Család, hegyek, Piemonte varázsa – Sauska Andrea (Sauska Borászat)
„Számomra Piemonte az, ami minden alkalommal lenyűgöz. Észak-Olaszország ízei és borai külön világot képviselnek – de számomra az igazi varázs egy hegytetőn található vendéglőhöz kötődik: a Ristorante da Felicinhez, amit immár a negyedik generáció visz.” Andrea több mint húsz éve ismerte meg a családot férje, Sauska Krisztián révén. Az éttermet akkor Giorgio Rocca vezette, aki egyebek mellett azzal bűvölte el, hogy a kedvenc regénye a Pál utcai fiúk volt.

„A rizottója pedig olyan volt, amit addig el sem tudtam képzelni. A következő generáció, Nino és Silvia lettek jó barátaink: követtük, ahogy négy csodálatos gyermekük felcseperedik, ma pedig Leonardo viszi a változatlanul remek konyhát. Nagy örömünkre Torinoban is megnyitottak, Felicin Alla Consolata Boutique Bistrot néven.” A torinói egység magyar szempontból is érdekes: Kossuth Lajos harminc éven át élt a városban, a Via dei Mille 22. szám alatt. „Érdemes megnézni a szobrát, de csak egy mennyei vacsora után. Jelszó: tajarin.”

Firenze, ahol kultúra és konyha kéz a kézben jár – Esküdt Judit (Four Seasons Hotel Gresham Palace)
„Firenze tökéletes úticél azoknak, akik nem szeretnének választani a kulináris élmények és a kulturális felfedezések között. A város tele van karakteres trattoriákkal, ahol olyan minőségű ételek várnak, amikre sokan nem is számítanak. Egy jó bistecca alla fiorentina, egy friss, szezonális tészta – és máris magunkévá tettük a régió esszenciáját, miközben a Chianti borvidék is karnyújtásnyira van.”
A PR-igazgató szerint a város hangulata önmagában is különleges: egy élhető, kompakt város, ahol még a séták is élményszámba mennek. „Minden sarkon művészetbe botlunk: ott vannak például az Uffizi, a Pitti-palota, vagy éppen a Museo Novecento kortárs kiállításai. Ha valaki kicsit kiszabadulna a városi nyüzsgésből, akkor egy egynapos bortúra Toszkánában tökéletes kiegészítés lehet.”
A beach bárok világa és osztrák csillagok – Németh Gergely (Felix Kitchen&Bar):
„A meleg időt kedvelőknek szinte bármi jöhet Dél-Franciaországban, de ha konkrétumot kell mondanom, akkor Cannes, Saint-Tropez vagy Antibes! Ezeken a helyeken mindenki megtalálja a maga világát – az Antibes-i piactól egészen a háromcsillagos Mirazurig terjed a skála. Engem a beach bárok világa fogott meg igazán: Loulou, Bagatelle, Verde, hatalmas pörgés, jó zenék, erős hangulat. Gasztronómiailag nem feltétlenül extrém, de a teljes élmény szintjén életem egyik legnagyobb hatású utazása volt.”

Akik inkább hűvösebb desztinációra vágynak, azoknak Németh Gergely Ausztriát javasolja, azon belül is egy kevéssé ismert gyöngyszemet, a Döllerer nevű éttermet. „Ez egy családi vállalkozás, ahol a 70-es évek óta borral is foglalkoznak, a borlap ennek megfelelően pedig egészen elképesztő. Friss Michelin-csillag, elegancia, tudatosság: ezek jellemzik leginkább ezt az éttermet.”
Ha nyáron nemcsak a panorámára, hanem a tányér tartalmára is kíváncsiak vagyunk, érdemes megfontolni ezeket a személyes, élményalapú ajánlásokat. Legyen szó egy beach bárról a francia Riviérán, egy családi trattoriáról Toszkána dombjai közt vagy egy hegytetőre épült vendéglőről Piemont szívében – egy jól irányzott gasztro-iránytű mindhárom felé elvezethet.
Tovább olvasok:
A Dining Guide szerkesztőségének munkáját SAMSUNG okostelefonok segítik 2024-ben.