Hirdetés
Hirdetés

Öt perc természetes élvezet - A Zuki jégkrém felfedezésre váró világ, amiért nem kell utazni

SZERZŐ: Szász Eszter
2022. augusztus 10.
Az Üzlet rovat
támogatója a
Ha létezik igazán impulzív édesség, az a fagylalt, amelyből mindenkinek van egy-két kedvenc íze, de örömmel kipróbál új, izgalmas fantázianevű aromákat is. A fagyi nem fogyókúrázóknak való, de attól még lehet egészséges és természetes. Ezért is nagy a felelőssége az édesség készítőiknek, hiszen mesterséges ízfokozókkal felturbózott természetellenes színű termékeket gyártani könnyebb, mint edukálni a fogyasztókat. A koronavírus-járvány alatt a Zsidai Csoport két vezető séfje, Vernon Strachan executive és Meghraj Chavan group creative séf hosszas kísérletezés után megalkotta Zukit, a fagylaltot, amely csak természetes összetevőkből készül. Meghraj Chavan séffel és Zsidai Roy-jal beszélgettünk.
Hirdetés

Hogyan jött az ötlet, hogy jégkrémet is készítsenek?

Zsiday Roy: Amikor Jamie Oliverrel kezdtünk el dolgozni, tudtuk, hogy nála nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni, a fagylaltok terén is. A porból készült műfagylaltokat eleve el kellett felejteni, viszont akkor csupán egy olyan beszállítót találtunk, amely meg tudott felelni a követelményeknek.

Ugyan éreztük, hogy mi  tudunk még ennél is jobbat készíteni, de egyszerűen nem tudtunk időt szakítani a megvalósításra.

Aztán mégis sikerült.

ZSR: Igen, mert jött a Covid, és vele együtt a lezárások időszaka. Nekünk pedig volt saját cukrászüzemünk, pékségünk, úgyhogy a séfjeink elkezdtek kísérletezni, hisz egyszerre - sajnos és szerencsére - lett erre is idejük. Tudtuk, hogy milyen ízt szeretnénk, kóstoltunk drága és tényleg tökéletes fagylaltokat, azokat szerettük volna itthon is előállítani. A tradicionális vonalat követtük, és hasonlóan a szuvidálási technikához, szerettük volna az időt jobban kihasználni.  

Zuki jégkrém / Fotó: Ménes Zsófia

A fagylaltokat két séf fejlesztette a koronavírus-járvány miatt bevezetett lezárások idején. Úgy kell elképzelni ezt a munkát, mint amikor leül egy zeneszerző és egy szövegíró, és írnak egy új dalt?

Meghraj Chavan: Ez egy olyan folyamat, amelyben sosem lehetünk biztosak abban, hogy megtaláljuk a tökéletes receptet. Nagyon hosszú időnkbe telt a fejlesztés, hiszen úgy szerettük volna megalkotni a legjobb fagylaltot, hogy amennyire lehet, helyi alapanyagokból dolgozzunk. Ami nem terem meg Magyarországon, mint például a pisztácia,  abból megkeressük a legjobb minőséget. Ez most Szicíliából származik. A gyümölcsszószokat Franciaországból szerezzük be. A csokoládé Belgium több, mint 100 éves kézműves csokoládémanufaktúrájából, Callebaut-ból érkezik, 70 és 50 százalékos étcsokoládé-keverék, olyan, mintha brownie-t ennénk. Az édesség alapja tej, tejszín és tojássárgája, ezek Magyarországról származnak.

Zuki jégkrém / Fotó: Ménes Zsófia

Mitől természetes egy fagylalt?

ZSR: Attól, hogy például visszanyúlunk az 50 évvel ezelőtti fagylaltkészítési módszerhez. A jó fagylalt lelke a minőségi alap. Ez a lehető legtermészetesebb alapanyagokból, tejből, tejporból, tojássárgájából, tejszínből és cukorból, főzött technikával készül. Nincs porból, előre elkészített alap, ahogy ízfokozók sincsenek.

A mesterséges fagylaltot sokkal egyszerűbb előállítani, de a minősége is olyan lesz.

Hogyan képzeljük el a minőségi fagylaltot?

MC: A legtöbb fagylaltban a fő összetevő a stabilizátor, amely egybefogja a többi hozzávalót. Ha sok mesterséges anyagot használnak, akkor a fagylalt túl gyorsan áll össze és nem lesz természetes. Mondok egy példát: természetellenesen sokáig eláll, és ami még ijesztőbb, hogy hiába süti a nap, nem olvad el. Az ízfokozótól, a stabilizátortól és a poroktól tovább lesz eltartható, de az egészségre sem lesz jó hatással. A Zukinak lényegesen rövidebb a szavatossági ideje, nem lehet hónapokig, netalán évekig eltartani, és ha kitesszük a napra, azonnal szétolvad. Ráadásul a színe is természetes, hisz a vaníliafagyi nem sárga, a pisztácia nem zöld, és nincs természetes kék hupikék törpike fagylalt.

Zuki jégkrém / Fotó: Ménes Zsófia

Mik a tiltott alapanyagok és melyek azok, amelyeket bátran használnak?

MC: Az összes kemikáliát kerüljük. A mi fagylaltunkban a cukor is természetes formában van jelen, a tej, a tojás is organikus gazdaságból származik. A tojás természetes stabilizátorként is működik. Igazi vaníliát használunk, 70 és 50  százalékos belga étcsoládé-keveréket, amely egyedi színt ad a fagylaltnak. Nem a kakaópor ropog a fogunk alatt, és nem használunk olajokat, amelyektől fényes színt kap a fagylalt. A legnépszerűbb termékünk a sós karamell, amelybe a saját fejlesztésű karamellünket főztük. Szerencsések vagyunk, mert a cukrászüzemünkben mindent el tudunk készíteni, ami a fagylaltjainkhoz szükséges - kivéve az Oreót.

Zuki jégkrém / Fotó: Ménes Zsófia

A hagyományos vagy a különleges ízeket készítik inkább? Mennyire nyitott a magyar közönség?

ZSR: A fagylalt impulzív termék. Mindenkinek megvannak a kedvenc ízei, de úgy vélem, hogy mindenki nyitott az új ízek kipróbálására. A fagylaltvásárlás nem olyan, mint amikor elmegyünk megvenni egy ruhát vagy más használati tárgyat, amely hosszú ideig vagy örökké a házunkban marad. A fagylalt ötperces élvezet. Amikor fagylaltot vesznek, az egyik gömb általában a kedvenc megszokott íz, a másik azonban valami új, amit ki szeretnének próbálni. Mindenki nyitott az új és izgalmas ízekre. Így finomodik az ízlés, olyan ez, mint amikor utazunk.

Ettől függetlenül már nem kell Olaszországba menni egy gombóc fagylaltért, ha találnak igazán jó minőséget a lakóhelyük közelében.

Mit jelent a fagylalt esetében a fenntarthatóság?

ZSR: Nem használunk óriási gépeket,  fair trade, GMO-mentes alapanyagokkal dolgozunk, minden beszállítót nagyon ellenőrzünk, és hiába olcsóbb egy-egy alapanyag, ha mesterséges adalék van benne, vagy nem fair trade, vagy nem organikus, akkor nem vásároljuk meg. Úgy is mondhatjuk, hogy feláldozzuk a költségeinket, csak azért nem használunk olcsóbb alapanyagokat, hogy a profitunk nagyobb legyen. Olyan édességet készítünk, amelyet biztonsággal adhatunk a gyerekeinknek is. A pénzt nem a marketingre költjük, hanem visszaforgatjuk a fagylaltkészítésbe.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram