Hirdetés
Hirdetés

Öröm, hogy van hely, amit ajánlhatunk a fogyatékkal élők világnapján!

2019. december 3.
“A fogyatékosság nézőpont kérdése. Ha már csak egy dolgot jól tudsz csinálni, szükség van rád” – Martina Navratilova világklasszis teniszező tökéletes mondataival köszöntötte ma követőtáborát a Hegyvidéki Ízlelő. Az egyik hely a még mindig megejtően kevés közül itthon, ahol megváltozott munkaképességűeket foglalkoztatnak. Sikerrel.
Hirdetés

"Sokan azt hiszik, a megváltozott munkaképesség a kerekes székeseket jelenti. A valóságban ez sokkal összetettebb: a probláma lehet testi vagy szellemi eredetű hátrány, ami legalább fél éve, tartósan fennáll, és korlátozza a munkaképesség valamilyen dimenzióját. Van, hogy egyből szembetűnik, de az is lehet, hogy első látásra nem vehető észre. Meglepő adat, hogy Magyarországon a 19-64 éves, aktív korúak 11 százaléka küzd ilyen típusú nehézséggel, de közülük csak minden negyedik-ötödik megváltozott munkaképességű dolgozik. A nagyobb gond az, hogy láthatatlanok. Bár voltak, akiket az utóbbi években filmszerep tett híressé, a többség nem csak láthatatlan: ha mégis a látóterünkbe kerül, magunk sem tudjuk, hogy merre nézzünk, lesüssük a szemünket, vagy próbáljunk meg természetesnek látszani." Olvassa el korábbi cikkünket a Bake My Day kézműves pékségről (Szemlesütés helyett kenyérsütés), ahol olyan kovászos kenyerek, valamint péksütemények sülnek, akár az újhullámos pékek híres legjobbjainál!

@Bake My Day Facebook

Az első fecske Szekszárdon tűnt fel, majd Budáig repült: Ízlelő

Menjünk csak vissza az időben 12 évet, a helyszín Szekszárd. A "borvárosban" nyílt az ország első olyan étterme, ahol a vezetőkön kívül minden egyes munkavállaló megváltozott munkaképességű. És az étterem működik, a vendégek szeretik, visszajárnak, az ott zajló, rendhagyó munkát pedig nagyra értékelik. Mészáros Andrea, a Kék Madár Alapítvány és az Ízlelő ügyvezetőjét idézve:

"Volt egy álmom... Egy hely, ahol a fogyatékos emberek lehetőséget kapnak bemutatni képességeik sokszínűségét, és a legtöbbjüket jellemző lenyűgöző akaraterőt. Egy hely, ahová betérve meggyőződhetünk arról, hogy megfelelő körülmények biztosítása esetén, szinte mindenre képes lehet egy fogyatékos ember is."

Az étterem koncepciójára vajon hány befektető vagy vendéglátószakember mondta volna, hogy jó ötlet és működtethető üzlet hozható ki belőle? 2019 nyarán pedig megnyílt az alapítvány által működtetett második vendéglátóhely is a Böszörményi úton, a Polgármesteri Hivatal aljában. A Hegyvidéki Ízlelő ugyancsak javarészt fogyatékkal élő embereknek nyújt munkalehetőséget – vendégeiknek pedig jó falatokat és kellemes perceket.

Fotó: Hegyvidéki Ízlelő

A szekszárdi étterem családbarátnak nevezi magát, emellett pénztárcabarát is. Egyszerű, házias fogásokat kínálnak olyan árakon, amik a rendszeres látogatást is lehetővé teszik. Működésüket nem lengi be semmiféle lemaradásérzet, teljesítenek a legjobb tudásuk szerint, alkalomadtán borvacsorát rendeznek – lévén mégiscsak szekszárdiak! –, több mint tízéves fennállásuk pedig magáért beszél. Gyermekeknek szánt ételekkel, zónaadaggal, szombati menüvel és kedvezményes ebédbérlettel is várnak, ami jól jelzi, hogy a gondolás a másik emberre náluk alapérték.

A XII. kerületi környék jól szituált helyei közé természetesen illeszkedik a szekszárdi Ízlelő budai édestestvére. Az egyszerű, megfizethető ételek egy ízléses, modern kialakítású étteremben kerülnek elénk. A közösségi média oldalakon pedig feketén-fehéren ott van az elégedett vendégek véleménye: dicsérik a finom ételeket és a kedves, korrekt kiszolgálást. Van még kérdés?

Ízleljen Tolna megye székhelyén és Budán is! Kövesse a szekszárdi Ízlelő Étterem és a Hegyvidéki Ízlelő Facebook-oldalát!

Enni, inni, beszélgetni a Nem Adom Fel Kávézó és Étteremben

Nem Adom Fel 2016-ban nyílt a VIII. kerületi Magdolna utcában. A város nem éppen legfényesebb pontján egy igazán fényhozó munka zajlik: a csapatban autizmussal, Down-szindrómával élők, látás- és hallássérültek is lehetőséget kapnak, hogy ebben a jól működő közösségben hasznossá tegyék magukat. Egyre nő a kínálatuk, ma már nem szimplán kávézó, hanem étterem, sőt koncertek, előadások, workshopok helyszíne is. Sok szeretettel várják ide nem csak az enni-inni, hanem a dolgozni, olvasgatni, beszélgetni vágyókat is, és nagy hangsúlyt fektetnek az akadálymentességre is. Hát, naná! Itt lehet szemezgetni a Nem Adom Fel Kávézó és Étterem kínálatából és programjaiból!

Idén feltűnt egy street food szereplő is: Jupiter Foodtruck

A KézenFogva Alapítvány és a Fruccola együttműködésében idén nyáron kigurult a street food piacra a Jupiter Foodtruck, nem kevésbé gyenge szlogennel, mint

a világ első fogyatékos emberek által üzemeltetett food truckja.

Az üzemeltetők vállalása túlmutat az előirányzott, napi 300 vendég kiszolgálásán, jó ízű (olvadt sajtos) raclette szendvicsekkel és salátákkal. Céljuk az úgynevezett érzékenyítés: testközelből találkozni, kommunikálni, élni-dolgozni látni fogyatékkal élő embereket, és tőlük a munkájuk eredményét megvásárolni. Tíz embert foglalkoztat a Jupiter büfékocsi, további 20-at pedig képez.

Októberben téli álomra szenderült a csapat guruló munkahelye, de 2020 tavaszán újra sistereg a sajt, és készülnek a friss saláták. Itt lehet követni, merre kering éppen a Jupiter!

Bake My Day kézműves pékség (Budapest, XI. kerület)

Olvasson Újbuda és a hazai kézműves pékségek gyöngyszeméről is, ha érdekli ez a téma!

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram