tulajdonképpeni hitvallása is, hiszen Széll Tamás iránymutató szerepet tölt be a modern magyar gasztronómiában azzal, hogy a hazai klasszikusokat új szemléletmóddal, mégis a legnagyobb tisztelettel közelíti meg.
Ezt az ars poeticát sugallják a workshopok témái is. Az igazi truváj pedig az lesz benne, hogy sem sous vide kádat, sem egyéb drága és otthon teljesen felesleges eszközöket nem igényelnek ezek az eljárások, amelyek elsajátításával bárki új szintre emelheti a gulyáslevese, paprikás csirkéje vagy a túrógombóca készítését.
Elsősorban nem a recepteken, hanem a technológiákon lesz a hangsúly, hiszen egy magabiztosan elsajátított alaplé- vagy pörköltalap-készítés, filézőtechnika az egész főzőtudásunknak képes biztos alapokat nyújtani.
A képzésnek megkérik az árát, de tény, hogy az oktatás egy tökéletesen felszerelt látványkonyhában zajlik, és hogy Széll Tamás azokkal a prémium alapanyagokkal dolgozik a workshopokon is, akár az éttermeiben – ebből nem enged. A legtöbb főzőkurzustól megkülönbözteti ezt a képzést, hogy minden konyhaszigetnél szakmabeli segítő fogja felügyelni a munkát, valóban odafigyelve arra, hogy a tanulók hogyan tudják maguk is reprodukálni a Széll Tamás által átadott ismereteket. És persze ne feledjük, hogy az ország egyik csúcsséfjétől tanulhatunk.
A vasárnapi workshopok tematikája alább olvasható. Jelentkezés itt!
február 10.
Levesek
Alaplevek, pörköltalap, gulyás, sütőtökkrémleves, consommé
február 24.
Egytálételek
Rakott krumpli, ludas kása, töltött paprika
március 10.
Húsok
Bontás, húsrészek – előkészítés/pácolás – formázás – pecsenyelé – paprikás csirke nokedlivel, házi uborkasalátával
március 24.
Halak
Előkészítés, filézés, kezelés – pisztráng, bransino, ponty halászlé
április 7.
Desszertek
Túrógombóc, smarni, tejbegríz, palacsinta, rizolé sós karamellel
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.