Hirdetés
Hirdetés

Örömfőzésen vettünk részt Wolf Andrással és a Nemadomfel Lélekközpont fiataljaival a Bagolyvár Étteremben

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. június 16.
Minden tisztelet kijár a Nem Adom Fel Alapítvány munkatársainak. A Wolf Andrással való közös főzésen mi is részt vettünk tegnap, és a legteljesebb sikert kívánjuk a Nemadomfel Lélekközpont megvalósításához.
Hirdetés

Hamarosan 10-12 fogyatékossággal élő fiatal költözhet önállóan, saját otthonaiba a Nem Adom Fel Alapítvány jóvoltából. A szárnypróbálgatásokhoz addig is igyekeznek minél több tapasztalatot szerezni. Egy közös örömfőzés keretein belül most egyenesen Wolf Andrástól, a Gundel Étterem kreatív séfjétől leshettek el konyhai trükköket a Bagolyvárban.

A Nem Adom Fel Alapítvány 2006-ban fogyatékossággal élő fiatalok összefogásával kezdődött, akik az utcán zenélve gyűjtötték össze az alaptőkét az induláshoz. Azóta eltelt tizenhat év, és kezdeményezésükhöz már több, mint 240 dolgozó és számos önkéntes csatlakozott.

Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

Az alapítvány nem pusztán nevében, de lelkületében is újfajta megközelítést kínál a társadalom hátrányos helyzetű tagjai számára (fogyatékos személyeknek, tanulásban akadályozottaknak, szociálisan hátrányos helyzetű fiataloknak, időskorúaknak). Céljuk, hogy elérjék, ezek az emberek is higgyenek abban, hogy szükség van a tehetségükre, és ha nem adják fel, valóban képesek az értékteremtésre. Ezáltal ahelyett, hogy csak közreműködői lennének az életnek, ők is aktív résztvevőivé, a saját létezésük főszereplőivé válhatnak.

Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

Ebben a folyamatban pedig elengedhetetlen állomás a felnőtté válás, amely együtt jár a szülőktől való elszakadással, az önálló élet felfedezésével. Az alapítvány a Nemadomfel Lélekközpont létrehozásával pedig ehhez szeretne lehetőséget teremteni számukra. Itt környezettudatos otthonokat hoznak létre a fogyatékossággal élő fiatalok számára, ahol mindenki saját lakrésszel rendelkezik, és személyre szabottan kap segítséget, így önálló életet élhet, mégis közösségben és szeretetben. A beköltöző lakók pedig egyúttal nélkülözhetetlen tagjai lesznek a Lélekközpont közösségének, hisz ők látják majd el a központ fenntartásához és üzemeltetéséhez szükséges feladatokat is.

Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

A leendő lakók már izgatottan várják a költözést, azonban előtte még minél több tapasztalatot igyekeznek magukba szippantani, hogy ezzel is bizonyítsák rátermettségüket. Amikor az ember először saját lábra áll és a háta mögött hagyja a családi fészket, vannak olyan alapvető készségek, amiket szeretne magáénak tudni és ezek közül is az egyik legelementárisabb, hogy el tudja készíteni szeretett ételeit, megtanuljon magára főzni. Az otthoni ízek sokaknak hiányoznak és a szülők, vagy nagyszülők főztje nélkül az ember kevésbé érzi magát komfortosan főleg, ha ezt a valós fizikai távolság, és a rengeteg változás is megnehezíti. Ezzel pedig nincsen máshogy az a 10-12 fogyatékkal élő fiatal sem, akik hamarosan beköltözhetnek a Nemadomfel Lélekközpontba. Ezért egy örömfőzés keretén belül Wolf Andrással gyakorolhattak a Gundel-körhöz tartozó Bagolyvárban, amit kifejezetten rendezvények magtartásához újítottak fel.

Kati és a morzsa / Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

Az alapítvány pár hónapja kereste meg Wolf Andrást, aki számára nem volt kérdés, hogy segít. Van, hogy a támogatás azonban nem könnyű: ez az esemény azonban nem a nehézségekről, a séfről, vagy a sajtófigyelemről szólt, hanem kizárólag azokról a fiatalokról, akik részt tudtak venni a közös élményfőzésen. A séf segítségével öt fogást készítettek el, amely akár egy teljes nap menüsorát teheti ki. Reggeli gyanánt melegszendvics és körözött készült, az ebéd paradicsomos-zöldséges tészta volt, a vacsora receptjét nokedli jelentette füstölthússal és káposztával, az elmaradhatatlan desszert pedig nem volt más, mint a császármorzsa lekvárral, friss gyümölccsel.

Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

Kit jobban, kit kevésbé ragad magával a gasztronómia világa, de egy biztos, enni mindenki szeret. A főzés pedig valóban összeköti az embereket, ahogy az étkezés is. Az arra való képesség, hogy nem csak magunkat, de akár másokat is el tudunk látni, meg tudunk etetni amellett, hogy a gondoskodásra való hajlamunkat kielégíti, rengeteg önbizalmat is ad és lehet egyfajta szeretetnyelv is. A konyha, ahol együtt főz a család, maga a nyugalom szigete, az együtt töltött minőségi idő ideális megvalósulása.

Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

Közösségi élmény mellett pedig a főzés sokak számára szenvedély is: a fiatalok közül van, aki három évig főzőiskolába járt, míg más séf nagybácsival büszkélkedhet, megint másnak a szülőkkel való közös főzés a kedvence, míg van, aki szívesen szerepelne akár főzőműsorban is. Kedvenc étele pedig egytől-egyig mindenkinek van: olyan hazai ízektől, mint a csirkepaprikás, a rakott krumpli vagy a pacalpörkölt, olyan komfort ételekig, mint az olasz pasták, a carbonara vagy a bolognai.

Nemadomfel Lélekközpont / Fotó: Dely Dávid

Ez alapján érthető, hogy az élményfőzésen a konyhai világba is mindenki lelkesen vetette bele magát. Volt, aki egyből magához ragadta az irányítást, míg mások inkább megfigyelték a folyamatokat mielőtt nekiláttak volna a főzésnek. A séf és a kukták is elégedettek lehettek azonban a végén, mivel minden elfogyott. Wolf András jóvoltából pedig az itt elkészült recepteket a fiatalok magukkal vihetik majd a Nemadomfel Lélekközpont otthonaiba is.

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram