Hozzávalók
Marhapofa vadas
- 800g marhapofa
- 300g répa
- 140g fehérrépa
- 100g zeller
- 100g vöröshagyma
- 400ml fehérbor
- 1cs. bouquet-garni
- 40g só
- 3g bors
- 100g tejföl
- 20g Dijoni magos mustár
- 20ml citromlé
- 3 gerezd fokhagyma
Gőzgombóc
- 100g rétesliszt
- 700ml tej
- 20g élesztő
- 8g só
Feketegyökér
- 300g feketegyökér
- 3g só
- 40ml olívaolaj
- 3 szál kakukkfű
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés
A marhapofáról eltávolítjuk a hártyákat, majd 4%-os sóoldatba helyezzük 10 órára. Ezt követően a zöldséget nagyobb darabokra aprítjuk, a hagymát pedig félfőre.
Egy lábasban zsírt hevítünk majd körbe pirítjuk benne a pofahúsokat. Ha jól megpirultak, kiszedjük a lábasból és félretesszük. Ugyanebben a lábasban pirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Felöntjük fehérborral, majd belehelyezzük a pofákat és a fűszereket. Ezt követően alacsony lángon főzzük 5 órán át.
Ha megpuhultak a marhapofák, akkor kiemeljük őket a mártás alapból, az alapot pedig turmixoljuk, tejföllel dúsítjuk, majd az ízesítéshez a mustárt és a citrom levét használjuk.
A tésztát begyúrjuk, kelesztjük, áthajtogatjuk, pihentetjük, formázzuk, majd vízgőz felett gőzölőben vagy sütőben kigőzöljük.
A feketegyökeret megpucoljuk, majd a sütőben az olívaolajjal és a fűszerekkel készre sütjük 170 fokon 15 perc alatt.
A vadas mártást a tányér aljára kenjük, majd ráhelyezzük a pofahúst, köré pedig a gőzgombócot és a sült gyökeret tálaljuk.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.