Hirdetés
Hirdetés

Összeállt az ország egyetlen 2 Michelin-csillagos éttermének új csapata: bemutatkozik az ONYX Alkotói Közösség

2021. augusztus 5.
Tavaly év végén sokak számára sokkoló volt az Onyx étterem szétverése, ez az esemény azonban csak a nagy átalakulás, ahogyan ők mondják, a Metamorfózis kezdete volt. Íme, felállt az Onyx új csapata.
Hirdetés

Az ONYX elmúlt 14 éve már történelem. Számtalan tapasztalat, siker és küzdelem árán teremtették meg azt a két Michelin-csillagos éttermet, amely nemzetközi színtéren is magasan jegyzett. Az utóbbi évek alatt világossá vált a tulajdonosok számára, hogy az akkori működési rendszer nem fenntartható, legalábbis nem ugyanolyan formában, különösen, ha még magasabb célok felé törnek.

Az új megalkotásához és a következő szint eléréséhez, a filozófia, a munkafolyamatok és az enteriőr egyaránt átalakítást igényeltek. A változás és a fenntarthatóság szükségszerűsége már 2019 nyarán megszületett Niszkács Anna ügyvezető-igazgató fejében, melyre Fekete Marcell stratégiai igazgató adta válaszként az Alkotói Közösség és a Metamorfózis gondolatát.

Minilángos a Relikvia eseményen

Az ONYX Metamorfózis, vagyis az étterem teljes reformálása 2020 végén az Utolsó vacsora eseménnyel vette kezdetét, majd várhatóan 2022 tavaszán fejeződik be az Első vacsorával és az új ONYX megnyitásával. Addig is, az átalakulás mérföldköveinél szervezett formabontó eseményeken – mint amilyen a Sitt, a Dekonstrukció és a Relikvia voltak – a nagyközönség is betekintést nyerhet a folyamatba.

A Relikvia eseményen válogatnak a vendégek az Onyx relikviákból

Az étterem célja egy olyan progresszív magyar konyha bemutatása, ami a művészet, a tudomány és a gasztronómia összefonódásán alapszik. Ehhez olyan működési modellt alakítottak ki, ahol a csapat tagjai nyitottan, bátran állhatnak hozzá az alkotás folyamatához és ahol a közös identitásban megjelenhet az egyén is.

Az Onyx Műhely és könyvtár terve

Az idei év elején létrejött az a „Közösség”, akik értik és érzik ennek az újfajta megközelítésnek a lényegét, jól működik közöttük a kémia, így a különböző területek és alkotóik folyamatos kölcsönhatásba kerülnek egymással. 11 szakember, 11 sajátos karakter, ez az ONYX Alkotói Közössége.

Az Alkotói Közösség együtt hajtogatja a papírtányérokat a Sitt eseményre

Ezzel a modellel az ONYX kísérletet tesz egy demokratikusabb, inkluzívabb rendszer felállítására. A Közösség külön divíziókban is dolgozik, ugyanakkor az alkotói napokon workshopszerűen, együtt meghatározott programterv mentén halad, ahol rendre átfedésbe kerül a kreatív tervezői folyamat, azaz a design thinking és a gasztronómia.

A lényeg az együtt gondolkodás, az egymásra való reflektálás és a közös teremtés lehetősége. Ebből kifolyólag az egyik legfontosabb változás az, hogy minden döntést szavazás útján hoznak meg.

 

Az elmúlt egy év a megfelelő csapattagok kiválasztásáról és a működési modell fejlesztéséről szólt. A csapatot végül 11 fő alkotja: Niszkács Anna ügyvezető igazgató-tulajdonos, Fekete Marcell stratégiai igazgató, Horváth Ákos operatív séf, Tóth Ágnes logisztikai séf, Borsos Zsuzsanna cukrászséf, Várvizi Péter kutatóséf, Sallay Balázs étteremvezető, Angerman László Öcsi sommelier, Salfai-Kovács Gergely beszerzési vezető, Merkl Márta food design kutató valamint Góg Angéla DLA művészeti vezető és kutyusa, Mustár, aki minden alkotói napon részt vesz, ezért a csapat tiszteletbeli tagja lett. Feladatuk, hogy különböző háttérrel és tapasztalatokkal felvértezve egymástól gyűjtsenek inspirációkat, megtervezzék, leteszteljék és megvalósítsák mindazt, amit az új ONYX jelent.

Az Alkotói Közösség+1

A fentiekhez szükség van egy alkotói térre is – ez lesz az ONYX MŰHELY, ahol az ételek kikísérletezése és a tálalóeszközök prototípusainak fejlesztése történik. Emellett helyszínéül szolgál különböző workshopoknak és annak a szakkönyvtárnak, amellyel a jövő fiatal gasztronómiai szakembereit szeretnék támogatni, saját edukációjuk mellett. A 2021 őszén nyitó MŰHELY heti 3-4 napon kínál majd azok számára élményt, akik a kísérleti konyhában tervezett ételek kóstolásán túl kíváncsiak a színfalak mögötti, alkotói folyamatokra is. Az új ONYX étterem pedig várhatóan 2022 tavaszán nyitja meg a kapuit, de időközben számtalan programmal készülnek, emellett együttműködnek a Moholy-Nagy Művészeti, - és a Corvinus Egyetemmel is.

Várjuk a fejleményeket.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram