Hirdetés
Hirdetés

Egy korszak lezárult: az ONYX étterem elmúlt 14 éve

2021. március 11.
Születésnapját ünnepli a héten Magyarország egyetlen két Michelin-csillagos étterme, az egy éve zárva tartó Onyx. Az étterem jelentőségéről, ízlésformáló szerepéről emlékezünk meg az étterem 14. évfordulója alkalmából.
Hirdetés

Felemelő, egyben kicsit szorongó érzésekkel készítettük összeállításunkat a két Michelin-csillagos Onyx születésnapja alkalmából. Az elmúlt 14 év a kortárs magyar gasztronómia meghatározó másfél évtizede kiugró teljesítményekkel, óriási pillanatokkal, egy felgyorsult fejlődési folyamat eseményeinek lenyomata. Ebben az időszakban

volt egy eddig nem tapasztalt lendülete, lüktetése a hazai kulináris életnek, az Onyx pedig kimondatlanul is az új Gundel lett.

Ha öt évvel ezelőtt exkluzív külföldi vendég érkezett Magyarországra, akinek igazán kifinomult vacsoraélményt akartunk nyújtani, ez az étterem soha nem nyújtott csalódást.

Őszintén bízunk benne, hogy sokan, minél többen várjuk startra készen azt az időt, amikor ismét olyan kulináris helyszínek és műhelyek kelhetnek életre, ahol a gasztronómia magas szintű művelése, fejlesztése, közös gondolkodás és hagyományteremtés zajlik. Az Onyx úttörője volt mindennek a haza színtéren.

Ne felejtsük el, hogy ez volt az az étterem, mely számára

elsőként nyert el magyar séf vezette csapat Michelin-csillagot. Szulló Szabina állt az Onyx élén, amikor 2011-ben elnyerték a Michelin Guide egycsillagos minősítését.

Habár mára a tulajdonosok szerint is meghaladott volt a beltér kialakítása és az étterem hangulata, amit az 2007 óta eltelt 14 év alatt képviseltek, az értékadó és iránymutató volt a hazai gasztronómia egésze számára. Sőt, a gazdasági és gasztrotörténelmi szempontból sok tekintetben hasonló cipőben járó teljes közép-európai régió számára is, hiszen 2018-ban nem érdemtelenül nyerte el az Onyx az egész „keleti blokkban" elsőként a legjobbak közül is kiemelkedő két Michelin-csillagot.

A Dining Guide 2015-2016-os étteremtesztelései idején Nicola Portinari, a két Michelin-csillagos olasz La Peca étterem séftulajdonosa így fogalmazott: érti, hogy miért tartogattuk utolsó teszthelyszínként – az ekkor még egycsillagos – Onyxot. Ez tényleg a csúcs Magyarországon, Szulló Szabina és Széll Tamás séfpárossal az étterem élén. 2016 februárjában a Dining Guide TOP100 Étteremkalauz első helyén az Onyx végzett, és az Év Étterme Díjat is ők vitték el. Négy évvel később, 2020-ban Mészáros Ádám lett az Év Séfje, az immár két Michelin-csillagos étterem élén.

Hirdetés

A tavaly novemberben lezajlott Utolsó vacsora című filmforgatás és gasztroesemény alkalmával megütközést keltő, drámai és egyelőre nem teljesen érthető lezárást kapott ez a korszak. Az Onyxot nem csak egy étteremként tartottuk számon Magyarország legjobbjai között, hanem a modern gasztronómia intézményeként, műhelyeként, megkerülhetetlen szereplőjeként is.

Egy ikonikus tárgy év végéről – Onyx Utolsó vacsora 2020 filmforgatás

Az Onyx történetének folytatása szimbolikus. Tavaly márciusban hetek, hónapok leforgása alatt kérdőjeleződött meg az emelkedett gasztronómia létjogosultsága. Fine dining szentélyek sora tart zárva immár egy éve világszerte, és számos hely újranyitását övezik kérdőjelek. Az eseményekhez igazodva a gourmet éttermek jelentős része tért át egyszerűbb és közérthetőbb stílusra, de vannak helyek, akik nem tudnak vagy nem akarnak adaptálódni a jelen helyzethez. Ahol az étkezés társas élmény, egy kis luxus és kényeztetés.

Az Onyx sikeréhez kétségtelenül szükséges volt Pintér Katalin, Niszkács Anna tulajdonosok, valamint Szulló Szabina, Széll Tamás és Hamvas Zoltán missziója és látásmódja. Hozzáadott a Gerbeaud Ház történelme és megjelenése, és az étterem a klasszikus francia iskolát megtestesítő ünnepélyessége, ahogyan Széll Tamás nemzetközi Bocuse-sikerei is, melynek biztos hátteret biztosított az Onyx támogatása.

Boldog (újjá)születénapot!

Az Onyx elmúlt 14 esztendeje képekben

2007. március 8. A budapesti Vörösmarty téri étterem megnyitásának napja. Így nézett ki az Onyx ekkor, ne felejtsük el, hogy ez tizennégy évvel ezelőtti kép.

2008. Ekkoriban véreshurkát és somlóit tenni az étlapra több volt, mint bátor egy fine dining étteremben. XXI. század-köszöntés Onyx módra.

2009. Mély színek és plazmatévé.

Onyx team, 2010.

A 2010-es Dining Guide díjátadó gálán Pintér Katalin.

Onyx Salon, 2010.

2011. Libamájtorta furmintzselével, vajasbrióssal.

Marinált vadvízi pisztráng bébisalátával, tormás tejföllel

Megérkezett a Michelin-csillag. Szulló Szabina séf és Széll Tamás sous-chef.

2012. Onyx vendégtér.

2013: Széll Tamás hústálja a Bocuse d'Or-on.

Lyon, 2013.

2014. Onyx. Előétel.

Az ország egyik legelegánsabb étterme. 2015.

2016. Az étterem új séfje, Mészáros Ádám, miközben Széll Tamás a Bocuse d'Or európai fordulóján áll helyt.

Niszkács Anna, Onyx, 2016.

Az új séf, 2017.

A Dining Guide Gála színpadán. Az országos 3. helyezett az Onyx.

Fekete Marcell F&B igazgató, 2017.

2018. A második Michelin-csillag megérkezik.

Made in Hungary. Kacsamáj és Sauska tokaji aszú esszencia a Herendi Porcelán és az Onyx együttműködésében. 2019.

A dekonstrukció sokkoló képei. Az Utolsó vacsorán feltálalt utolsó fogás. 2020.

Niszkács Anna tulajdonos-ügyvezető igazgató és Pintér Katalin tulajdonos

Jelenleg így fest jelenleg az étterem portája.

A tavalyi Utolsó vacsora eseményről készített beszámolónk:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram