Mit igen és mit nem?
Fej-tor-potroh. Soha nem fogjuk elfelejteni az ízeltlábúak részeit az általános iskolából.
Kehely, szár és talp – ezek pedig a borospoharak kötelező elemei.
A kelyhet és a talpat nem véletlenül köti össze a pohár szára. Nem csak esztétikai szerepe van, számos észszerű ok is mellette szól. Ezek közül a legfontosabb, hogy a megfelelő hőmérsékletűre hűtött borunk ne vegye át kezünk melegét, és minél hosszabban őrizze legélvezhetőbb formáját.
Mit számít egy-két fok? Nagyon is sokat. Ha a bor felmelegszik, gyorsabban párolog belőle az alkohol, ráadásul a legösszetettebb ízek összetörhetnek, és nem tudják magukat teljesen megmutatni.
Az sem elhanyagolandó körülmény, hogy az összefogdosott, ujjlenyomatos boroskehely sokkal kevésbé kellemes látvány, mint a szépen csillogó. Ha három ujjal fogjuk a poharat a szár és a talp találkozási pontjánál, könnyebben tudjuk mozgatni is a bort.
Nem a bizonytalanok mozdulatával, két kézben melengetve tehát a kelyhet, és nem is plebejus módon marokra fogva a szárat, hanem könnyed eleganciával.
Jelent ez valamit?
Valamit igen, de az igazság az, hogy mindenki úgy tartja a kezében a borospoharát, ahogyan neki jólesik. Nem rakétatudomány, és számos eszköz segíti, hogy a legváratlanabb helyzetekben is hozzájuthassunk kedvenc borainkhoz. Akár hajmosás közben is. Az Urban Outfitters dizájnterméke a fürdőszobai falicsempére rögzíthető borospohár-tartó. Sörös kivitelben is létezik, 18 dollárért (5100 Ft) lehet a miénk.
Hiánypótló tárgy...
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.