Az utóbbi években komoly robbanás volt tapasztalható Budapesten a közel-keleti konyhák terén. Egymás után nyíltak a térség ízeit nem a pályaudvarokat övező utcai árusok vendéglátásának szintjén. Jobban belegondolva zavarbaejtő is lehet valódi levantei konyhát vinni a magyar fővárosban: évtizedek óta a félig-meddig tévesen gyrosoknak nevezett döner kebabosok erősen változó minőségű teljesítménye épült be a hazai köztudatba, ha „arab konyháról" volt szó. Egy szűk gurmé/világjáró rétegen kívül keveseknek volt valódi fogalma arról, mitől közel-keleti a közel-keleti konyha.

A világvárosok gasztrofelhozatalából tudjuk, hogy az autentikus konyhák ízeit igenis a helyiek tudják exportálni. Így van ez Osama Kutaini, a Byblos szíve és lelke esetében is. Ahogyan azt 2019 őszi cikkünkben is írtuk:

„Osama komolyan veszi a házigazda szerepét, a vendégek közt mozog, magyaráz, mutatja, hogy kóstoljunk. Évekig dolgozott luxusszállodák konyháján világszerte, ahol ezt kevésbé lehet megtenni (mondjuk ott is megtette). Séfként Szaud-Arábiában és Dubaiban, majd Magyarországon a Four Seasons szállodáiban és a Buddha Bárban töltött éveket. Világosan látszik, hogy nem a konyhában rejtőzködés a műfaja."

Az ételek maguk is olyanok, mint Osama maga. Színekkel, ízekkel telítettek, csupa behatás: a grillezett bárányborda mellett padlizsán, hagyma és paprikaragu, ízek és illatok sora.

A saláták mindent visznek. Szívesen dugnánk olyan szkeptikusok orra alá, akik szerint a saláta unalmas fűlegelés. Tény, hogy igencsak olajosaok, de fűszerekkel és zöldségekkel telik. A tabbouleh minden közel-keleti konyha nagy vizsgaműve: friss-e, hozza-e az ízeket? A Byblos tabbouleh szinte már sok is, annyira friss és zöld: több alkalommal fogy el, olyan sűrű és intenzív.
A birkával és a báránnyal mind a mai napig hadilábon áll a magyar gasztronómia. Ezért is izgalmas a levantai térség kedvelt húsalapanyaga. Könnyed, nem kesernyés, nem faggyús, de ízes. A makenek libanoni báránykolbászt jelent gránátalmamelasszal, a végeredményt pedig bármelyik magyar gazda imádná.

És a desszert. A Levantin sajt búzadarával felér egy teljes étkezéssel, cukorsziruppal, vékonymetélttel, sok pisztáciával és friss gránátalmával.


Byblos Budapest
Budapest V. kerület, Semmelweis u. 1-3.
Nyitvatartás: H-V 12:00-00:00
Rendelés: +36 303245271 és +36 1 266 9212
Az étterem weboldala
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.