Hirdetés
Hirdetés

Orosz versenyzők nélkül zajlik a budapesti Bocuse d’Or, és az ukrán csapat szereplése sem valószínű

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. március 2.
A Bocuse d’Or Europe 2022 Budapest mai sajtótájékoztatóján jártunk a Matild Palace-ban.
Hirdetés

Magyarország ismét nemzetközi reflektorfénybe kerül a gasztronómia színterén. Erre utoljára 2016-ban került sor, amikor először rendezték hazánkban a Bocuse d’Or európai rangadóját. Három hét múlva, 2022. március 23-án és 24-én ismét sor kerül a jeles eseményre, amelyre közel 20 országból érkeznek majd a versenycsapatok, hogy próbára tegyék tudásukat. A rendezvény a megújult Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központ egyik első nagy, nemzetközi projektje idén tavasszal.

Ma délelőtt a Magyar Bocuse d'Or Akadémia és a Hungexpo közösen tartott a sajtótájékoztatót a budapesti Matild Palace-ban, amelyen megosztották a legfontosabb információkat a SIRHA Budapest programjával és a Bocuse d'Or Europe 2022 versenyével kapcsolatban.

Hirdetés

A sajtótájékoztató vendége volt a Bocuse d’Or magyar csapat: Dalnoki Bence (séf), Nyikos Patrik comis, Széll Tamás coach, Szulló Szabina, a csapat elnöke, illetve Hamvas Zoltán a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke. A verseny nemzetközi szervezőbizottságából Joseph Viola, a 2022-es alelnök, Florent Suplisson, a GL Events gasztronómiai rendezvények igazgatója, illetve Thierry Guillon-Verne, a METRO Magyarország vezérigazgatója vett részt a tájékoztatón. A fő meghívottak között foglalt még helyet Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója és Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezető igazgatója, akitől a Hungarian Wine Summit eseményéről tudhattunk meg hasznos információkat.

A Bocuse d'Or hazai selejtezője

2016-ban először rendezték meg nálunk a Bocuse d'Or európai döntőjét, amelyet Széll Tamás és csapata meg is nyert. Győzelmükkel beírták magukat a hazai gasztrotörténelembe. A cél természetesen idén sem kisebb a Stand összeszokott csapata számára, jóllehet Szulló Szabina és Széll Tamás jelen esetben már mint „edzők” vannak jelen, és a versenyzők személyében Dalnoki Bence séfet és comis-ját, Nyikos Patrikot tisztelhetjük.

Azonban ők sem számítanak már teljesen újnak a versenyen, hiszen Dalnoki már a 2016-os Bocuse d’Oron is szerepelt, igaz, ekkor még másodcomis szerepkörben. Az egyik versenyszabály ugyanis, hogy mindig a versenyt rendező ország adja a másodcomis-kat, és nem lesz ez másképp idén sem. Dalnoki Bencére hat évvel ezelőtt olyan nagy hatást gyakorolt a verseny, hogy később úgy döntött, maga is induló lesz.

Hajrában

Az európai döntő napjának közeledtével egyre komolyabbá válik a csapatfelkészülés dinamikája is. Immár heti hat napot tréningeznek, az idejük nagy részében a versenyhelyzet teljes szimulációja és a gyakorlás váltakozik. Az pedig nem utolsó szempont, hogy megpróbálnak alkalmazkodni a közelgő verseny időkorlátaihoz is. Valós nyomás alatt teljesíteni azonban teljesen más kihívást jelent, mint a gyakorlások alatt elpróbált szituációhoz alkalmazkodni, de végül – korábbi versenyzők elmondásai alapján – ezek a robotikusan begyakorolt készségek segítik leginkább a megmérettetés alatt a séfeket.

Dalnoki Bence

Fontos szempont még, hogy a hazai pálya előnyét képezi nem csak az otthonos környezet, de a jól ismert hozzávalók is. A verseny folyamán az egyik legnagyobb próbatételt azt jelenti, hogy a felkészülés utolsó időszakában bejelentett hozzávalók adják. Ezek jelen esetben a magyar gasztronómia DNS-ét hivatottak megjeleníteni a szerepeltetett a témákon keresztül. Míg a látványosabb hústálhoz olyan hozzávalókat szükséges felhasználniuk, mint az őzgerinc és őzcomb, a kacsamáj, az elkészítendő háromféle köret közül pedig az egyikben túrónak és tejfölnek is szerepelnie kell. A tányérokon egy vegetáriánus melegételt kell prezentálniuk, amelynek kötelező eleme a krumpli. Talán azért is eshetett a választás erre a sokak által alábecsült alapanyagra, mert több mint száz fajtája létezik, és emellett szinte a világ minden táján termesztik.

A jelenlegi Európa-döntő célja – a többi kontinentális szelekciós tornákhoz hasonlóan –, hogy a különböző földrészek versenyei végén januárban összesen 24 csapat vehessen részt Lyonban a világdöntőn.

Március végén Budapestre az eredeti 20 helyett 18 vagy 19 európai ország versenycsapatait várják. A jelenlegi ukrán-orosz helyzetben a verseny szervezői egyelőre próbálják felvenni a kapcsolatot a Bocuse d'Or ukrajnai képviseletével.

Az orosz versenyzők helyzete szintén nagyon nehéz, így ők végül önként visszaléptek a megmérettetéstől.

Üdítőbb tény azonban, hogy két új résztvevő csatlakozott a Bocuse d’Or európai döntőjéhez, ezek pedig nem mások, mint Lettország és Szlovákia. Így a résztvevő országok sora a következőképpen alakuln: Belgium, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Izland, Lengyelország, Lettország, Magyarország, Norvégia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Svédország, Törökország.

Ami a zsűritagokat illeti, a 18 országból lesz jelen egy-egy delegált zsűritag: emblematikus alakok, akik sokat tettek a maguk gasztronómiájáért. Emellett pedig kiemelten fontos, hogy olyan személyek legyenek, akik nyitottak mind technikai mind kulturális szempontból. A zsűri elnökségét Hamvas Zoltán látja el, mivel ezt a posztot a szervező ország kijelölt ember tölti be. A verseny két napja alatt jelen lesz a nemzetközi szervezőbizottság is. Jóllehet, ez egy megmérettetés, de egyben egy ünnep is, fontos, hogy egy közös szenvedélyen osztoznak a versenyzők és ez által tudnak egymástól tanulni, fejlődni egymás által. Emellett pozitív hozadéka a versenynek a hazai vendéglátásra nézve, hogy visszaadja a szakmának a rangját, és inspirálja a következő generációkat. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő szakképzett utánpótlás jelenjen meg a vendéglátásban.

Hirdetés

A márciusi Bocuse d’Orral egy időben rendezik meg a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban a Hungarian Wine Summit eseményt is. A nemzetközi szakértők, már a rendezvény előtti héten bejárják a magyar borvidékeket, hogy teljes képet kaphassanak a hazai borkultúráról. Az esemény célja, hogy a gasztronómia mellett az ország borvidékeinek kincseire is felhívja a figyelmet és 80-90 magyar borászat bemutatkozhasson a nemzetközi szakma előtt.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram