Hirdetés
Hirdetés

Otthon csüggedés helyett tökéletes lakoma a Byblosból, Osama Kutaini konyhájából

SZERZŐ: DiningGuide
2021. február 10.
a TOP100 rovat
támogatója
Annyira hasonló, mégis annyira egzotikus: közel-keleti ízek a Byblos Budapestből, egy olyan séf konyhájából, aki topszállodák konyháján képviselte hazája ízeit. Osama Kutaini Damaszkuszból érkezett Magyarországra, hogy megmutassa levantei térség konyháját úgy, ahogyan azt mindig is szerettük volna kóstolni. Házhoz rendeltük a Byblos ízeit.
Hirdetés

Az utóbbi években komoly robbanás volt tapasztalható Budapesten a közel-keleti konyhák terén. Egymás után nyíltak a térség ízeit nem a pályaudvarokat övező utcai árusok vendéglátásának szintjén. Jobban belegondolva zavarbaejtő is lehet valódi levantei konyhát vinni a magyar fővárosban: évtizedek óta a félig-meddig tévesen gyrosoknak nevezett döner kebabosok erősen változó minőségű teljesítménye épült be a hazai köztudatba, ha „arab konyháról" volt szó. Egy szűk gurmé/világjáró rétegen kívül keveseknek volt valódi fogalma arról, mitől közel-keleti a közel-keleti konyha.

Fotó: Byblos Budapest

A világvárosok gasztrofelhozatalából tudjuk, hogy az autentikus konyhák ízeit igenis a helyiek tudják exportálni. Így van ez Osama Kutaini, a Byblos szíve és lelke esetében is. Ahogyan azt 2019 őszi cikkünkben is írtuk:

Fotó: Byblos Budapest

„Osama komolyan veszi a házigazda szerepét, a vendégek közt mozog, magyaráz, mutatja, hogy kóstoljunk. Évekig dolgozott luxusszállodák konyháján világszerte, ahol ezt kevésbé lehet megtenni (mondjuk ott is megtette). Séfként Szaud-Arábiában és Dubaiban, majd Magyarországon a Four Seasons szállodáiban és a Buddha Bárban töltött éveket. Világosan látszik, hogy nem a konyhában rejtőzködés a műfaja."

Fotó: Dining Guide

Az ételek maguk is olyanok, mint Osama maga. Színekkel, ízekkel telítettek, csupa behatás: a grillezett bárányborda mellett padlizsán, hagyma és paprikaragu, ízek és illatok sora.

Fotó: Dining Guide

A saláták mindent visznek. Szívesen dugnánk olyan szkeptikusok orra alá, akik szerint a saláta unalmas fűlegelés. Tény, hogy igencsak olajosaok, de fűszerekkel és zöldségekkel telik. A tabbouleh minden közel-keleti konyha nagy vizsgaműve: friss-e, hozza-e az ízeket? A Byblos tabbouleh szinte már sok is, annyira friss és zöld: több alkalommal fogy el, olyan sűrű és intenzív.

A birkával és a báránnyal mind a mai napig hadilábon áll a magyar gasztronómia. Ezért is izgalmas a levantai térség kedvelt húsalapanyaga. Könnyed, nem kesernyés, nem faggyús, de ízes. A makenek libanoni báránykolbászt jelent gránátalmamelasszal, a végeredményt pedig bármelyik magyar gazda imádná.

És a desszert. A Levantin sajt búzadarával felér egy teljes étkezéssel, cukorsziruppal, vékonymetélttel, sok pisztáciával és friss gránátalmával.

Byblos Budapest

Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.
Nyitvatartás: H-V 12:00-00:00
Rendelés: +36 303245271 és +36 1 266 9212
Az étterem weboldala

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram