Hirdetés
Hirdetés

Nyitva tartott: 1229 évet – Matuzsálemi kocsma került csődeljárás alá Nagy-Britanniában

2022. február 8.
A Ye Olde Fighting Cocks pub a magyar állam megalapítása előtt több mint 200 évvel már fogadta vendégeit, végigélt 1229 évet, egészen a koronavírus-járvány idejéig. Tulajdonosai most keresik a megoldást a kocsma megmentesére.
Hirdetés

Nagy-Britannia legöregebb csehóinak címére többen pályáznak. A Guinness Rekordok Könyve egy időben az 793 óta nyitva tartó Ye Olde Fighting Cocks-ot nevezte meg a legrégebbi brit pubnak. A Délkelet-Anglia Hertfordshire megyéjében üzemelő kocsma azóta is élt ezzel a címmel, hiszen mint tudjuk, a „leg-leg" elismerések és Guinness-rekordok a dicsőségen túl turistafelhajtó erővel is bírnak.

A turizmus márpedig térdre rogyott a Covid-19-járvány beköszönte óta, a Ye Olde Fighting Cocks-ot működtető cég pedig csődeljárás alá került az elmúlt két év eseményeinek gazdaságra gyakorolt hatásainak következtében. „A rendkívül nehéz üzemeltetése feltételek immár tartóssá váló időszakát nevezte meg a gazdasági csőd okának, amelyben a Nagy-Britanniát sújtó ellátási lánc összeomlása is szerepet játszhatott. Az ellátási lánc zavaraiban a járvány mellett a Brexit is felelős.

Hirdetés

Christo Tofalli, a pub üzemeltetője Facebook-üzenetben írt ellehetetlenült helyzetükről. „Összetört a szívem: ez a kocsma sokkal többet jelentett számomra egyszerű üzletnél, és megtisztelve érzem magam, hogy akár csak egy kis szerepet is játszhattam a történetében" – fogalmaz érzelmesen.

Az ingatlan tulajdonosa a Mitchells and Butlers, az Egyesült Királyság egyik legnagyobb kocsmákat üzemeltető cégcsoportja. A Mitchells and Butlers képviselője a BBC-nek elmondta, hogy szeretnék megmenteni a kocsmát. Tofalli megerősítette ezt a hírt, és szintén a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy „mindannyian keressük a legjobb megoldást a pub fennmaradására, de új tulajdonosokkal fog újranyitni, és remélem, hogy ők is megőriznek valamit a lelkéből és szelleméből."

St. Albans, Hertfordshire

Középkori kocsma, újkori követelések

2015-ben is hallhattunk már a Ye Olde Fighting Cocks-ról, akkor a PETA-nak köszönhetően. Az állatvédő szervezet követelte, hogy a turistalátványosságként szolgáló középkori kocsma nevezze át magát Ye Olde Clever Cocks-ra, harcoló kakasokról tehát okos kakasokra. Az Angliában és Walesben 1835-ben véglegesen betiltott kakasviadalok emlékét őrző elnevezést tartott aggályosnak a PETA, az új névvel pedig a szárnyasok intelligenciájára akarték felhívni a figyelmet. A kocsma üzemeltetői a történelmi örökségre hivatkoztak nevük megtartása mellett. Megnéznénk mindenesetre azokat az 1200 évvel ezelőtt élt hertfordshire-i kocsmázókat, akiknek egy mai PETA-aktivista a szárnyasok intellgenciája mellett érvel.

Bár a sajtót a Ye Olde Fighting Cocks bezárásának híre járta be, látható, hogy minden bizonnyal túléli a koronavírus-járványt is – ahogyan megannyi háborút, járványt, nélkülözést és válságot az elmúlt 1229 év alatt.

Forrás

Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram