Hirdetés
Hirdetés

Öt budapesti hely közösségi grillezésre és bográcsozásra

SZERZŐ: Noszvai Anna
2021. augusztus 16.
A nyár legemlékezetesebb estéi sokszor kötődnek grillezéshez, bográcsozáshoz, vagy egy egyszerű, de annál hangulatosabb szalonnasütéshez. Sokszor adódhat olyan élethelyzet, amikor nincs szabad kert, nyaraló a művelethez, netán természetközelibb helyszínre vágyunk. Ilyenkor a közösségi grillező-borgácsozó helyeket vesszük bérbe, hogy a program mégse maradjon el. Öt fővárosi opciót mutatunk, ahol a tűz összehozhat.
Hirdetés

Grill kisokosunkat, melyben segítségünkre Serényi Zsoltot hívtuk, itt találják. Profi tippeket, jó tanácsokat leshetünk el, a legjobb gillélmények érdekében.

Dürer Kert 

A frissen Újbudára költözött Dürer Kert nem csupán zenés szórakozóhelyként, de közösségi központként is jól teljesít. Az eredeti, városligeti helyszínükön évek óta bevezetett közösségi grillezés továbbra is népszerű program náluk, a Duna partján is. A program könnyedsége főként annak köszönhető, hogy itt csupán az előkészített ételekkel kell érkeznünk, mivel a Dürer Kert csapatától kölcsönözhetünk a sütéshez szükséges szetteket: komplett bogrács, grill és nyárs összeállítás is elérhető náluk. A honlapjukon tehát érdemes foglalni, hogy biztosan ne maradjunk le a szabad helyekről!


Két Rombusz

A Római-part sajátos romantikájával mindig jó opció a Dunával való kapcsolódásra, lényegében bármilyen korosztállyal és társasággal látogatható. A sok apró, színes partmenti hely között találjuk a Két Rombuszt is, ami a zöld kerítése mögött romos buszokkal csalogatja a fröccsre vágyókat. A hely több tűzrakóhelyet is fenntart, hogy a különféle társaságok összekeverésével növelje a sörhab ízű kemping hangulatot. Bérleti díj itt nincs, mindenkitől csak annyit kérnek, hogy az italokat tőlük vegyék.

A kép illusztráció


Kifolyó 

A Gellért fürdőből Dunába kiáramló termálvizet korábban spontán kőrakással kialakított “gerilla jacuzziba” gyűjtötték. A parton 2015-ben megjelenő “Ficcenések” betonból készült ülőalkalmatosságok kiegészítéseként érkezett a Kifolyó, ami néhány egyetemi hallgató összefogásaként született a Valyo-val - a Város-Folyó Egyesülettel - karöltve.Céljuk volt, hogy élet költözzön a rakpartra, így ebben az évben a BETON workshop minden csapata ezen a helyszínen dolgozott. Mindenképpen érdemes aluminium grill tálakkal és dörzsi szivaccsal is készülnünk, ha megbízható higiéniájú élményt szeretnénk, de ettől függetlenül a lábunk előtt heverő Dunával semmi más nem vetekedhet!


Normafa 

A főváros egyik legismertebb és legnépszerűbb kirándulóhelyén szinte rögtön felvetődik egy jó szalonnázás ötlete. Szerencsére erre a park is ráérzett, így a Normafa területén tíz darab kijelölt tűzrakóhely is van, aminek a közelébe rendszeresen készítenek ki egy méteres darabokban tüzelésre alkalmas fát is. Ötven fő alatt nem szükséges sehol sem bejelenteni a sütögetési szándékunkat, viszont az épített helyeken kívül - magától értetődően - tilos tüzet rakni! Ha teljes menüsorra vágyunk, feltétlenül együnk utána egy finom rétest az ikonikus apró rétesezőben is!

A kép illusztráció


Kamaraerdő

Pár éve felújították a Nagy-tisztást, ahol három kialakított tűzrakóhely várja az alkalmi vendégeit. A nomádabb megoldások közül ez a verzió abból a szempontból kényelmesebb, hogy a tűzhöz közel van egy közel húsz férőhelyes fedett menedékhely, ahova borús idő esetén behúzódhatunk. Ez a hely egyébként busszal is roppant könnyen megközelíthető, így remek alternatívát nyújt egy gyors “zöld” kiszakadásra a város körforgásából.

Alapvető szabályok a szabadtéri tűzrakáshoz:

  • Kizárólag az erre kijelölt helyen szabad tüzet gyújtani! Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőben és annak kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani! Az aktuális tilalmakról a Katasztrófavédelem oldalán található térképről tájékozódhatunk.
  • Tűzgyújtás előtt a tűzrakó hely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól, hogy a tűz ne terjedhessen tovább.
  • Amennyiben magunk keresünk tűzifának valót, csak a környéken talált száraz, lehullott faanyagot használjuk és ne vágjunk ki élő fát.
  • Műanyagot, üveget és alumíniumot ne dobjunk a tűzre!
  • Az égő tüzet, vagy a még ki nem hűlt hamut ne hagyjuk felügyelet nélkül, és távozás előtt alaposan oltsuk el azt!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram