Hirdetés
Hirdetés

Önök így képzeltek egy sütödét Vietnamban?

2018. január 7.
Már önmagában az is különös, hogy önálló "cheese tarte bakery"-t találunk a dél-vietnami városban. Az egyetlen termékre specializálódott sütöde azonban mintha a jövőből érkezett volna.
Hirdetés

Thành Phố Hồ Chí Minh városában járunk. Angol átírással Ho Chi Minh, magyarul pedig Ho Shi Minh-nek írjuk. A félreértések kerülése végett érdemes mindig hozzátenni a "város" szót, Ho Shi Minh ugyanis a Vietnami Demokratikus Köztársaság első elnöke volt, a XX. századi Vietnam legendás politikusa.
A demokratikus köztársaságot persze értsük jól, hiszen mind a mai napig egypártrendszer működik a Magyarországnál körülbelül három és félszer nagyobb országban. Vietnam déli részén, a Saigon folyó partján fekszik a város, amelyet közel 8 és fél millióan laknak – és ilyen csudák épülnek benne, mint az alábbi "cukrászda" is.

Ho Shi Minh városa


A BAKE egy japán cheese tarte, vagyis sajttarte üzletlánc. A vietnami városban egy felújításra szoruló helyiséget néztek ki maguknak, hogy megnyissák első sütödéjüket az országban. A munkálatok a régióra jellemző tempóban zajlottak: két hónapot szántak a tervekre és előkészületekre, és mindössze 10 hetet az átalakítási munkálatokra.
A nyers beton jól láthatóan továbbra sem az építkezések beburkolásra szánt alapanyaga, ennek az üzlethelyiségnek is a meghatározó külső- és belsőépítészeti megoldása.

A belső kialakítás egyszerűen zseniális. A szűkös alapterület trükkök egész sorával tűnik tágasnak, sőt szinte lebegőnek. A lépcsőzetesség nem csupán a valódi lépcsőkben jelenik meg, hanem többek között az üvegfalra oldalról rögzített tálcáknak köszönhetően is. Ezek olyan benyomást keltenek, mintha lebegnének a térben.
Az üzlethelyiség látványának teljes teatralitásához hozzátartozik a sejtelmes belső megvilágítás, az óriási üvegfelületek, valamint a szintén méretes mennyezeti tükörfelületek.

Kintről, az utcáról szinte kirakatszerűen látszik a belső tér a benne dolgozókkal. A benti üveg pedig nem csak megduplázza a teret, de egyszerre teszi futurisztikussá és egy csöppet talán elvarázsolt kastély hangulatúvá is.
A nyers beton szürkéjének bevett színpárja az élénk sárga. Így a szürkén kívül gyakorlatilag csak ez a napsárga és a sajttortácskák sárgás színe jelenik meg a beltérben.

A vásárlók afféle "sétálóutca a boltban" módra sétálhatnak el az üvegfal mellett, ahol készülés közben láthatják az édességeket.Talán sokakban jelenik meg a futurisztikus hatás mellett egy kicsit elidegenítő érzés is a sütödét látva. Az arcmaszkban, gumikesztyűben dolgozók egy egybefüggő üvegfallal vannak elválasztva a vendégektől. Erre a benyomásra játszik rá a falba épített csomagrendszer is: az elkészült sajttarte-okat sárga dobozokban illesztik a betonfalba, szinte kaptárszerűen.

A BAKE nem éppen a barátságos "sütöttem neked valami finomat" hangulatát hozza, de szuperlátványos, és helyben, frissen készülnek a desszertek, az egyszer biztos.
Képek forrása.
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram