Hirdetés
Hirdetés

Beszél ez az étel olaszul? Legendás olasz ételek furcsa éttermi átértelmezésekben

SZERZŐ: DiningGuide
2021. június 19.
Ha egy magát olasznak valló étterembe mennek, az étlap gyorsan elárulja, hogy valóban az olasz konyhát képviselő helyen járnak-e, vagy csak nyomokban tartalmazza Itália gasztronómiai hagyományait. Egy-egy olasz ételnek tájanként, régiónként számos (számtalan?) változata él az őshazában is, de abban biztosak lehetünk, hogy bizonyos kombinációk nem jöhetnek létre, ha értő kezek alatt készülnek. Néhány pirosan villogó jel következik, melyek arra figyelmeztetnek, hogy nem minőségi étteremben járunk!
Hirdetés

Jöjjenek a leggyakoribb receptferdítések. Tudvalevő, hogy a Magyarországnál több mint háromszor nagyobb Olaszországban számtalan módon készítenek egy-egy ételt. Ez a magyarázata annak is, hogy olyan lokális összefogások születnek, mint a bivalymozzarella, a stracciatella vagy a nápolyi pizza készítésének szigorú szabályozása. Bár egy-egy étel igenis készülhet más hozzávalókból és eltérő metódusokkal Itália egyes vidékein, léteznek bizonyos ökölszabályok. Az alábbi ételeket is illene legalább átnevezni, olasz(nak mondott) éttermekben pedig ebben a formában leginkább kerülni őket. Kezdjük is!

Egy amerikai klasszikus születése egy olasz vendéglőstől Mexikóban: Cézár-saláta majonézzel, paradicsommal, uborkával, kukoricával...

És még sorolhatnánk a hozzávalókat, amelyeknek az eredeti Cézár-salátában semmi keresnivalója. Éttermi bűnesetek százait sorolhatnánk fel, ráadásul egyáltalán nem magyar specialitás a Cézár-saláta teljes szabadon értelmezése. Kiötlője, Cesare Cardini felzokogna e "Cézárok" láttán.

Chicken Caesar salad, shot from the top on a light blue background

Ez a saláta alapvetően rendkívül könnyed, lényegi szerepet tölt be bennük a nyers tojás, a szerdallafilé, a fokhagyma, a citromlé, és egyáltalán nem mindegy, milyen salátából készül.

Sem fejes salátából, sem jégsalátából nem autentikus a recept: a római salátának is a belső, kisebb leveleit használjuk. Nincsen benne továbbá sem csirke, sem rák, sem bélszín.

Ezek persze szintén érvényes feltétek, de a helyes megnevezésük úgy hangzik, hogy Cézár-saláta csirkemellel, rákkal, bélszínnel és a többi.

A rizottó nem köret!

Rizottó rántott hússal – ismerős, ugye? Fontos tudni, hogy a rizottó nem köretelem. Az eredeti risotto egy egytálétel, amely kerekszemű rizottórizsből készül (mint például az Arborio), a leggyakrabban húsmentes, de grillezett lazac kerülhet mellé.

Hirdetés

Az olasz rizottó is készülhet zöldborsóval, de ez a magyar rizi-bizitől igen távol áll. Az igazi olasz rizottó krémes, sűrű, és híven az olasz szokásokhoz nem pakolják meg mindenféle feltéttel és hozzávalóval, ők inkább több fogást esznek, tiszteletben tartva az egyes fogások önálló ízvilágát.

Sáfrányos rizottó sajttal, kacsamellel, grillezett paprikákkal
A sajt és a tenger gyümölcsei esete

Elhíresült mondás, hogy a tehén és a hal nem barátok. Bár igenis vannak halas ételek, amelyekre kerülhet sajt, a tenger gyümölcsei rizottó vagy pasta, illetve a tenger gyümölcsei pizza soha nem érkezhet sajttal.

Az érlelt kemény sajtok, amelyek egyik leghíresebbike a grana padano, szintén nem kerülhet hal mellé. Olaszország hegyi falvaiban világklasszis nemes sajtok készülnek, de ezek nem keverednek a tengermelléki vidékek halas fogásaival.

Tiramisù pudingból vagy tejszínhabbal

Higgyünk az olaszoknak: a tiramisù (tápértékét tekintve) önmagában olyan sok cukorral és zsírral teli, hogy nem kell már rá a hab! A kávés-tejszínes-piskótás édességnek rengeteg verizója él, de keressük az eredetit. A forma lehet akár torta, pohár- vagy monodesszert is, a hozzávalók azonban rendkívül lényegesek. Részletesebben már korábban meséltünk róla.

Bolognai, az imádott-félreértéett világkedvenc

A bolognai kérdés megér egy külön misét, ezért ajánljuk korábbi írásunkat!

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram