Hirdetés

A Greenpeace egy friss nemzetközi kutatása szerint a forgalomban lévő asztali sók mintegy 90 százaléka mikroműanyaggal szennyezett. Ön aláírta már a magyarországi petíciót az egyszerhasználatos műanyagok betiltására?

Hirdetés

Két hete hívtuk fel a figyelmet mi is a Greenpeace petíciójára, és éppen a szomszédos Romániát hoztuk fel – csupán egyetlen – példaként arra, hogy a fogyasztói tudatosságon túl kormányszinten kell tenni a változásért. Ez esetben a változás az egyszerhasználatos műanyagok visszaszorításában manifesztálódhat – és bízunk benne, hogy ez csak egy új kor kezdete.

A tonnaszámra gyártott, majd egy röpke használat után szemétre kerülő műanyagok problémája nem marginális kérdés. Az Európai Unión belül legutóbb Olaszországban volt napirenden a téma, ahol a kész intézkedéscsomagot magába foglaló törvény most vár elfogadásra az olasz parlamentben – nyilatkozta Sergio Costa környezetvédelmi miniszter a La Repubblica nevű lapnak. A törvénycsomag tartalmazza az egyszerhasználatos műanyageszközökön kívül a mikroműanyag-szemcséket tartalmazó kozmetikai szerek betiltását, valamint azt is, hogy az olasz halászok a hálójukba került szemetet visszadobják a tengerbe.

Mi sem tudnánk szebben megfogalmazni a Greenpeace munkatársainál:

A világ belefullad az eldobható műanyagokba. Minden percben egy teherautónyi műanyag szemét kerül az óceánokba.

A legfrissebb kutatások szerint ráadásul a hazai folyók, a Duna és a Tisza is mikroműanyag részecskékkel szennyezettek. Sőt, a műanyagdarabok megtalálhatóak a csapvízben és a palackozott vizekben is. Itt az ideje, hogy fellépjünk a műanyagszennyezés ellen, a környezetünk, és ezen keresztül saját egészségünk a tét!

Vessünk véget az esztelen műanyagszemét-termelésnek, és követeljük együtt a műanyag szatyrok betiltását!

Itt tudja Ön is aláírni.

FACEBOOK TWITTER GOOGLE PLUS