Hirdetés
Hirdetés

Ön mennyi tökfélét ismer és főz? A sütőtökreneszánsznak hálás lehet minden kreatív séf

SZERZŐ: DiningGuide
2021. november 4.
A lágy és puha magos nyári tökök után máris itt van a téli szekció. Ugye nem ragaszkodunk egyetlen kedvelt fajtához és recepthez, és bátran kísérletezünk velük a konyhában? Megannyi tökféle süthető és főzhető, ismerkedjünk velük!
Hirdetés

A legtöbb tökfajta (a lopótök kivételével) valójában Amerikából származik. Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, és a portugálok exportálták a 16. században. A tök megítélése hazánkban a gazdasági helyzet függvényében változott. Egyszer csemegének, másszor sertéstakarmánynak, sokáig pedig a szegények ételének tartották.

Míg 1920-1940 között évente 40-80 vagon nagydobosi sütőtök került a pesti Haller piacra, a 20. század végére szinte teljesen feledésbe merült. Később bébiétel és ivólé formájában jelent meg, hogy napjainkra feltámadjon, és bemasírozzon a reformkonyhába és a csúcsgasztronómia világába egyaránt. A több mint 150-féle tökfajta között pedig nem is olyan egyszerű eligazodni. Most abban nyújtunk egy kis segítséget, hogy a téli tökök közül milyen sütnivaló tökökkel érdemes a konyhában dolgoznunk.

Nyári vagy téli

A tököket érésük idejének alapján oszthatjuk két csoportba. A nyári tököket akkor főzik, amikor betakarítják őket. Ezeket akkor is leszedik, ha még nincsenek teljesen megérve. A nyári tököknek lágy borítású héjuk és magvaik vannak. Ennek köszönhetően az egész tök elfogyasztható, a szár kivételével. A leszedésük után rögtön el kell fogyasztani őket, és kevés főzést igényelnek. Ide tartozik a hosszú nyakú tök, a csavart nyakú tök és a cukkini.

Ezzel szemben a téli tökfajták hosszabb ideig teremnek, a héjuk pedig nagyon kemény. Csak akkor szedik le őket, ha már teljesen megértek. Hűvös helyen sokáig tárolhatók, azonban a nyári tökkel ellentétben hosszabb ideig kell őket főzni. A téli tökök közé tartozik a boglárka tök, a makk alakú tök és a banán formájú tök.

Tökmező Németországban

Mire akarjuk használni?

A megfelelő tök kiválasztásánál az elsődleges szempont, hogy tudjuk, milyen céljaink vannak vele. Mivel a tököt süthetjük, főzhetjük, tálalhatjuk főételként, köretként, salátaként, édességként, főzhetünk belőle lekvárt, csatnit, adhatjuk takarmányként, faraghatjuk, vagy kiakaszthatjuk a madarak téli eleségnek, ezért ésszerű, hogy mindig olyan tökhöz nyúljunk, ami a legalkalmasabb arra, amire éppen használni akarjuk.

Sütőtökök

A sütőtöknek számos fajtája létezik, és mindegyiket más célra érdemes használni. Abban azonban megegyeznek, hogy mindegyik gazdag ásványi anyagokban, és olyan vitaminokban, mint a kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav. Így a hűvösebb évszak beköszöntével igazi vitaminbombaként is szolgálhat a számunkra, amellett, hogy színeinek köszönhetően igazán mutatós jelenség is a tányérunkon.

Nagydobosi sütőtök

Magyarországon a nagydobosi sütőtök számít a hagyományos sütőtöknek. Ennek a héja szürke színű, bordázott. Termése lapított gömb alakú általában 5-10 kg-os. Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkor a keményítőtartalma nagyrészt már elcukrosodott. A húsa vastag, kemény és narancssárga. Az íze édes, telt, sütésre kifejezetten alkalmas, de pálinkát és lekvárt is szoktak belőle készíteni.

Nagydobosi sütőtök a Filep családtól / Forrás: www.sutotok.com

Hasonló tulajdonságai vannak az ízgazdag magyar fajtának, az óvári hengeresnek. A magyar tök termése hosszúkás, és ahogy a neve is sejteti, henger alakú. Vastag, narancsszínű hússal, 5-6 kg-jával igazi sütnivaló fajta.

Kanadai sütőtök vagy sonkatök

A kanadai sütőtöknek jellegzetes hosszúkás, körte alakja van. Többek között azért is egyre népszerűbb, mert kisebb a mérete, átlagosan 2-4 kg egy. Külső héja világos barnásszürke, de előfordulnak barnáspiros termések is. Az orange fajtát a Szarvasi Öntözési Kutató Intézet fejlesztette ki. A húsa élénk narancssárga, könnyű feldolgozni, mert vékony a héja, és vastag húsa krémes állagú, ezért jól lehet felhasználni levesek, ivólevek, főzelékek, piték készítéséhez, olyan receptekhez, ahol a sütőtököt pürésíteni kell.

Kanadai sütőtök

A bébitök a sonkatökhöz hasonló, korai érésű, narancssárga. Jellemzően édes, néha egészen mogyoróízű, könnyen tárolható. Mérete 30-50 cm, tömege 1-2 kg.

Hokkaido tök

A Hokkaido tök egy Magyarországon kevésbé ismert sütőtök fajta. Eredetileg Amerikából került Japánba, az ottani Hokkaido szigetéről kapta a nevét. Kisebb méretű 3-5 kg-os, élénk narancssárga a színű. Az íze kifejezetten édes, remekül használható levesekhez, szószokhoz, pitékhez, rizottóhoz, köretnek, lekvárnak, de tölteni is lehet. Talán meglepő, de a héja is ehető.

Hokkaido tök

Banántök

Hosszúkás, világos sárgás színű, 60-90 cm hosszúságú, 5-6 kg-os tökfajta, csúcsszezonja a kora ősz. Édes ízű, sülés közben pedig illata a banánra emlékeztet. Hasonló hozzá a rózsatök, amely viszont nagyobbra nő, héja rózsaszín, íze pedig markánsan édes.

A banántök közeli rózsaszín rokona, rózsatök

Édes gombóc

Az újvonalas tökfajták egyik tagja a sweet dumpling (édes gombóc), amely egy zöldségkülönlegességekkel kísérletező kertész ajánlásával érkezett hazánkba. Ez a növény könnyen nevelhető akár magról is, emellett pedig látványos színeivel igazi dísze lehet a konyhakertnek. A vékonyhéjú növény húsa enyhén narancsosízű, kemencés ételekhez, édességként és fagylalt készítésére is alkalmas.

Sweet dumpling sütőtök

Boglárka tök

Ez az apró tök, leginkább egy kisebb medicin labdára hasonlít. Zöld héja szürkén csíkozott, nehezen vágható. Narancssárga húsa cukros, leginkább az édesburgonyára emlékeztet. Nyár végétől késő őszig terem, süthető-főzhető tökkülönlegesség.

Boglárka tök

Makk alakú tök

Makk formájú, sötétzöld héjú, dekoratív sütőtökfajta, de ritkán találhatunk fehér- vagy aranysárga példányokat is. Kiválóan alkalmas sütni, és remekül tárolható is. Bokrokban terem, így nem foglal sok helyet a kertben, növényei azonban bőtermők.

Kerektök

A tökből készített savanyúság kevésbé ismert, pedig ebből a fajtából kifejezetten azt érdemes készíteni. Ha a termése eléri a 4-6 cm-es átmérőt, szedhető. Ha lekéstünk a pici kerektökökről, a nagyobbakról is készülhet pikáns savanyúság, ám felszeletelve kevésbé hat mutatósnak.

Halloween tök

Ezt a fajtát szokták legtöbbször használni Halloweenkor töklámpás faragására. Amerikában, a farmerek nemesítették ezt a tökfajtákat, azzal a céllal, hogy olyan zöldséget hozzanak létre, ami minél alkalmasabb a faragáshoz. Így az eladott tökök 99 %-át töklámpás készítésére használják fel, nem főzésre. Bár ez a tökfajta is ehető, az íze elég semleges, persze megfelelő fűszerezéssel főzésre, sütésre is lehet használni, de ha finom sütőtökös ételeket szeretnénk készíteni, ne ezt a fajtát válasszuk.

Ijesztőre véve

Források: 1, 2, 3

Tovább olvasok:

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram