Van az úgy, hogy olthatatlan vágyat érzünk, hogy egy kedvenc ételünket elkészítsük, és a raclette-imádók jól tudják, hogy az olvasztott sajt iránti szenvedély éppen ilyen. Egy raclette grillező jó, ha van, de nem feltétlenül szükséges erre a célra.
De mi is az a raclette?
"Valószínűleg mindenki tudja, mi az a fondü. Svájcból származik, és a tapasztalatok szerint minden összejövetelt képest feldobni. A Raclette vacsoraparti szintén egy svájci stílusú étkezés, de SOKKAL több lehetőséget tartogat. A Raclette grill használatával nem csak csokoládét és sajtot tudsz készíteni. A hagyományos menü a sajt és a krumpli, de ennél tovább menve elkészíthetsz rajta gyakorlatilag bármit, amit megkívánsz.
Egy ilyen grillsütő kényelmesen és biztonságosan elfér az ebédlőasztalon, és rendszerint két részből áll. A felső szinten süthetsz kenyeret, zöldségeket, húst vagy tengeri herkentyűket. Az alsó szinten minden résztvevő egy kis sütőlapáton magának sütögetheti az ízlése szerint összeállított ételét. Általában 2-8 ilyen serpenyő jár egy grillsütőhöz. Lehet bennük például apróra vágott zöldségeket és sonkát sütni, a tetején lágyan ráolvadó sajttal" – olvashatjuk a grillezz.hu-n.
A sajtokról
- Legyen legalább 30% a zsírtartalma!
- Sajtszelet grillezésekor legyen minimum 1,5 centiméter vastag a szelet, és minál lágyabb a sajt, annál vastagabbra szeljük!
- Létezik Raclette sajt is, de sajtok egész sora ideális raclette-ezéshez: feta, gouda, mozzarella, cheddar, gruyère, camembert, sőt próbálkozhatunk parmezánnal és gorgonzolával is. Nem egy szigorú szabályok közé szorított műfaj ez!
Segít a mikrohullám
A főtt burgonyából, felvágottakból és raclette sajtból álló fogást hagyományosan apró serpenyőkben sütik egy erre a célra készült speciális konyhai grillen. Ha ilyen nincs kéznél, mese nincs, kicsit csalni kell.
Az összetevőket ebben az esetben nem külön fogjuk szervírozni. Először is hámozzuk meg és szeleteljük fel a krumplit, mintha burgonya gratint készítenénk. A szeleteket tálba téve, mikrohullámú sütőben 10 percig forgatjuk. Ízesítsük, majd a tetejére adagoljuk a raclettét. Mikor a sajt ráolvadt, a felvágottakkal együtt tálaljuk.
Egy másik módszer, hogy a burgonyát vízben megfőzzük, felszeleteljük, hozzáadjuk a felvágottakat és a sajtot, majd fél percre betesszük a mikróba. Ennyi elég, különben a sajt túlsül és kiszárad.
Hagyományos eszközökkel
Nincs kéznél raclette grill, de még egy mikró sincs a közelben? Jöhet a sütő. Ebben az esetben készítsünk egy raclettés tartiflettét! Ehhez az előfőzött burgonyát szeleteljük fel, és fektessük egy tepsibe, adjunk hozzá bacont, takarjuk be raclette sajttal, és sütőben addig süssük, míg a sajt rá nem olvad az ételre.
Ha se grill, se mikró, de még egy sütő sincs kéznél, elő a serpenyővel! Ha ezt a módszert választjuk, először készítsünk egy igazi serpenyős burgonyát, majd a sütés vége felé terítsük be sajttal, miközben a hőt lejjebb vesszük. Takarjuk le alufóliával, és hagyjuk, hogy ráolvadjon a sajt. A számunkra kellemes hideg húsfélével tálaljuk, és voilà!
Végső esetben – ez különösen kapóra jöhet nagyobb társaság esetén – marad a szabad tűzön való raclettekészítés. Ez egy nyári mutatvány: a sajt úgy fog elolvadni, mintha parancsra tenné, a társaságnak pedig csak annyi dolga lesz, hogy egy tányérra lapátolja, amin már ott vár a krumpli és a hús.
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.