Hirdetés
Hirdetés

"Olaszul enni" nem csak jó, hanem egészséges is! – Gianni mesél

SZERZŐ: DiningGuide
2018. szeptember 10.
Sokan és sokszor kérdezik, miként lehetséges, hogy az olaszt a világ egészséges konyhái között tartjuk számon, jóllehet az "olaszok pastán és pizzán élnek"? Beszéljünk erről a nagyon is fontos témáról!
Hirdetés

Bár azt egy percre sem akarjuk tagadni, hogy imádjuk a pizzát, a tésztát és az édességeket, az étkezési kultúránkkal és az életformánkkal azt is bizonyítjuk, hogy ezekkel a kényeztető falatokkal együtt is lehetséges egészségesen étkezni, és elkerülni a túlysúlyosságot. Lássuk, melyek azok az olasz étkezési szokások, amelyeket bárki kedvére elsajátíthat, ezzel az akár csak egy-két változtatással is egészségesebbé téve a táplálkozását és a teljes életmódját.

Adjunk időt magunkak... és a kávénak!

Most, hogy már mindenhol a világon hemzsegnek a gyorskávézók, mi még mindig egészen más kávézási kultúrát közvetítünk. Mi nem azért veszünk kávét, hogy aztán papírpohárral a kezünkben rohanjunk tovább, hanem szeretünk leülni, csészéből inni, szép lassan, és hacsak tehetjük, közben beszélgetni a többiekkel.

Az igazi  kávészünet beiktatása csökkenti a stresszt, ellazít, javít a hangulatunkon, és utána a munka jobban is megy.

Foto: Unsplash

A tészta nem ellenség

De mindjárt az elején leszögezem: ha hetente csak egyszer eszünk, akkor nem feltétlenül jól csináljuk. Mi, olaszok hetente többször is fogyasztunk tésztát, sőt, felmérések szerint minden negyedik olasz minden egyes nap eszik pastát. És mégis, a túlsúlyos nemzetek listáján szerencsére egyáltalán nem szerepelünk előkelő helyen... ami azt illeti, ebben hátul kullogunk. A kulcs a mennyiség! Mi, olaszok,

sosem megyünk fejenként tíz deka fölé,

és tésztát sokszor csak előételként fogyasztunk, hús nélkül, hogy felkészítsük a gyomrunkat az utána következő fehérjére.

Gazdag ebéd – vacsorára pedig falatozgatás

Igen, tudom, ezt nehéz betartani, talán a legnehezebb! De visszafogottan is lehet lakomázni az esti órákban. De térjünk vissza az ebédhez. Nálunk Olaszországban mindenki komolyan veszi az ebédszünetet. Ezeknek a szüneteknek szerepük van: a helyzet hasonló, mint a kávéval. Egy ebédszünet nemcsak az ebédről szól. Sokkal inkább a szünetről, amikor kikapcsolunk, élvezzük, és nem a problémákkal foglalkozunk. Nálunk mindig kiadós az ebéd, hiszen arra kell az energia, hogy mozgásban legyünk, nem pedig este, az alváshoz. És ez nem azt jelenti, hogy este nem lehet finom falatokat enni, ilyenkor azonban már nem a nehezebb ételek dominálnak az olasz asztalokon.

A vacsora olasz módra ennél sokkal árnyaltabb téma! Olvassa el korábbi cikkünket a témában: Egy kis vacsora a nagy vacsora előtt – Gianni az aperitivo kultúráról mesél

Foto: Unsplash/Vitchakorn Koonyosying

Megosztani öröm!

Vannak, akik utálják, ha belenyúlnak a tányérjukba, ők ezt a pontot ne is olvassák tovább! Vagy mégis, hátha kedvet kapnak, hogy változtassanak ezen a szokásukon. Mi, olaszok, akár csak a közel-keleti kultúrákban szeretünk mindent megkóstolni, és egy étkezés alkalmával többféle fogást enni. Étteremben is úgy rendelünk, hogy lehetőleg mindenki mást kérjen ki, hogy többfélét is kóstolhassunk. Olaszországban egy családi étkezés pedig végképp ilyen. Mindenki falatozgat mindenkiéből! Külön jó hír, hogy ennek jótékony hatásai vannak a mentális állapotunkra is. Úgy hírlik, hogy ha megosztjuk egymással az ételünket, azzal fejlesztjük szociális érzékenységünket, és ez jótékony hatással van a lelkiállapotunkra is. Ezt bárki megtapasztalhatja egy barátságos közös falatozgatás alkalmával.

Élvezd az ízeket!

Az olaszok hisznek abban, hogy az étel élvezet! Ez talán teljesen egyértelműnek hangzik, de

vajon hányszor éreztünk már lelkifurdalást, mert ettünk valamit? Mi nem szoktunk! Az evés nem bűn. Épp ezért lassan és élvezettel eszünk, ami sokkal egészségesebb, mint ezzel is rohanni.

Hiába a hosszas falatozgatás, a végére meglepő módon éppen hogy kevesebb lesz az elfogyasztott mennyiség, de több a kellemesen eltöltött idő. Ezért is szeretünk annyira társaságban enni. Ezek az összejövetelek nem (csak) az ételről szólnak, hanem az együtt töltött időről is.

Foto: Unsplash

A mediterrán diéta működik!

Nem kell megijedni, nem fogyókúráról van szó. Azzal biztosan nem mondok újat, hogy a mediterrán "diéta" (valójában étrend) a világ egyik legegészségesebbje. Tele az étrendünk teljes kiőrlésű gabonával, gyümölcsökkel, zöldséggel, hüvelyesekkel és olívával, de vannak kiváló tejtermékeink, húsaink, halunk és csodálatos boraink is. És ha már szóba került, szóljunk néhány szót az olíváról. Az olívaolaj nagyon gazdag Omega-3 zsírsavakban, ami nemcsak a koleszterinszintnek tesz jót, de csökkenti a depressziót és az Alzheimer-kórra való veszélyt is.

Fő a természet!

Persze a modern világ "romlottsága" hozzánk is beköszöntött, de az olasz otthonokban hagyományosan nem találsz műételeket, porokat, kockákat... Mi szeretünk természetesen enni, és kerüljük a feldolgozott élelmiszereket. Szeretjük azt, ami helyi és ami szezonális, de ezt nyilván nem kell túlragoznom, hiszen a világ gasztronómiája is ezt tartja bennünk a legnagyobbra!

Köszönöm, hogy elolvastátok, és ne feledjétek:
olaszul l’enni jó!

Legyetek jók!
Gianni

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram