Hirdetés
Hirdetés

Olaszos szendvics, magyaros étvágyra: Scusi Focacceria

SZERZŐ: diningguide
2021. május 4.
2020-ban, a járvány kellős közepén nyitott meg a Bródy Sándor utcában a Scusi Focacceria. Velence, Firenze, Padova, Palermo vagy bármelyik olasz nagyváros papírba csomagolt szendvicsei sokszor készülnek focacciával, régiónként persze eltérő változatokkal, de önmagában fogyasztva, olívaolajjal, sóval és rozmaringgal is népszerűek. A budapesti szendvicsező a mindenáron olasz alapanyag-érzés-receptúra helyett inkább arra figyel, hogy friss, laktató és megbízható legyen.
Hirdetés

Budapest közel sem egy focaccia-nagyhatalom. Az olasz konyha rajongói is inkább a pizza felé tendálnak, leginkább azért, mert azt ismerik, az a biztonságos. Pedig ha előkerül egy étteremben, netán szeletbárban a focaccia valamelyik kedvelt verziója, akkor biztos a siker. Gianni két éve egész kis enciklopédiát írt nekünk a közkedvelt lepénykenyérről, amiben részletesen ír 17 változatáról. Titka egyszerűségében és variálhatóságában rejlik, ám ugyanaz vonatkozik rá, mint a pizzákra: hiába a csekély összetevő, sok a hibalehetőség. 

Vendéglátásban otthonosan mozgó, a street food tematikára bátran reagáló fiatalok rakták össze a kis falatozót, szerintünk remek, nem túl elcsépelt helyen, közel egyetemekhez, könyvtárhoz, ha további gasztroszereplőket nézünk, akkor néhány perc a Padrón, a két Lumen és a Pesti Chutney is, valamint az élő és szerethető Mikszáth Kálmán tér. A Palotanegyed igazán jó sétaterep, a kétkezes, focacciával készülő szendvicsek pedig éppen erre lettek kitalálva: séta közbeni fogyasztásra. 

Lehetett volna a Scusi éppen ezért egy ablakon vagy pulton kiadós hely is, ahogy hazájában is szokás, de inkább egy otthonosabb ételbárt csináltak belőle: teraszlehetőséggel, kávékkal, kétfajta olasz palackos sörrel. Ebédidőben vettük fel a helyszínen a három töltött focacciánkat, éppen két pár fogyasztott a teraszon, sörrel öblítve a méretes szendvicseket. Jó volt látni a mozgást, a helyszíni fogyasztást, még akkor is, ha mi sietve vettük fel a rendelést. 

A Scusi szíve a focaccia, ám profikra bízták a sütését, jelesen a budafoki Brucker Pékségre, vagyis a lepénykenyér nem a helyszínen készül. Az illatok és a látvány miatt sajnáltuk csak, hogy a pultban már a kész focacciák sorakoztak. Nyolc változatot kínálnak, és egyikre sem mondhatjuk, hogy az autentikus, letisztult olaszos vonalat képviselik, inkább amolyan szendvicsfantáziák. Sok sok belevalóval, a laktatónál is laktatóbban. Mortadella, porchetta, nduja, szalámi, speck, ami a húsokat illeti, pecorino, kecskesajt, ami a sajtokat, de többféle pestót, házi krémet és rengeteg zöldséget, friss salátákat használnak. 

Kóstoltuk a mortadellásat, melybe kapribogyós-szarvasgombás majonéz, sok saláta, paradicsom, pecorino került. Félő volt, hogy túldominál mindent a szarvasgomba, de szerencsére nem ezt tapasztaltuk. A hajszálvékonyra szelt mortadellából is bőségesen pakoltak bele, gyakorlatilag a kettévágott szendvicsóriás felével is jól lehet lakni. A másik húsos változat a porchettás lett, amibe alapkrémként pikáns nduját kentek, és szintén friss zöldek, paradicsom, sajt került bele. A felvágottak halmozása kockázatos is lehet, mert elnehezítheti a szendvicset, de végül ez a változat lett a kedvenc. 

Vegán szendvicsükbe paprikakrém kesudióval, friss és grillezett zöldségek kerülnek. Ajánlásra vittünk egy ilyet is, immár vegánság nélkül, ugyanis kecskesajtot is kentek bele. Tényleg jó ötlet volt.

A három szendvics körülbelül hét perc alatt el is készült, az Olaszországban megszokott papírba csomagolták, és még várt rájuk egy út, ami ronthatott volna az élményen. Például, ha túlságosan elázik a tészta, de szerencsére ez nem történt meg, szépen tartotta magát a focaccia alap. Belül puha, kívül keményebb lepénykenyér a budafoki pékségé, viszont kell hozzá harapási erő, mert nem adja könnyen magát. Jóllehet, mi ennél valamivel ropogósabban kedveljük a műfajt. Árakat tekintve 1750-1950 forintig terjednek a töltött focacciák, de nyugotan számolhatunk vele, hogy egy adag két személynek is laktató.

Tetszettek az egyedi ízkombinációk, hogy nem ragaszkodnak az olasz hagyományokhoz, nem akarnak megfeszülve 100% Itáliát hozni. Sokkal őszintébb és vagányabb így. 

Scusi Focacceria

Cím: 1088 Budapest, Bródy Sándor utca 11.

Scusi Focacceria Facebook

 

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram