Hirdetés
Hirdetés

Osztrigaszószos pak choi saláta gyömbérrel

SZERZŐ: DiningGuide
2014. november 2.
Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr Sáo food bar néven hamarosan éttermet nyit Anh Tuan és Nguyen Thuy Phuong divattervezőkkel, ahol ázsiai utcai kajákat adnak majd. Tao osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre.
Hirdetés

Fodrász, ruhatervező, dizájner, kurátor, képzőművész – a Menü című, napokban megjelenő receptgyűjtemény 22 alkotót mutat be, akik ezerrel alakítják a budapesti gasztrokultúrát. Wang Song Tao fodrász úr Sáo food bar néven hamarosan éttermet nyit Anh Tuan és Nguyen Thuy Phuong divattervezőkkel, ahol ázsiai utcai kajákat adnak majd. Tao osztrigaszószos pak choi salátájával hívjuk fel a figyelmet erre a nem mindennapinak ígérkező könyvre.A Menü szervezőereje egy ismeretségi kör, azoknak az embereknek a köre, akik a szerkesztők (grafikai tervezés: Laki Eszter, képek: Glódi Balázs, szövegek: Mihály Kamilla) szerint izgalmas pillanatképet adnak a mai budapesti gasztroközösségekről. A november közepén megjelenő könyv összeállításához az ötletgazdák nem feltétlenül kulináris élményeket kerestek, hanem azt a működést, ami az ételt tekinti a közösségteremtés első számú eszközének.
A Menü főszereplőinek nagy része más elfoglaltságokkal szinkronban főz, ezért a receptgyűjtemény ezt az összeférhetőséget ünnepli, de megmutat pár olyan szereplőt is, akik már hivatásos szakácsként, saját konyhán fogadhatnak vendégeket.

Pár szereplő a könyvből:
Bircsák Eszter, Sipos Melinda - kurátorok, Restaurant Day szervezők
Collective Plant - városi gyűjtögető csoport
Inez
Dzsángó
Vidó Nóri - designer, Moha és Sáfrány
Au workshop - építészműhely
Hitka Viktória - képzőművész
Kiss Tibi - ruhatervező, Je Suis Belle
Szántó Anna - 12bé kísérleti vendéglátó
Erdőháti Áron - fotó, ételfotó
Chez Dodo - macaron műhely
Wang Song Tao - fodrász, Sáo food bar

A könyv limitált példányszámban, mindössze 1000 darabban készül, a megjelenés módját az a művészeti szemlélet és figyelem indokolja, amivel egy ritka tárgyi élményt kívánnak a Menü alkotói nyújtani.
Wang Song Tao osztrigaszószos, gyömbéres pak choi salátája
Hozzávalók (3 főre):

Hirdetés
  • 5 fej közepes méretű pak choi (kínai bordáskel)
  • 4-5 cm friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál osztrigaszósz
  • 1/2 evőkanál Lee Kum Kee világos szójaszósz
  • 1/2 teáskanál cukor
  • olaj

Elkészítés:
A pak choi-t megtisztítjuk és csíkokra vágjuk. Egy lábos forrásban lévő vízhez kevés olajat adunk, és ebbe rakjuk a zöldséget, hogy friss maradjon. Kb. 10 másodpercig megmerítjük, majd kivesszük, és amint teljesen lecsöpögött róla a víz, egy tálra helyezzük. Ezt követően 3 evőkanál olajat egy serpenyőben felmelegítünk, beletesszük a hámozott, csíkokra vágott gyömbért és a feldarabolt fokhagymát. Röviden összepirítjuk, majd szójaszószt, osztrigaszószt és cukrot öntünk hozzá. 1 percig kevergetjük, és végül a szószt ráöntjük a pak choi-ra.

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram