Hirdetés
Hirdetés

Oda mi nem szállítunk! — Budapest külkerületeiből esély sincs minőségi ételt rendelni

SZERZŐ: DG
2020. szeptember 17.
Vízfejű az ország, Budapestre összpontosul minden. Ez a kijelentés annyira nem is állja meg a helyét, mert inkább a belső kerületek jelentik a fővárost. Ételrendelést tekintve biztosan. 
Hirdetés

Lassan harminc éve élek Rákoskeresztúron. Valóban húsz perc az Örs vezér terétől, egyszer át is húzzák a Budapest táblát, de száz méter után ismét feltűnik a horizonton a székesfővárost jelölő tábla. Rákosmente a legnagyobb kiterjedésű kerület, huszonötször akkora, mint a legkisebbnek számító Erzsébetváros. Sokan legyintenek a XIV. kerület, vagyis Zugló után, hogy az bizony már Mordor, de hogy mindezt az ételkiszállító cégek és vendéglátók is ugyanígy látják, az rendkívül elszomorító.

Az elmúlt két évben, mi több, a pandémiás helyzet hatására is sokat változott a budapesti ételkiszállítás, több szolgáltató jelent meg, ráadásul applikációs rendeléssel dolgoznak, így mindenkinek kényelmesebbek a kritikus pillanatok. Mert a rendeléstől a kiszállításig tartó idő nagyon kellemetlen tud lenni, ha éhes az ember. Pláne, ha ez egy lusta vasárnap és nincs ami elvonja a figyelmet az applikáció böngészéséről.

Már akinek van esélye követni a kedvenc vagy legalábbis kedvelt éttermének, vendéglőjének, street food helyének kiszállítását. Mert itt, "az Isten háta mögött" csak az van, ami helyben, vagy minimum nagyon közel készül. Pizza, pizza, még egy kis pizza, újabban a gyorsétteremláncok kínálata és esetleg hamburger, gyros. A nemzetközi ízek nem léteznek, (kivéve az olaszos vonalat ugye...) ahogy a minimálisan tudatosabb, rántott húson túlmutató ételek sem. Méghozzá azért nem, mert nincs az a belvárosi hely, aki vállalja, hogy kijön ide. Naívan azt feltételezem, hogy nem engedik, hogy romoljon a minőség, nem adnák a nevüket a habdobozban felpuhult ételekhez, de ez valahol önámítás. Sokkal inkább a távolság, az elhasznált benzin mértéke az, ami meggátolja őket a külkerületi kiszállításban.

Sűrűn ellenőrzöm a most menő rendelős appokon, hogy vajon megnyitották-e a varázskaput felénk, vagy sem...aztán rendre szitkozódva hagyok fel ezzel, mert tudom, hogy veszett fejsze nyele. Olyan 7-8 kilométerre innen már el lehet csípni egy hatósugarat. Szóval lett volna olyan alkalom, amikor egy három kerülettel arrébb lévő hiper parkolójába szerettem volna rendelni...aztán mérgelődve, időhiány ellenére inkább megfőztük a vacsorát, netán elmentünk a kedvelt helyre. Ez is gyorsabb volt, mint találni egy olyan belvárosi helyet, ami kiszállít ide.

Feltételezem, hogy akik hasonlóan a külsőbb kerületekben laknak, szintén szeretnek finomakat enni. Havi legalább egyszer előfordul velük, hogy nincs idő vagy kedv a konyhában szorgoskodni. Netán még hajlandóak ebben az esetben többletet fizetni a kiszállításért és a minőségi ételért is. A kiszállítási díj teljesen evidens, a futár sem tud Dorothy Gale módjára a sarkát összekoccantva teleportálni. Nem is kell neki. De esélye sincs rá.

Tudom, hogy egy frissensültnek például erősen leromlik a minősége, már néhány perc hűlés után is, nem beszélve a bedobozolásról. Azt is tudom, hogy kevés a futár, sok a rendelés és a rendszerek optimalizálják, összegyűjtik a körülbelül egy helyre szállítandó rendeléseket. Lehet, hogy az I. kerületből három egymás melletti utcából öt rendelés érkezhet, addig Mátyásföldről, Rákoskertről vagy a Szemeretelepről csak egy-egy, de üdvös lenne, ha a mindenféle mesterséges intelligenciával vezényelt rendszerek fölé magasodhatna az emberi tényező, a fogyasztói igény is. Ha azt vizsgálom, hogy csak az ismerőseim körében hányan vannak olyan külkerületiek, akik néha-néha élnének a lehetőséggel, akkor egy egész szép állandó vevőkört írhatnék össze.

Mi mindannyian vállalnánk, ha kicsit többet kellene várni az ételre, számolnánk vele, hogy, ha rizikósabb ételt kérünk, azt újra kell melegíteni, le kell mondani az á la minute élményről. Nem csóválnánk a fejünket a többlet szállítási díjért sem. Csak lenne egy kicsit bővebb, izgalmasabb, diverzebb kínálat az ételrendelős applikációkban!

Egy ázsiai tésztaétel, egy gazdagabb saláta, leves, pörkölt, bográcsos egytálétel esetében még a minőség sem csorbulna. Mi több, a pörkölthöz nyugodt szívvel megfőzném a köretet is, az ázsiai tésztát két percre serpenyőbe dobnám, csak legyen, aki hajlandó elhozni a küszöbig.

Amíg ez nem változik, addig vészhelyzetre maradnak az előre lefőzött, jégkrémes dobozokban tárolt házi kosztok, az időhiány miatt sokszor legmezítlábasabb ételek, a kompromisszum pizzák, amiket már a rendelés időpontjában megbánunk, esetleg az említett elmegyek a kiszállítási határvonalig megoldások.

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram