November közepén kaptuk a hírt, hogy az Arany Kaviár csapata összegyűjti azokat a recepteket, amelyek az étteremben, étlapon már nem kapnak helyet. Tradicionális, jó ízű orosz ételeket kevés helyen lehet kapni Budapesten - ebből lett a MoszkvaTér a Belvárosi Piacon.
A falakat orosz újságok borítják és egy gitározó medve ajánlásai: aki nincs képben az orosz ételekkel, annak segít a medve, hogy mi a pelmenyi, a pirog, a blini, szóval mik az alapok.
Kétféle levesből (borscs, szoljanka) és négyféle főételből (húsos és garnélás pelmenyi, kijevi csirke, csibureki) választottunk egyet-egyet, amiről már a leveseknél kiderült, hogy kicsit ambiciózus döntés volt.
Mindkét leves tisztességes adag, felérnek egy főétellel - a szoljanka frissítően savanyú, kicsit füstös ízű, a hús és a kolbász is igazán jó benne. A borscs erősen kapros, ressek benne a zöldségek, talán kicsivel több sót elbírt volna a lé, de mindkettőt szívesen ennénk újra.
A csibureki egy (itt éppen) sertéshússal töltött tészta, amit olajban sütnek ropogósra, mellette fűszeres paprika mártogatós. Itt is elbíztuk magunkat, egy csiburekivel bőven jól lehet lakni.
A húsos pelmenyi finom vajjal, jól fűszerezett töltelékkel és tejföllel viszont a szoljanka mellett szorosan a kedvenc lett. Legközelebb a kijevi csirkét is kipróbáljuk - Nyíri Szása a pult mögül mindenkit gondosan figyelmeztetett, hogy óvatosan vágjanak bele, nehogy kispricceljen belőle a vaj, az ilyen tanácsoktól mindig lelkesen fészkelődni kezdünk.
A MoszkvaTér tehát egy jó hangulatú orosz bisztró, ebédre vagy uzsonnára mindenképp érdemes kipróbálni. Nagyon laktató, úgyhogy ha túlrendelik magukat, csomagoltassák el, mert nem fogják megbánni.