Hirdetés
Hirdetés

Ódor András: „Ezt az emberismeretet más munkakörben nem szerezhettem volna meg” – Interjú az Év Koktélbárja-díjas Black Swan bártenderével

SZERZŐ: Tardi Zsuzsanna
2022. május 24.
„Az Év Koktélbárja-díj nem csak nekem szól, hanem a Black Swan egész csapatának, sőt a volt kollégáinknak is.” Interjú Ódor Andrással, az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán a legjobbnak választott koktélbár vezető bártenderével.
Hirdetés

A Black Swan bár art deco világa messzire repít, arany-fekete tere több órára teljes kiszakadást nyújt a Klauzál utcai pesti valóságból (az 1900-es évek elejét idéző Vintage Roomra hatványozottan igaz ez az állítás). A fekete hattyúhoz címzett koktélbár sokat tesz Budapest erősődő bárkultúrájához, a falain belül zajló munka pedig összefonódott Ódor András nevével és szakmai tevékenységével. Az Audi-Dining Guide Év Étterme Gálán az Év Koktélbárja-díj elnyerésének apropóján a Black Swan vezető bártenderét kérdeztük.

Minden díj lehetőség megállni egy pillanatra, és visszapillantani az elmúlt eseményekre. Mi a legfontosabb dolog, amit a szakmád adott neked az eddigi karriered során?

Ódor András: Ez egy nagyon sokrétű dolog. 15 éve foglalkozom a szakmámmal, mondhatom, hogy nagyjából ez jelenti számomra az életet. Nagyon fontos része, hogy egy olyan fajta emberismeretet szerezhettem, amire más munkakörben nem lett volna lehetőségem. Olyan sok embertípussal találkoztam, és annyi impulzus ért az évek alatt, hogy megtanulhattam különböző nemzetiségű, stílusú egzisztenciájú emberekkel kommunikálni. Ezen keresztül pedig az ember akaratlanul is reflektál önmagára, és próbálja elhelyezni a saját létezését a nagyvilágban, így komoly önismeretet is nyújtott számomra. Emellett pedig a dinamizmust és az emberekhez való alkalmazkodást tanította meg számomra.

Ódor András

A vendéglátásban 10-12 órás műszakok vannak heti öt napban, így érthető módon nagyon sokat vagyunk a kollégáinkkal összezárva. Egy ilyen közegben a flexibilitás, az egymáshoz való alkalmazkodás képessége, a megértés elengedhetetlen. A vállalkozásaim pedig a kreativitásom kibontakozását segítették, hiszen, ha megnyitsz egy helyet, akkor az nem önmagától fog működni, folyamatosan tenni kell azért, hogy sikeres legyen: programokat szervezni, izgalmas kínálatot összeállítani. Ez csak egy töredéke annak, amit a szakmámtól kaptam. Úgy gondolom, a vendéglátás tipikusan olyan terület, ami nagyon sok mindenre képes megtanítani az embert, ha valaki elkötelezett mellette és valóban szívből csinálja.

Audi-Dining Guide Év Étterme Gála színpadán Ódor András és Fausto Arrighi főtesztelő

Mi a Black Swan sajátossága, ami kiemeli a többi koktélbár közül?

Az, hogy igazából nem feltétlenül csak egy koktélbár, hanem egy olyan egység inkább, amiben – habár lényegesek a nagyon jó minőségű kevert italok, tehát a koktélok is –, de valójában több, mint ötszáz tétel közül tudnak válogatni a vendégeink. Emellett van egy laborunk, ahol a vendégeknek van lehetőségük megkóstolni olyan kiváló minőségű összetevőket, amelyekkel máshol valószínűleg nem, vagy csak ritkán találkoznak.

Fotó: Black Swan Budapest

Sok mindent házilag készítünk el, ez egy másik különlegessége még a Black Swannak, mivel úgy vélem, erre csak kevés hasonló vendéglátóegységnek van lehetősége. Ha definiálnom kéne a Black Swant, akkor azt mondanám, egy olyan hely, ahol bárki megtalálja a saját ízlésének megfelelő italokat, emellett pedig kiváló kevert alkoholokat lehet nálunk fogyasztani, mindezt pedig egy olyan élményszerű, de otthonos enteriőrben teheti meg, ahol igazán fesztelenül, felszabadultan tudja magát érezni.

Fotó: Black Swan Budapest

Mit tartotok a signature italotoknak?

2015 óta értékesítjük a Truffle Negroninkat, emellett azóta is kiállunk, és a vendégeink is gyakran választják. A klasszikus Negroni ihlette valójában ezt az italt, amelyet 1919-ben alkottak meg Firenzében. Míg az eredeti változatba 30 milliliter gin, 30 milliliter Campari és 30 milliliter Rosso vermut kerül, addig a miénkben 30 milliliter 12-csillagos Metaxával dolgozunk a gin helyett. A Camparit Aperolra cseréltük, de a Rosso vermut maradt, viszont az egész kiegészül egy fehér szarvasgombával ízesített mézzel, ami konkrétan az italba kerül.

Milyen célokat szeretnél elérni a szakmán belül?

A Black Swan csapatával közösen leginkább mikrocéljaink vannak, mert a folyamatos fejlődésben hiszünk. Úgy gondoljuk, hogy hosszú távon abszolút kifizetődő, ha ezeket a kisebb célokat sikeresen tudjuk megvalósítani. Jelenleg az egyik ilyen tervünk, hogy a natúr világot jobban belecsempésszük a bár életébe. Emellett pedig szeretnénk elmenni külföldi bárshow-kra bártenderekként, és ott bemutatni a saját tudásunkat. A vendégeink számára folyamatosan fejlesztjük a szervizünket, hogy minél kifinomultabb legyen, a belső enteriőr finomra hangolásán is munkálkodunk. Szerintem mindig van olyan kihívás, amit érdemes megugrani, ha bizonyítani akarunk a vendégeink számára.

Fotó: Black Swan Budapest

Mi mondható el ma a budapesti bártender közösségről?

Van egy igazán összetartó réteg, és én szurkolok a Magyar Bartender Szövetségnek, hogy a munkájukkal képesek legyenek összefogni és erősíteni ezt a közösséget. Egy nagyszerű csapat jött össze, és azt gondolom, hogy az általuk szervezett különböző kezdeményezéseken és programokon keresztül képesek is egyben tartani az embereket. Örülünk, hogy a részesei lehetünk egy ilyen szervezetnek, de emellett az is fontos, hogy van egy saját bártender közösségünk a Black Swanban, egy családi kör: aki hozzánk jön dolgozni, az nem egy alkalmazott lesz, hanem valamelyest ennek a tagja. Így maga ez a díj sem csak az én érdemem, hanem a csapaté. Most lettünk ötévesek, így ezért az elismerésért nagyon sok mindenki dolgozott, olyanok is, akik már nincsenek velünk, és természetesen a jelenlegi kollégáink is. Úgy gondolom, fontos kiemelni, hogy ez nem rólam szól, hanem egy egész csapat munkájának a gyümölcse.

 

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram