Hirdetés
Hirdetés

Olasz paradicsom - Első benyomás: Olivola

SZERZŐ: Diagoro
2014. augusztus 25.
Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. Lieto giorno, pensiero, squisito, tutti i santi giorni!
Hirdetés

Kis mediterrán sziget Kecskemét belvárosában, a gyönyörűen felújított Rákóczi úton. Igazi olasz paradicsom ez, kiváló, érett és zamatos, melyet meglágyít egy csepp olívaolaj, és megbolondít a bazsalikom illata. Lieto giorno, pensiero, squisito, tutti i santi giorni!Újra fénykorát éli az olasz konyha szerte a világban. Ki jól gondolja, ki kevésbé, de mégis legtöbben vallják, nekik ez megy, mert könnyű. Egy kis tészta, kevés fűszer, majd egy kis fűszernövény, s már kész is az isteni lakoma. Az elmúlt években több próbálkozás született erre Kecskeméten is. Inkább kevesebb, mint több sikerrel. Egészen az elmúlt időszakig, amíg meg nem nyitott az Olivola – Locale Italiano Kecskemét szívében. De, hogy kerül ismét a csizma az asztalra? Hugo, az olasz tulajdonos tudja, honnan fúj a Sirocco, mert bár 12 éve él Magyarországon, soha nem azon gondolkodott, hogy lehetne a két konyhát ötvözni. Nem a zászlót fordította meg a rúdon, hanem felhúzta egyiket a másik mellé. Az eredeti, kizárólag Olaszországból érkező alapanyagokra helyezve a hangsúlyt, kompromisszumok nélkül tárja a vendég elég azt a világot, amitől percek alatt az olasz riviérán érezheti magát bárki. Azért van ebben ennél több titok is. A negyven főre kalibrált étterem fehér abroszaival és szalvétáival, a hatalmas cserepekbe elhelyezett színes virágaival és citromfáival, vonzza a látogatókat. Azonnal otthonosan érzi magát az is, aki csak egy kávéra tér be.
Többre vagyok hivatottak ezen az esten, mint egy kávé. A 8 előétel, 4 leves, 6 tészta, 3 halas tészta, 4 risotto, 4 saláta, 8 húsos főétel, 5 halas főétel, 8 köret, 5 desszert és 23 pizza kavalkádjában tobzódva próbálom kiválasztani, mire is éhezek. Nehéz a döntés, ezért segítségül hívok egy pohár hűs, eredetvédett proseccot. Gyönyörű nyáreste van, a levegőben virágillat mellett lágy olasz zene terjeng, az étterem belseje felől pedig kellemes pizzaillat csábítja a Rákóczi úton sétálókat.
Húszas évei elején is alig járó, mosolygós pincérfiú lép az asztalhoz. Kedvességén kívül már csak az a tudás és előzékenység lep meg jobban, amivel hosszú ideje nem találkoztam. Falatnyi bruschettát helyez elém, ezzel is segítve vizuális kirándulásomat az étlapon. Az eredmény nem marad el, pillanatok alatt megszületik a döntés. Olasz tartományok felvágottainak tárházával, kísérőként pedig aszalt paradicsom és magozatlan olívabogyó csoportjával kezdem, ami mellé pizzakenyeret szolgálnak fel. Bár némivel több aszalt paradicsomot és olívabogyót is el tudnék képzelni, a tál bőséges, a felvágottak frissek és remek minőségűek. Nem igazán lehet okom panaszra, inkább csak hiányérzetre, hogy valóban lehetne egy kicsivel több kísérő a tányéron. Ellenben a pizzakenyér vékony és ropogós, akár egy hamisítatlan nápolyi bárban, utóízében hordozva a fatüzelésű kemence kellemes aromáját.
Míg narancsos üdítőmet iszogatom, megérkezik a tésztám. Házi tagliolini gombás kacsaraguval, rozmaringgal fűszerezve. Tökéletesen eltalált mennyiség, ízlésesen, de nem túl elegánsan tálalva, épp ahogy azt az olaszoktól megszoktuk. A tészta szép sárga, valóban házilag készített, s nem is az előre hűtött verzió. Meglepő ilyet kóstolni, igazi örömmel tölt el. Az al dente állagon meg sem lepődöm, nem illik ezen csodálkozni egy hamisítatlan olasz étteremben. A kacsa kellően szaftos, a rozmaring hibátlan intenzitással, a megfelelő pillanatban érkezik, utat engedve maga előtt a tészta zamatának és a kacsa kellemesen fűszerezésének. Raffaele, az olasz séf, valóban érti a dolgát. Ezt már az első fogásnál megállapítom, így izgatottan várom a folytatást.
Kisvártatva két kemencében sült ördöghal farok olívabogyóval, burgonyával és paradicsommal váltja a tésztafogást, tetején vékony szeletekre vágott citromkarikákkal. A mennyiség kevésnek korántsem mondható. Az állag tökéletes, a testes halhús omlós, megőrizve eredeti tömörségét, ízében pedig nyoma sincs semmilyen hűtési eljárásnak. Majdnem, szinte majdnem olyan, mintha a hajnali órákban az öreg halászt hozta volna kis csónakja hátsó részében, csak és kizárólag a kedvelt séfnek, hogy ma ezzel lepje meg a hozzá betérőket. Egyedül a burgonyával van némi kifogásom, aminek bár az íze és elkészítése kiváló, mégsem illik igazán ehhez a fogáshoz. Egy könnyed, zöld saláta sokkal „mediterránabbá” tette volna az egészet, s bőven laktató lett volna úgy is, akár önálló adagként is. S ha a négy citromkarikából legalább kettő grillezve lett volna, az már maga lett volna a földi mennyország.


Így sincs okom panaszra, de a befogadóképességem a végét járja, ezért már csak egy tiramisu-ra marad erőm. Látványra az eddigi legszebb, amit valaha elém tettek. Fehér kerámiatálban fehéren tündököl a habosra kevert krém, melynek tetején izgalmas kalandra invitál egy kellemes kupac csokoládé forgács. S az íze sem okoz csalódást. Kellően édes, sejtelmesen kesernyés, tombol a mascarpone-s krémességben az egész, s mindennek a tetején lévő csokiforgács halom valóban izgalmasra bolondítja az egészet. Méltó lezárása a vacsorának, melyre már csak egy minőségi grappa tudja feltenni a koronát.
Kikérem a számlát, ami diszkréten, borítékban érkezik. Ha mindent összevetek, s leginkább azt veszem számításba, hogy vidéken vagyok, kiváló estet tudhatok magam mögött. Nem tudom az étterem számlájára írni, hogy vidéken még mindig tombol a bőséges adagok igénye, hiszen ez az étterem mindezt nagyon elegánsan oldotta meg. Csodálatos környezetben, otthonos étteremben, nyugalmasan fogyasztottam el egy jó vacsorát, ami itt valóban arról szólt, amiről egy olasz vacsorának kell, a minőségről és az élvezetek halmozásáról. Megérkezett Olaszország Kecskemétre, Benvenuti, és szép jövőt neked, Olivola!
Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram