Hirdetés
Hirdetés

Örök szerelem vagy rettegett ellenség lehet a szagos, nyúlós japán fermentált snack

SZERZŐ: Pákozdi Nóra
2021. július 13.
A japán gasztronómia egyik ősi kedvencéről, a nattóról mesélünk kicsit. Konyhaművészetükben nem ritkák a különös ízek, illatok, aromák és állagok — a natto mindet hozza egyszerre.
Hirdetés

Hosszú listát lehetne összeállítani a bizarr, vitatott japán harapnivalókról. Nem kell a még élve elfogyasztott halételekig (például ikizukuri vagy shirouo no odorigui) és tengeri fogásokig elmennünk, vagy megvizsgálnunk az üzletben árusított édességeiket, elég, ha bemutatjuk a nattót.

Hiába ősi csemege, gyakorlatilag minden olyan hívószót tartalmaz, ami az elmúlt évtizedekben divatosnak számított: vegán, fermentált, szuperélelmiszer és afrodiziákum is. Mégsem lett még akkora nemzetközi közönségkedvenc, mint például a sushi, a ramen vagy a mochi — ilyen fura szaggal, állaggal és kinézettel ez egyáltalán nem csoda.

Nyers szójababok

Vegán, hiszen kizárólag növényi összetevőket tartalmaz. Fermentált, ugyanis a nyers szójabab erjesztésével készül el. Születését a spontán erjedésnek köszönheti, a japánok pedig néhány legendát is szőttek köré. Az egyik legkedvesebb szerint az ezredforduló környékén egy hadvezér és katonái egy tanyán húzták meg magukat éjszakára. Vacsora közben kapták a hírt, hogy az ellenség rajtaütésre készül, ezért azonnal szedniük kellett a sátorfájukat, gyorsan szalmába csomagolva a harapnivalót is. Lovakkal szállították mindenüket és a szalmában a felhevült testű állatok melegének hatására megindult a vacsorára szánt szójababok erjedése, nyákossá vált a hüvelyes termés. A katonák csak később tudták elfogyasztani a szójababot, amiből már nattó lett. Ízlett is nekik és rájöttek, hogy sok energiát ad.

Nattó, a szalmában

Nem vennénk rá mérget, hogy tényleg így született meg a csemege, de évszázadok óta nagy kultúrája van Japánban. Ugyanolyan fontos eleme a táplálkozásuknak, mint a zöld tea, a miso vagy a savanyított zöldségek. Remek fehérjeforrás és a fermentációnak köszönhetően sokkal kímélőbb a gyomornak, mint a szójabab bármely egyéb formája. Gyakorlatilag csak az előnyeit csillogtatja az Ázsiából származó haszonnövény. Tele van vitaminnal, a benne található nattokináz enzim pedig vérrögfeloldó aktivitással rendelkezik, csökkenti a trombózis esélyét. Természetes probiotikum, beáll a miso-kombucha-kimchi sorba, az ő szupererejét a Bacillus subtilis-ben kell keresni.

Mi a baj vele mégis, ha ennyire egészséges, rostgazdag és mitikus erejű? A kinézete csak egy faktor, ezen gyorsan túl lehet jutni, hiszen nem lehet minden élelmiszer gondosan megkomponált és szemnek kedves. Az erjedés miatt a babok köré nyúlós nyák képződik, ami felkavarva még "aktívabb" és ragadósabb lesz. Úgy képzeljük el körülbelül, mint az olvasztott mályvacukrot, mint az amerikai nyúlós s'mores süteményeket. Gazdag vitamintartalma miatt a japán nők időnként arcápolásra is felhasználják a nattó nyúlós nyákját.

Kivesézvén vészjósló megjelenését, a következő antipatikus tulajdonsága az illata (szaga). Az erjedés miatt a nattó aromája erős és egyeseknek kellemetlen, bántó lehet... bár az ázsiai konyhaművészetben megannyi hasonló illatú ételt találunk. A jellegzetes erjedési aroma ínycsiklandó is lehet.

Önmagában, natúran is fogyasztják, de érdemes profin előkészíteni. Japánban az élelmiszerüzletekben kis tálkákban lehet kapni, eleve ízesített verziókban, de a legegyszerűbb nattóhoz is adnak kis tasakos szójaszószt és mustárt. Gondosan átkeverve már ezzel a két hozzávalóval is emelünk az ízélményen. Frissen vágott újhagymával, esetleg kimchivel még finomabb!

Sokan az érlelt, nemes sajtokhoz hasonlítják, de tipikusan egy olyan csemegéről beszélünk, aminek az ízét nehéz szavakba önteni. Meg kell kóstolni, legalább egyszer! Bár erre a japánok azt mondják, minél többször és több verzióban eszünk nattót, annál kellemesebb lesz az élmény. Ha csak az erős illattal van gondunk, de az íz tetszene, akkor szezámolajjal lehet segíteni ezen.

Bioboltokban, ázsiai élelmiszerüzletekben kis tálkákban keressük, nyugodtan kérdezzünk utána! A Fuji Étteremben pedig bármikor meg is kóstolhatjuk. Bátrabbak otthon is elkészíthetik, de elsőre azért érdemes a profikra bízni!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram