Hirdetés
Hirdetés

Omlós marhapofa vadas, sült feketegyökér, gőzgombóc | Darab Ádám receptje a Végállomás Bistro & Wine konyhájáról 

2025. február 8.
Darab Ádám szívesen kísérletezik a miskolci Végállomás Bistro & Wine konyháján változatos alapanyagokkal, az utóbbi időben a repertoárba bekerült a feketegyökér is. Most egy olyan receptet osztott meg velünk, amelyben ez az összetevő is fontos szerepet kap, ráadásul gőzgombóc társaságában, ami a téli szezon egyik nagy kedvence.
Hirdetés

Hozzávalók

Marhapofa vadas

  • 800g marhapofa 
  • 300g répa 
  • 140g fehérrépa 
  • 100g zeller 
  • 100g vöröshagyma 
  • 400ml fehérbor
  • 1cs. bouquet-garni 
  • 40g só 
  • 3g bors 
  • 100g tejföl 
  • 20g Dijoni magos mustár 
  • 20ml citromlé
  • 3 gerezd fokhagyma 

Gőzgombóc

  • 100g rétesliszt 
  • 700ml tej 
  • 20g élesztő 
  • 8g só 

Feketegyökér

  • 300g feketegyökér 
  • 3g só 
  • 40ml olívaolaj
  • 3 szál kakukkfű 
  • 1 gerezd fokhagyma 

Elkészítés

A marhapofáról eltávolítjuk a hártyákat, majd 4%-os sóoldatba helyezzük 10 órára. Ezt követően a zöldséget nagyobb  darabokra aprítjuk, a hagymát pedig félfőre.  

Egy lábasban zsírt hevítünk majd körbe pirítjuk benne a pofahúsokat. Ha jól megpirultak, kiszedjük a lábasból és félretesszük.  Ugyanebben a lábasban pirítjuk a hagymát, a fokhagymát és a zöldségeket. Felöntjük fehérborral, majd belehelyezzük a pofákat és a fűszereket. Ezt követően alacsony lángon főzzük 5 órán át. 

Ha megpuhultak a marhapofák, akkor kiemeljük őket a mártás alapból, az alapot pedig turmixoljuk, tejföllel dúsítjuk, majd az ízesítéshez a mustárt és a citrom levét használjuk.  

A tésztát begyúrjuk, kelesztjük, áthajtogatjuk, pihentetjük, formázzuk, majd vízgőz felett gőzölőben vagy sütőben kigőzöljük. 

A feketegyökeret megpucoljuk, majd a sütőben az olívaolajjal és a fűszerekkel készre sütjük 170 fokon 15 perc alatt.

A vadas mártást a tányér aljára kenjük, majd ráhelyezzük a pofahúst, köré pedig a gőzgombócot és a sült gyökeret tálaljuk.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram