Hirdetés

Nyári kalandozások a tányér körül: gasztrotippek Dél-Franciaországtól Piemontig

2025. június 14.
A nyári utazások tervezésekor nemcsak a látnivalók és programok, hanem az ízek is meghatározó szerepet kapnak: a helyi piacok, a régió borai, egy családi trattoria vagy egy tengerparti beach bár hangulata gyakran dönt az úti cél sorsa felől. Három, a gasztronómia és turizmus világában is jártas szakembert kérdeztünk arról, merre vennék az irányt idén nyáron, ha az ételek és élmények kerülnének a fókuszba. Németh Gergely, Sauska Andrea és Esküdt Judit személyes kedvenceiket osztják meg – tippjeik között francia és olasz vidékek, történetekkel átitatott vendéglők, ikonikus borvidékek és nem utolsósorban: emlékezetes tányérok szerepelnek.
Hirdetés

Család, hegyek, Piemonte varázsa – Sauska Andrea (Sauska Borászat)

„Számomra Piemonte az, ami minden alkalommal lenyűgöz. Észak-Olaszország ízei és borai külön világot képviselnek – de számomra az igazi varázs egy hegytetőn található vendéglőhöz kötődik: a Ristorante da Felicinhez, amit immár a negyedik generáció visz.” Andrea több mint húsz éve ismerte meg a családot férje, Sauska Krisztián révén. Az éttermet akkor Giorgio Rocca vezette, aki egyebek mellett azzal bűvölte el, hogy a kedvenc regénye a Pál utcai fiúk volt.

Ristorante da Felicin – Forrás: felicin.it

„A rizottója pedig olyan volt, amit addig el sem tudtam képzelni. A következő generáció, Nino és Silvia lettek jó barátaink: követtük, ahogy négy csodálatos gyermekük felcseperedik, ma pedig Leonardo viszi a változatlanul remek konyhát. Nagy örömünkre Torinoban is megnyitottak, Felicin Alla Consolata Boutique Bistrot néven.” A torinói egység magyar szempontból is érdekes: Kossuth Lajos harminc éven át élt a városban, a Via dei Mille 22. szám alatt. „Érdemes megnézni a szobrát, de csak egy mennyei vacsora után. Jelszó: tajarin.”

Fotó: Unsplash

Firenze, ahol kultúra és konyha kéz a kézben jár – Esküdt Judit (Four Seasons Hotel Gresham Palace)

„Firenze tökéletes úticél azoknak, akik nem szeretnének választani a kulináris élmények és a kulturális felfedezések között. A város tele van karakteres trattoriákkal, ahol olyan minőségű ételek várnak, amikre sokan nem is számítanak. Egy jó bistecca alla fiorentina, egy friss, szezonális tészta – és máris magunkévá tettük a régió esszenciáját, miközben a Chianti borvidék is karnyújtásnyira van.” 

A PR-igazgató szerint a város hangulata önmagában is különleges: egy élhető, kompakt város, ahol még a séták is élményszámba mennek. „Minden sarkon művészetbe botlunk: ott vannak például az Uffizi, a Pitti-palota, vagy éppen a Museo Novecento kortárs kiállításai. Ha valaki kicsit kiszabadulna a városi nyüzsgésből, akkor egy egynapos bortúra Toszkánában tökéletes kiegészítés lehet.”

A beach bárok világa és osztrák csillagok – Németh Gergely (Felix Kitchen&Bar):

„A meleg időt kedvelőknek szinte bármi jöhet Dél-Franciaországban, de ha konkrétumot kell mondanom, akkor Cannes, Saint-Tropez vagy Antibes! Ezeken a helyeken mindenki megtalálja a maga világát – az Antibes-i piactól egészen a háromcsillagos Mirazurig terjed a skála. Engem a beach bárok világa fogott meg igazán: Loulou, Bagatelle, Verde, hatalmas pörgés, jó zenék, erős hangulat. Gasztronómiailag nem feltétlenül extrém, de a teljes élmény szintjén életem egyik legnagyobb hatású utazása volt.”

Forrás: Facebook, Loulou à Ramatuelle 

Akik inkább hűvösebb desztinációra vágynak, azoknak Németh Gergely Ausztriát javasolja, azon belül is egy kevéssé ismert gyöngyszemet, a Döllerer nevű éttermet. „Ez egy családi vállalkozás, ahol a 70-es évek óta borral is foglalkoznak, a borlap ennek megfelelően pedig egészen elképesztő. Friss Michelin-csillag, elegancia, tudatosság: ezek jellemzik leginkább ezt az éttermet.”

Ha nyáron nemcsak a panorámára, hanem a tányér tartalmára is kíváncsiak vagyunk, érdemes megfontolni ezeket a személyes, élményalapú ajánlásokat. Legyen szó egy beach bárról a francia Riviérán, egy családi trattoriáról Toszkána dombjai közt vagy egy hegytetőre épült vendéglőről Piemont szívében – egy jól irányzott gasztro-iránytű mindhárom felé elvezethet.

Tovább olvasok:

Hirdetés
Tovább olvasok
Hirdetés
Hirdetés
Kisfaludy Program – Támogatás
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram