Látszólag elég laza vagy. Izgultál a verseny előtt, tudtál például aludni a versenynap előtt?
Nagyon jót aludtam a verseny előtt, tízkor már aludtunk, hatkor keltünk, kipihent voltam és koncentrált.
Milyen érzésekkel gondolsz vissza az olaszországi versenyre?
Minden tőlünk telhetőt megtettünk, teljesen pozitív élményként maradt meg a torinói verseny a fejemben, azt pedig mindig próbálom mellőzni, hogy utólag agyaljak dolgokon. Akkor és ott próbáltam a lehető legjobban odatenni magam.
Versenyző alkatnak tartod magad?
Azt hiszem, igen. Amit tényleg nagyon szeretek a versenyzésben, hogy keményen feszegeti az ember határait, sőt néha át is tol rajtuk... Sokkal többet képes teljesíteni így az ember, mint a hétköznapokon. Nagy élmény ezt megtapasztalni.
Volt alkalmad kint megnézni a többiek versenymunkáit? Mik voltak a benyomásaid?
Az első napon való versenyzésnek megvolt az az előnye, hogy másnapra felszabadultunk, és meg tudtuk nézni a második napon versenyzőket. Az maradt meg bennem leginkább, hogy
a fotókról a Bocuse d'Or ételei valahogy nem tűnnek igazinak. Élőben teljesen más volt!
Gyönyörűen elkészített, mindemellett nagyon igazi ételeket láthattunk.
Ezt kifejtenéd?
Nagyon komplex tányérok vannak a versenyen, remélem, hogy soha életemben nem kell olyan helyen dolgoznom, ahol ilyen fogások szerepelnek az étlapon. (Nevetve.) Az a jó egyébként ezekben az összetett tányérokban, hogy az egyes elemeit nagyon jól bele lehet illeszteni akár a hétköznapi munkánkba is. Most is szerepelt padlizsánkrém, paradicsomlekvár, sajtszósz, amik önmagukban is jól hasznosíthatók egy étlapon. A Bocuse-on éppen az a kihívás, hogy rengeteg ilyen elemből egy egészet összeállítani úgy, hogy az harmonikus legyen és sokszínű, de mégsem túlzó. Ezt a pontot kell eltalálni.
Taroltak Torinóban a skandináv országok. Téged sosem kapott el a skandináv láz?
Olyan, hogy skandináv konyha, gyakorlatilag nem létezik szerintem. Tisztelem őket a technológiákért, hogy nagyon hatékonyan képesek abból dolgozni, amijük van.
De ezt én alapvetően nem egy skandináv sajátosságnak tartom, hanem egy tudatos gondolkodásnak.
Persze leginkább csak azokra a helyekre jellemző, ahol hosszú, nagy telek vannak, ezért nagy szükség van a befőzésre, tartósításra.
Szerinted mi lehet az oka a skandináv fölénynek a versenyeken?
Ők már tulajdonképpen 30 éve tarolnak a Bocuse d'Or-okon, pontosan tudják, hogy mit kell megmutatni ezeken a versenyeken. Látszik, hogy nagyon szeretik, és teljesíteni akarnak, meg akarják mutatni magukat.
Anno Molnár Gábor mellett voltál commis több Bocuse d'Or versenyen is. Tartod vele a kapcsolatot?
Kétszer voltam commis, 2014-ben és '15-ben Stockholm és Lyonban. Aktívnak nem mondanám a kapcsolatunkat, de nagyon tisztelem őt. Ha jól tudom, ő most Bécsben dolgozik, de a verseny előtt eljött egyszer Budapestre a kóstolások egyikére, majdnem az utolsóra. Az nagyon jól sikerült, és jólesett, hogy eljött.
Ha jól tudom, volt egy rövidebb időszak, amely alatt nem dolgoztál szakácsként. Elgondolkodtál rajta, hogy folytasd-e?
Valóban volt egy elbizonytalanodásom, még 2015 nyarán. Kicsit besokalltam. Aztán augusztus végén
Ádám Csaba felhívott, hogy jelentkezzem a Bocuse-ra az Olimpia színeiben, és ez valahogy teljesen visszarántott, újra éreztem magamban a motivációt.
Meg is lett az eredménye, 2015 decemberében a Bocuse selejtezőn az első helyen végeztem (Széll Tamásnak ugye nem kellett részt vennie a selejtezőn – a szerk. megj.), a következő fordulón pedig Széll Tamás mögött a másodikként. Ezek azért biztosítottak róla, hogy a főzés az én utam.
Csak egy kis gondolatkísérletként: ha most nyithatnál egy saját éttermet, milyen konyhát vinnél?
Változatosat. Biztosan nem kötném meg a saját kezemet egy nagyon merev koncepcióval. Van, hogy kínaihoz, van, hogy magyarhoz van kedvem, a lényeg, hogy átgondolt legyen egy fogás. Egy nagyon élő konyhát vinnék.
Mit értesz élő alatt?
Amikor kézzel tapintható, hogy mi történik, hogy mik a legfrissebb beszerzések, milyen évszak van. Amikor a konyha és az ételek is pezsgőek, változatosak.
Nagy reményekkel mész Lyonba?
Szándékosan nem fűzök nagy reményeket, hanem arra koncentrálok, hogy a legtöbbet hozzuk ki magunkból.
Figyeled, miként készülnek a többi nemzet versenyzői?
Instagramon nagyon aktívak a továbbjutók, kíváncsiságból ránézek, hogy miket tesznek ki, de a saját utunkat járjuk.
A tartalom a NEFF prémium beépíthető konyhai készülékek támogatásával jött létre. További információ: NEFF Home.
Warning: Undefined array key 0 in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Attempt to read property "term_id" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 6
Warning: Undefined variable $sponsor_data in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17
Warning: Attempt to read property "description" on null in /mnt/BLOCKSTORAGE/home/639033.cloudwaysapps.com/kqavbfzkwc/public_html/wp-content/plugins/oxygen/component-framework/components/classes/code-block.class.php(133) : eval()'d code on line 17